YÖK üniversitelerin 2021-2022 öğretim yılına dair bir açıklama yayımlayarak, yüz yüze eğitime dair gerekli çalışmaların yapıldığı fakat salgının seyrine göre online eğitimin uygulanabileceğini belirtti. Geçen sene aynı dönemde YÖK yine benzer bir açıklama yayımlamış, üniversiteler iki dönem boyunca online eğitime devam etmişti.
YÖK, üniversitelerin 2021-2022 yılı öğretim döneminde eğitimin nasıl gerçekleştirileceğine dair bir açıklama yayımladı. Üniversitelerin akademik açılış tarihlerinin yaklaştığı bir dönemde yayımlanan açıklamada bir netlik bulunmuyor. YÖK, öğretim biçiminin salgının seyrine göre değişkenlik göstereceğini belirtti.
2019’un sonundan beri online eğitimle devam eden üniversitelere dair yapılan açıklama şöyle:
“Bilindiği üzere 2019 yılının sonlarında başlayan ve 2020 yılının ilk aylarına damgasını vuran COVID-19 küresel salgını ile birlikte yükseköğretim kurumlarımızda uzaktan eğitime geçilmiştir. Uygulamalı eğitimlerin bir kısmına devam edilmesi ve özellikle harmanlanmış (hibrit) öğretimin de yaygınlaşması ile birlikte geçtiğimiz yıl ‘’Küresel Salgında Yeni Normalleşme’’ çalışmaları yapılmıştır. Salgının dinamik bir süreç olduğu göz önünde bulundurulduğunda, üniversitelerin ilgili kurulları tarafından salgının bölgesel ve yerel seyrine göre farklı programların farklı uygulamaları özelinde planlama yapılması gerektiği belirtilmiştir. Buna göre üniversitelerimizde “Koronavirus Komisyonları” oluşturulmuş, hızlı karar mekanizmaları tesis edilmiştir.
2021-2022 Eğitim ve Öğretim döneminde, Yükseköğretim Kurulu olarak örgün programlarda “yüz yüze eğitime” başlanması için gerekli çalışmalarımız yürütülmektedir. Salgının seyrine, alt yapı imkanları ve yerleşkelerin kapasitelerine göre, COVID-19 salgınına yönelik tedbirler kapsamında yükseköğretim kurumlarımız tarafından gerektiğinde program özelinde yüz yüze ve çevrim içi öğretim yapılabilecektir.”
Geçen yıl da benzer açıklama yapılmıştı
YÖK , 2020’nin ağustos ayında da benzer bir açıklama yayımlayarak “Geçtiğimiz günlerde salgın dolayısıyla yaptığımız yapısal düzenlemelerle karma öğretim uygulayabilmeleri için üniversitelerimize geniş bir alan bırakılmıştır. Üniversitelerimiz Koronavirüs Komisyonları ve ilgili diğer kurul ve komisyonları marifetiyle öğrencilerimizin, akademisyenlerimizin ve idari personelimizin sağlığını tehdit etmeyecek şekilde genel planlamalar yapabilecektir” demişti ve sonrasında eğitim-öğretim faaliyeti online olarak yürütülmüştü.