Devlet tarafından 17 yıl arayla aynı gün katledilen iki devrimci; Erdal Eren ve Bekir Kilerci… 13 Aralık 1980’de katledilen Erdal Eren ile Erdal Eren’e yazdığı “Kenardakilere” şiiri sonrası ’97 yılında aynı tarihte katledilen Bekir Kilerci’yi ve Erdal Eren katledildikleri günde eylemlerle anılıyor.
Herkes Söyledi, Erdal Eren Yaptı
Devletin bugün de benzerlerine tanık olduğumuz “adalet mülkün temeli” ilkesi, 12 Eylül’de de işletilmişti. Erdal Eren, suçu ispatlanamadığı halde 13 Aralık ’80’de Ankara Merkez Cezaevi’nde idam edildi. “Beni ibret olsun diye asacaklar; ama ben ölümden korkmuyorum” demişti Erdal Eren.
Bugün devlet intikam almaya devam ediyor. Gençlik de yükselen toplumsal muhalefetin en dinamik parçası olmaya…
Erdal Eren’in yargılanması sırasında yaşının 18’den küçük olduğuna dair itirazlar da, delillerin incelenmesi talepleri de yok sayıldı.
Erdal, annesine yazdığı son mektubunda şöyle diyordu:
“Henüz geç kalmamışken. Vaktim az da olsa var ve eğer biz değerlendirmesini bilirsek yeter de artar bile. Bu işi hep beraber yürütürsek ancak kazanabiliriz.
Omuz omuza, birbirinden güç alarak, birbirine güç vererek. Ve anam, bu savaşı ne pahasına olursa olsun kazanmalıyız, kazanacağız. Kazanacağız ki çiçekli, mutlu günleri hep beraber görelim, senin torunların görsün ve torunlarının çocukları görsün.”
38 yıl öncesinden bize uzanan bu sesi duyanlardan biri de Bekir Kilerci’ydi.
KENARDAKİLERE…
Herkes söyledi,
O, yaptı.
Sessizce akan bir ırmaktı
Çağlayanların şamatasına
olgun bir gülümsemeyle baktı
Uçuruma ulaştığında
-biliyordu-
bir şelale olacaktı.
Herkes konuştu,
O, yaptı.
Sabırla kaynayan bir kaynaktı
Mertebesini
Yaşamın ayrıştırıcılığına bıraktı.
Büyük görevin bilinciyle
davaya tüm varlığını katan her insan gibi
içi rahattı.
Sınıfın Savaşçısı
Bekir Kilerci
Erdal Eren için yazdığı bu şiirden bir süre sonra Bursa’da gözaltında alındı Burhanettin Akdoğdu ya da Kaldıraç dergisinde yayınlanan şiir, öykü ve makalelerinde kullandığı ismiyle: Bekir Kilerci.
Bundan tam 21 yıl önce -13 Aralık 1997’de-, Burhanettin Akdoğdu, Ankara Terörle Mücadele Şubesi’nde işkencede katledildi. Öldürüldüğünde 28 yaşındaydı. Erdal Eren için yazdığı şiir, son şiiri oldu. Aralık 97’de son şiirinin yayınlandığı Kaldıraç dergisinin arka kapağında Erdal Eren fotoğrafının yanında yer alan fotoğrafını göremeden; onunla aynı tarihte katledildi.
“bir işçi çocuğu olarak doğdum
Bir işçi olarak yaşadım
Ve sınıfımın savaşçısı olarak öleceğim” diye yazmıştı “Kimlik Kartı” şiirinde.
Şiirinde anlattığı kadar yalın, bu kadar kesin, bu kadar kararlı, yaşadığı gibi ayrıldı aramızdan Bekir Kilerci.
Bekir Kilerci’nin sınıfının savaşçısı olarak ölümsüzleşmesinin üzerinden geçen yıllara rağmen çağrısı da bugüne uzanıyor:
“Tüm yaşamım senindir,
tüm yaşamını isteyerek”
DEVRİM ŞEHİTLERİ ANILIYOR
13 Aralık 1997’de Ankara Terörle Mücadele Şube’de işkencede katledilen Kaldıraç yazarı Bekir Kilerci (Burhanettin Akdoğdu) ve 24 Aralık 1997’de İzmir’de polisin muhbirlik teklifini reddettiği için Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi tuvaletine polis tarafından asılan Ali Serkan Eroğlu şahsında devrim şehitleri anma eylem ve etkinlikleri bu yıl da bir çok il ve ilçede gerçekleştiriliyor.
Ankara, İzmir, İstanbul, Antakya, Mersin’de Aralık ayı başından itibaren afişler, bildiriler, yazılamalar ve üniversitelerde ve meydanlarda açılan standlar ile Bekir Kilerci ve Ali Serkan Eroğlu’nun devrimci kişilikleri ve mücadelelerinin anlatıldığı etkinlikler dizisi önümüzdeki günlerde de sokak eylemleri ile devam edecek.
ANKARA: 13 Aralık Perşembe günü saat 19.30 Düşkapanı Kültür Merkezi
İSTANBUL: 15 Aralık Cumartesi günü saat 20.00 Kadıköy AKA-DER
16 Aralık Pazar günü saat 15.00 Kaldıraç İstanbul / Beşiktaş
16 Aralık Pazar günü saat 18.00 AKA-DER Gazi Şube
ANTAKYA: 15 Aralık Cumartesi günü saat 14.00 AKA-DER Antakya Şube & Kültür Merkezi
Ayrıca, her yıl olduğu gibi 13 Aralık’ta Bekir Kilerci Bandırma’daki mezarı başında, 24 Aralık’ta Ali Serkan Eroğlu İzmir Tire’deki mezarı başında anmalar gerçekleştirilecek.