Notice: Array to string conversion in /home/runcloud/webapps/app-direnisteyiz29/wp-content/plugins/td-cloud-library/includes/tdb_functions.php on line 459
20.7 C
İstanbul
19 Eylül Perşembe, 2024
spot_img

Halkın Hukuk Bürosu (HHB) ve KHK ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatların yargılanma sürecine ilişkin tepkiler sürüyor.

Halkın Hukuk Bürosu (HHB) ve KHK ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi 17’si tutuklu 20 avukatın ‘Terör örgütü üyeliği’ ve ‘Silahlı terör örgütü yöneticiliği’ suçlamasıyla yargılandığı davada  ara karar açıklanmıştı.

Ara kararda mahkeme heyeti Tutuklu avukatlar, Ahmet Mandacı, Aycan Çiçek, Ayşegül Çağatay, Aytaç Ünsal, Barkın Timtik, Behiç Aşçı, Didem Baydar Ünsal, Ebru Timtik, Engin Gökoğlu, Naciye Demir, Özgür Yılmaz, Selçuk Kozağaçlı, Süleyman Gökten, Şükriye Erden, Yağmur Ererken, Yaprak Türkmen, Zehra Özdemir’in tahliyesine hükmetmişti.

Önceki gün tahliye edilen Halkın Hukuk Bürosu ve Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi 4 avukat nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve Türkiye genelinde 35 baro, yaşanan hukuksuzluğa tepki gösterdi.

Yerde sürüklendiler

Avukatların tahliyesine itirazı kabul eden İstanbul 37’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin hakkında yeniden tutuklama kararı verdiği avukatlardan beşi, gözaltına alınarak İstanbul Adliyesi’ne getirildi. Yeniden tutuklanmayı protesto eden avukatlar, yerlerde sürüklendi.Tutuklama kararının yüzlerine okunması için mahkemenin bulunduğu kata çıkarılan avukatlar oturup slogan atınca yerde sürüklenerek nezarete indirildi.

Mahkemeye kendi ayağıyla gelen ÇHD Genel Başkanı Kozağaçlı da gözaltına alınarak Vatan Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Avukatlardan Behiç Aşçı, Aycan Çiçek, Engin Gökoğlu ve Aytaç Ünsal tutuklandı.

Barolar sordu: 24 saatte ne değişti?

İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Aydın, Urfa, Diyarbakır, Şırnak, Ordu, Tekirdağ ve Kırklareli’nin aralarında bulunduğu 35 barodan açıklama yapıldı.

Mahkemenin tahliye kararında AİHM’in uzun tutuklulukla ilgili kararlarına ve sanıkların avukat olmalarına dikkat çektiğini hatırlatan barolar, şu soruları sıraladı; “Meslektaşlarımızın bulundukları hücreden çıkması gerektiğini düşünen heyet, ne olmuştur ki aradan 24 saat dahi geçmeden bu kararından vazgeçti? Ne değişti? Mahkemeyi bu kararından caydıran, döndüren sebep nedir?” diye sordu.

37. Ağır Ceza Mahkemesi Başkan ve Üyeleri’nin kamuoyuna açıklama borçlu olduğunu belirten barolar, şu ifadeleri kullandı; “Baro Başkanları olarak kürsüde gerçek bir yargı ve gerçek yargıçlar olması gerektiğini bir kez daha ifşa ediyoruz! Unutmayınız, her şey unutulur gider bir gün; ama, adaletsizlik hiçbir zaman unutulmaz, özgürlükleri çalınan meslektaşlarımızın vicdanı peşinizi bırakmaz ve bir gün adaletsizliğin ve haksızlığın laneti yakalarınıza yapışır! Tutuklanan gerçekte avukatlar değil, savunma hakkının, adaletin ve insan onurunun ta kendisidir.”

İstanbul Barosu :Bunun Adı Rezalettir

İstanbul Barosu yakalama kararının çıkartılmasına tepki gösterdi.

” Gelinen bu son durumun başka hiçbir izahı yoktur: Siyaset kurumu devreye girmiş, Mahkeme baskı altına alınmış ve karar “geri aldırılmıştır”. Çünkü arada geçen 24 saat içinde;

* AHİM içtihatları değişmemiştir.
* Tutuklamanın tedbir niteliğinde bir değişiklik olmamıştır.
* Tutukluların avukatlıkları devam etmektedir.

Mahkemeyi bu kadar kısa süre içinde, birbiri ile bu denli çelişen iki karara imza attıran neden, yargının içindeki siyasetin tam da kendisidir.

Bu durum kelimenin tam anlamıyla REZALETTİR. Bu rezaletin sorumluları UTANÇ duymalıdır. Bu tablo, yargıda “tuzun koktuğu” anlamına gelir. Bir ülkenin yargısı için daha büyük bir utanç vesilesi olamaz.” denildi

Ankara Barosu : 37. Ağır Ceza Mahkemesi Başkan ve Üyeleri kamuoyuna açıklama borçludur!

Yaklaşık 1 yıldır hukuka aykırı bir şekilde tutuklu olan Av. Selçuk Kozağaçlı dahil olmak üzere tam 17 avukat meslektaşımızın, İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Cuma akşam saatlerinde tahliyelerine karar verilmiş ve atılı bulunan suç vasfının değişmesi ihtimaline, AİHM’in uzun tutukluluk ile ilgili kararlarına ve sanıkların avukat olmalarına da dikkat çekilmiştir.

Meslektaşlarımızın bulundukları hücreden çıkması gerektiğini düşünen heyet, ne olmuştur ki aradan 24 saat dahi geçmeden bu kararından vazgeçmiştir?
Ne değişmiştir?

37. Ağır Ceza Mahkemesi Başkan ve Üyeleri kamuoyuna açıklama borçludur!

TBB: Hukukta yeri yok
TBB de yakalama kararı çıkarılmasına tepki gösterdi. TBB, “Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yer almayan, suçsuzluk karinesini hiçe sayan ‘Tutuklamaya yönelik yakalama emri’ diye bir icatla yapılan bu uygulamanın hiçbir hukuki açıklaması yoktur. Yargılanan kişilerin kim, suçlamaların ne olduğundan bağımsız olarak adil yargılama ilkelerinden sapılması, tüm vatandaşların hukuki güvenliğini tehlikeye düşürüyor” dedi.

 

 

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN EYLÜL SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol