Aliağalı emekçiler, “Geçinemiyoruz” çığlıklarının duyulmasını talep ederek, “Ödediğimiz vergileri bir avuç mutlu yandaş azınlığa peşkeş çekenlere, artık yeter demeye kararlıyız” dedi.
Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu, “Geçinemiyoruz” çağrısıyla Demokrasi Meydanı’nda basın açıklaması düzenledi. Ekmekçi meydanında bir araya gelen kitle, “Sermayeye değil emekçiye bütçe”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganlarıyla Demokrasi Meydanı’na yürüdü.
Açıklamaya platform bileşenlerinin yanı sıra HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay da destek verdi.
“Vergi adaletsizliğine son verilmesini istiyoruz”
Platform adına açıklamayı okuyan DİSK Emekli-Sen Aliağa Temsilcisi Sabahattin Yeşiltepe, “Ülkeyi yönetenler büyüme rekorlarından, şahlanan Türkiye’den bahsediyor. Kafasını kuma gömenler ve bir avuç sermayedar için, yandaş şirketler için dedikleri doğru olabilir. Ama emekçiler için halk için işsizlik büyüyor, pahalılık artıyor, borçlar kabarıyor, faturalar şahlanıyor” dedi.
Gelirde ve vergide adalet istediklerini ifade eden Yeşiltepe, “Enflasyon artı büyüme oranı kadar ücret artışı yetmez. Neden mi? Vergide de adalet lazım. Tüm kesintilerin hazineden karşılanması, patronlara verilen desteklerin çalışandan esirgenmemesi, kaşıkla verilenin kepçeyle alınmaması lazım. İşçinin patronundan yüksek oranda vergi verdiği bu adaletsiz düzene son verilmesini istiyoruz” diye konuştu.
“Herkese temel gelir güvencesi sağlanmalıdır”
Bütçenin ülke kaynaklarının, emekçilerden, halktan alınan vergilerin sermayeye-patronlara, yandaşlara aktarılmasının bir aracı haline dönüştürüldüğüne dikkat çeken Yeşiltepe, bütçenin işçiler, emekçiler, işsizler, emekliler, küçük esnaf, çiftçiler, dar gelirliler, halkın ‘geçinemiyoruz’ diyen büyük çoğunluğunun nefes alması için kullanılması gerektiğini söyledi.
Yeşiltepe, talepleri şöyle sıraladı:
- Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturaları vergi ve kesintiden muaf tutulmalıdır.
- Dolaylı vergiler düşürülmeli, tüm gıda ürünlerinde KDV sıfırlanmalıdır.
- Eğitim, sağlık gibi kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına son verilmeli, kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan pay artırılmalıdır.
- En düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir.
- Herkese temel gelir güvencesi sağlanmalıdır.
- Toplumsal Cinsiyete Duyarlı bir bütçe hayata geçirilmelidir.
AKP Hükümetinin, ‘Geçinemiyoruz’ çığlığının duyulmasını istemediğini söyleyen Yeşiltepe, “Ne yaparsanız yapın emekçilerin, halkın çığlığını sizler aracılığı ile sesimize kulaklarını tıkayanlara, emekçiye, halka sırtını dönüp, ürettiğimiz değerleri, ödediğimiz vergileri bir avuç mutlu yandaş azınlığa peşkeş çekenlere, kendileri şatafat içerisinde yaşarken bizden ‘soğan ekmekle yaşam sürdürmemizi’ bekleyenlere, artık yeter demeye kararlıyız” dedi.