3.3 C
İstanbul
19 Ocak Pazar, 2025
spot_img

Yolbulan grevi 150. gününde: “Ağır sanayi iş kolunda 30 bin lira ücret istememiz çok mu?”

Hatay’da bulunan Yolbulan Metal Fabrikasında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde talep edilen ücretin verilmemesi üzerine işçilerin başlattığı grev 150 günü geride bıraktı.

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde bulunan Özçelik-İş’in örgütlü olduğu Yolbulan Metal Fabrikasında toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine işçilerin başlattığı grev 150. gününe girdi.

Özçelik-İş’in örgütlü olduğu Yolbulan Metal’de toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde işçilerin yüzde 50 zam, yani net 30 bin TL ücret talebi patron tarafından kabul edilmediği için greve çıkıldı. 19 bin, 19 bin 500 lira gibi düşük ücretlerle çalışmayı kabul etmeyen işçilerin başlattıkları grevde beş ay geride kaldı. Grev süresi boyunca patron grev kırıcılığı yapmaya çalıştı. Farklı yerlerde fason üretim yapıyor. Kiraladığı bir depodan aldığı siparişleri karşılıyor.

“Kışın evin nasıl ısınacağını düşünüyoruz”

“Okula giden çocuklarımızın ihtiyaçlarını karşılayamıyoruz. Kışın evin nasıl ısınacağını düşünüyoruz. Fabrikada büyük üretimler yaptık. Üç kuruş için uykumuzdan, hafta sonundan feragat ettik. Fazla mesaiye kaldık, pandemi demedik, deprem demedik çalıştık. Biz ürettik ama işveren büyüdü. Bizim istediğimiz insanca yaşayacak bir ücret. 20 Haziran’da greve 30 bin TL için çıktık. 150 gün geride kaldı” diyen Yolbulan Metal işçileri, çıplak ücretlerinin net 30 bin TL olmasını, yılda 3 ikramiye (90 gün), sosyal haklarda artış ve banka promosyonu istiyor.

Greve çıktıkları günü anlatan işçiler, 19 bin ila 19 bin 500 TL olan ücretlerle çalışmalarına rağmen, patronun teklifinin yüzde 15’lik artış ile sınırlı olduğunu söylüyor. İşçiler, greve çıktıktan sonra ise patronun teklifini yüzde 20’ye çıkardığını ancak daha sonra bir daha masaya oturmadığını belirtiyor. 200 işçinin TİS kapsamında olduğu Yolbulan Metal’de süren TİS görüşmelerinde patronun işçilere dayattığı ücret oranı resmi enflasyonu bile bulmadı. TÜİK verileri doğru kabul edilse dahi geçen yıldan bu yana işçilerin ücreti 8 bin 500 lira eridi.

Dörtyol’da yazın yüksek sıcaklarda grev çadırında bekleyen işçiler şimdi kışı da çadırda karşılayacak. Ağır şartlarda çalıştıklarını söyleyen işçiler, aldıkları ücretin asgari ücretin az üzerinde olduğunu ve sözleşme ile bunu yükseltmeyi hedeflediklerini belirtiyor. İşçiler, “İnsan onuruna yaraşır bir hayat istiyoruz. Bize yaşatılan zulme dur denilsin artık. Sesimiz duyulsun. Asgari ücret için 30 bin lira tartışması yapılırken bizim ağır sanayi iş kolunda 30 bin lira ücret istememiz çok mu? Yoksulluk sınırı 65 bin lira olmuş” dedi.

Befesa işçilerinden ziyaret

İskenderun Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan ve Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Befesa işçileri de 26 Temmuz’da greve çıkmıştı. İki aylık grev sürecinin ardından işçiler taleplerini kazanmış ve sözleşme yapmışlardı. Befesa iş yeri temsilcileri ve işçiler Yolbulan grevinin 148. gününde grev çadırına gelerek işçilere destek verdi, dayanışma içinde olduklarını söyledi.

KaynakEvrensel

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN OCAK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol