Venezuela’da, anayasayı yeniden yazma yetkisine sahip Kurucu Meclis için seçimler şiddet olaylarının gölgesinde yapıldı. Ulusal Seçim Komitesi Başkanı, katılımın yüzde 41.5 olduğunu açıklarken, muhalefet sonuçları tanımayacağını açıkladı. Zafer ilan eden Devlet Başkanı Nicolas Maduro “Devrimin 18 yıllık tarihindeki en yüksek katılım” dedi.
Muhalefetin boykot ettiği seçimin ardından dün akşam saatlerinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Venezuela Ulusal Seçim Komitesi Başkanı Tibisay Lucena, 8 milyondan fazla (yüzde 41.5’ten biraz fazla) Venezüellalının oy kullandığını söyledi.
Tibisay “Bu çok olumlu bir sonuç. Barış kazandı. Eğer barış kazanırsa, aynı zamanda Venezuela kazanır. Şiddete ve tehditlere rağmen Venezuelalılar kendilerini ifade edebildi” dedi.
MADURO: VENEZUELA HALKI DEMOKRASİ DERSİ VERDİ
Seçimin ardından başkant Caracas’ta yüzlerce destekçisine seslenen Devlet Başkanı Nicholas Maduro da zaferini ilan etti.
Seçimleri bir zafer olarak değerlendiren Maduro, “Tehditlerin ortasında 8 milyon kişi, bazı eyaletlerde dağları ve ırmakları aşarak oy kullandı. Venezuela halkı demokrasi dersi verdi” dedi.
Selefi ve akıl hocası olan eski Venezüella Devlet Başkanı Hogo Chavez’in 18 yıl önce iktidara geldiği zamana atıf yapan Maduro ‘Devrimin 18 yıllık tarihindeki en yüksek katılım” ifadelerini kullandı.
‘TRUMP’IN NE DEDİĞİ UMURUMUZDA DEĞİL’
Destekleri için Latin Amerika ve Karayip ülkelerine teşekkür eden Maduro, ABD Başkanı Donald Trump’ın seçimlerin sonucunun tanınmayacağı açıklamasına da konuşmasında yanıt verdi.Maduro “Trump’ın ne dediği umurumuzda değil, halkımızın ne dediği umurumuzda” ifadelerini kullandı.
‘LATİN AMERİKA YENİ BİR DİRENİŞ DALGASINA BAŞLAYACAK’
“Seçimler Latin Amerika’nın gelecek bağımsız yıllarını başlatıyor” diyen Maduro “Latin Amerika yeni bir direniş dalgasına başlayacak” diye konuştu.
Muhalefete ‘şiddeti terk etmeleri ve siyasete dönmeleri’ çağrısında bulunan Maduro konuşmasında, Kurucu Meclis’in ilk işlerinden birinin muhalefet milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması olması gerektiğini savundu.
Muhalefet partilerinin oluşturduğu Demokratik Birlik Masası’nın (MUD) kontrolündeki Ulusal Kongre’nin müdahalesi olmadan yeni anayasayı oluşturma yetkisine ve Kongre’yi feshetme yetkisine sahip olacak Kurucu Meclis’in 545 üyesi olacak. Üyeleri arasında Maduro’nun eşi Cilia Flores, sağ kolu Sosyalist Parti (PSUV) Genel Başkan Yardımcısı Diosdado Cabello ve diğer müttefiklerin olması bekleniyor.
EYLEM ÇAĞRISI YAPAN MUHALEFET: BU HİLELİ SÜRECİ TANIMIYORUZ
Muhalefet ise seçimlere sadece 2.5 milyon kişinin katıldığını savunuyor.
Önde gelen muhalif lider Henrique Capriles seçim günü yaşanan şiddet olaylarını ‘katliam’ olarak niteleyerek yeni protesto eylemleri düzenlenmesi çağrısı yaptı.
Bugün için ülke genelinde yürüyüş, çarşamba günü de Caracas’ta kitlesel gösteri çağrısı yapan Capriles “Biz bu hileli süreci tanımıyoruz” dedi.
Maduro seçimlere yönelik eylemleri yasaklamış, eylem yapanlara 10 yıla varan hapis cezaları getirmişti.
Yetkililer seçim sırasında 10 kişinin öldüğünü açıkladı. Böylece ülkede 4 aydır devam eden çatışmalarda ölenlerin sayısı 120’yi aştı.Ölenler arasında bir Kurucu Meclis adayı, yerel bir muhalif lider, iki genç muhalif eylemci ve bir asker bulunuyor.
Caracas’ta bir patlayıcının motorsiklet konvoyunu hedef alması sonucu 7 polis yaralandı.
Bazı bölgelerde seçim merkezlerine muhalif eylemciler saldırı düzenledi, yollara barikat kurdu.
ABD, AB, KANADA VE BAZI LATİN AMERİKA ÜLKELERİ SEÇİMİ KINADI
ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert yaptığı açıklamada Kurucu Meclis’in ‘Venezuela halkının kendi kaderini tayin etme hakkının altını oyduğunu’ söyledi.Nauert, ABD’nin Maduro hükümetine karşı ‘sert ve hızlı’ yeni yaptırımları hayata geçireceği tehdidinde de bulundu.
ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley de seçimi ‘düzmece’ olarak niteleyerek kınadı.
Haley ” Maduro’nun düzemece seçimi diktatörlüğe doğru bir diğer adım. Yasa dışı hükümeti tanımayacağız. Venezuela halkı ve demokrasisi üstün gelecek” ifadelerini kullandı.
NE OLMUŞTU?
Ülkede Aralık 2015’te düzenlenen parlamento seçimlerini muhalefet koalisyonu MUD’un kazanmasıyla siyasi krize giden yola ilk adım atılmıştı.Anayasa Mahkemesi, parlamentoya girme hakkı kazanan üç kişinin milletvekilliğini düşürerek, MUD koalisyonunun parlamentoda üçte ikilik ‘nitelikli çoğunluğu’ elde etmesine engel olmuştu.
Muhalefet partileri geçen yıl, ülkedeki ekonomik ve siyasi krizden sorumlu tuttukları devlet başkanının bir an önce görevden ayrılması ve erken seçime gidilmesi için referandum süreci başlatmıştı. Sürecin ilk aşamasında toplanan 1.8 milyon imzadan 407 bini geçerli sayılmış, muhalefet sürecin ikinci aşaması için gerekli 3.9 milyon imzayı toplamaya başlamıştı. Ancak Seçim Konseyi, referandum sürecinin birinci aşamasında toplanan imzalarda 4 eyalette hile yapıldığı iddiaları üzerine süreci, 21 Ekim’de durdurmuştu.
Ülkede gıda kıtlığı, yüksek enflasyon ve artan suç oranlarından kaynaklanan toplumsal hoşnutsuzluk, Maduro liderliğindeki hükümetin kontrol ettiği Yüksek Mahkeme’nin 31 Mart’ta Kongrenin yetkilerini elinden aldığını açıklamasıyla sokak protestolarına dönüşmüştü.
Maduro yönetimi, muhalefetin, aşırı sağcı radikaller ve suç çetelerinin iş birliği içinde şiddeti körüklediğini savunurken, muhalefet de ölümlerden orantısız güç kullanan güvenlik kuvvetlerini ve hükümet yanlısı milisleri sorumlu tutuyor.
MUD, 16 Temmuz’da anayasanın yeniden yazılmasına karşı sembolik referandum düzenlemişti. Oy kullanan 7 milyondan fazla Venezuelalının yüzde 95’i, anayasanın yeniden yazılması için Kurucu Meclis oluşturulmasına karşı çıkmıştı.