MEB’in önlemler konusunda sorun yokmuş gibi davrandığını belirten Veli-Der’e göre bir aylık sürede en az 153 bin 400 çocuk yüz yüze eğitime devam edemedi.
Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der), yüz yüze eğitimde geride kalan dört haftalık sürece ilişkin İstanbul Kartal’daki Yavuz Selim Ortaokulu önünde açıklama yaptı. Her geçen gün salgın yayılımının ve karantinaya alınan sınıf sayısının arttığını belirten Veli- Der yetkilileri, sınıf mevcutlarında seyreltilme yapılmadığını, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaşanan süreci sadece izlediğini belirtti.
“Acilen planlama yapılması zorunluluk”
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan duyuruda Türkiye genelinde yaklaşık 5 bin 900 sınıfta vaka nedeniyle yüz yüze eğitime ara verildiğini hatırlatan Veli-Der yetkilileri, MEB’in derslik başına düşen öğrenci sayısı verileri üzerinden en az 153 bin 400 öğrencinin okulların açılışının ilk dört haftasında yüz yüze eğitime devam edemediğini belirtti. Cevizli Ortaokulu’nda 7, Süleyman Demirel Anadolu Lisesi’nde 7, Türk Kızılayı Kartal Anadolu Lisesi’nde 7 sınıf olmak üzere okullarda karantinaya alınan sınıfların arttığını açıklayan Veli-Der, açıklamada şunları kaydetti:
“Alınmayan önlemler nedeniyle çocuklarımızın eğitim hakkı, sağlığı , biz velilerin, öğretmenlerin sağlığı risk altında. Karantinaya alınan sınıflardaki öğrenciler yeniden uzaktan eğitime geçiyor. Öğrencilerin sınavları ve ölçme-değerlendirmeleri ile ilgili yeni bir planlamaya ihtiyaç var. Ama bakanlık her konuda olduğu gibi bu konuda da sorun yokmuş gibi davranıyor. Bu konuda acilen bir planlama yapılması zorunluluktur.”
‘Salgın yönetimi yeni durumlara göre değişmiyor’
Veli-Der yetkilileri açıklamada, MEB’in 20. Milli Eğitim Şurası’nın toplanacağını ama şura başlıkları arasında salgın sırasında eğitimde yaşanan tahribatın gündemde olmadığını söyledi. Türkiye genelinde de karantinaların devam ettiğini, Edirne’de 44, Erzincan’da 55 sınıfın karantinada olduğunu hatırlatan yetkililer açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Biz velilerin olmadığı, görüşlerimizi, eleştirilerimizi ifade edemediğimiz bir şura sonucundan çocuklarımızın yararına bir sonuç çıkması beklenemez. Veliler olarak Şura’da olmak ve görüşlerimizi ifade etmek istiyoruz. Salgın okullarda yayılıyor ancak salgın yönetimi yeni durumlara göre değişmiyor. Ortada bir salgın yönetimi değil algı yönetimi var.”
‘Sınıfların acil seyreltilmesi sağlanmalı’
Okullarda yeterli temizlik görevlisinin, hijyen ve havalandırma sisteminin olmadığını ve yeterli öğretmen atamasının yapılmadığını hatırlatan Veli-Der, fiziki mesafenin sağlanmasına yönelik herhangi bir adımın ısrarla atılmadığını belirterek okullar için atılması gereken adımlara dair şunları kaydetti:
– Sınıfların acil seyreltilmesi sağlanmalıdır
– Okullarda hızlı uygulanabilecek PCR testleri bulunmalıdır.
-Acilen ek derslik sağlanmalı, ataması yapılan 15 bin öğretmen bir an önce göreve başlatılmalı, yeterli öğretmen ataması yapılmalıdır.
-Okullarda yeterli yardımcı personel görevlendirilmelidir.
-Ders süreleri azaltılmalıdır.
-Tüm öğrenciler için ücretsiz yemek ve ücretsiz su sağlanmalıdır.
-Okul başarı puanı uygulaması bu sene olmamalıdır.
-Karantinaya alınan öğrencilerin ölçme-değerlendirmelerinde düzenleme yapılmalıdır.
-Salgın yönetimi ile ilgili okullarda velilerin de bulunduğu koordinasyon kurulları oluşturulmalıdır.
-Karantinaya alınan öğrencilerden uzaktan eğitime erişimi olmayanlara ücretsiz cihaz ve internet desteği sağlanmalıdır.