Validebağ Korusu’nda bu sabah belediye görevlileri, polis eşliğinde temizlik yaptı. Koruda nöbet başlatan mahalle sakinleri, “Burası bir park gibi ele alınamaz” dedi ve destek çağrısında bulundu.
Üsküdar ilçesinde bulunan Validebağ Korusu’nda Üsküdar Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından rehabilitasyon projesi yapılmak istenmesine çevre mahallelerde yaşayanların tepkisi sürüyor. Altunizade, Koşuyolu ve Acıbadem mahalleleri arasında bulunan koruda Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un 18 Haziran Cuma günü yaptığı konuşmada “Pazartesi günü itibarıyla Validebağ’daki çevre düzenleme projemiz başlıyor. Yaklaşık 50 milyon lira yatırımla gerçekten Üsküdar’a, Validebağ’a, İstanbul’a değer katacak bir eseri de inşallah inşa edeceğiz ihya edeceğiz” açıklamasının ardından nöbet başlatılmıştı.
Koruya bu sabah temizlik gerekçesiyle polis eşliğinde girilmesiyle birlikte ise çevre mahalle sakinleri, çalışmaların durdurulması için herkesin koruya gelmesi çağrısında bulundu.
#ÜsküdarBelediyesi bugüne kadar çöpleri toplamadığı için #KUSURABAKIYORUZ
Ancak otların biçilmesine gelince orada durun!
Çünkü ot dediğiniz korunun ve yaban hayatının devamını sağlar. Kuşun, sincabın, kirpinin, kamplumbağa ve birçok canlının besin kaynağıdır.#ValidebağaDokunma pic.twitter.com/E6jpTk4Oc1
— Validebağ Savunması (@ValidebagSvnms) June 22, 2021
1 tane temizlik görevlisi 6 tane polisle çalışıyor
Korunun birinci derece doğal sit alanı olduğunu hatırlatan ve peyzaja dair herhangi bir uygulama istemediklerini belirten Validebağ Savunması üyesi Cihan Uyanık, “Bugün sabah çok erken saatlerde 50’ye yakın temizlik görevlisi ve polisle beraber koruya girildi. Biz belediyenin temizlik yapılmasını zaten talep ediyorduk ama temizliğe gelenlerin çoğu belediyenin başka birimlerinde çalışan insanlar. Bazıları takım elbiseliydi, üzerlerinde yelekle. Bir kısmı da sigortasız gündelik, belediye ile hiçbir bağı olmayan işçilerdi. 1 tane temizlik görevlisi 6 tane polisle çalışıyordu. Göstermelik bir temizlik yaptılar ama polisin bölgedeki varlığı sürüyor” diye konuştu.
Burası bir park gibi ele alınamaz
Temizliğin ardından otların biçilmesinin planlandığını belirten Uyanık, “Korunun ekosistemine çok büyük bir zararı olacak, burası doğal bir alan. Burası bir park gibi ele alınamaz. Birçok bitki türü var buraya özgü. Bölgede yaşayan insanları koruya çağırıyoruz. Şu anda kalabalık toplanmaya devam ediyor. Bir forum yapacağız” dedi.
Validebağ’daki süreci özelleştirme süreçlerine benzeten Uyanık, “Belediye buranın temizliğini üstlenmiyordu yıllardır. Çevre ve Şehircilik Bakanı da Üsküdar Belediye Başkanı da ‘Burası çer çöp içerisinde, biz oraya cennetten bir bahçe yapacağız’ diyorlar. Buranın çöplerini de genelde gönüllüler topluyor zaten. Hatta bir ay önce bir eylem yapılmıştı, korudaki çöpleri toplanıp belediyenin önüne bırakılmıştı” şeklinde konuştu.
Ne olmuştu?
2014 yılında iki yıllığına İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) devredilen koruda bölge sakinlerinin tepkisi sonucu faaliyette bulunulamamıştı. 2018 yılında koru için hazırlanan “Millet Bahçesi Projesi” de hayata geçemedi ve koru doğal yapısını korudu. Mülkiyeti Hazine’ye ait olan 354 bin metre karelik Validebağ Korusu’nun 261 bin 5 metre karelik bölümünü son olarak bakım ve onarım gerekçesiyle 2020 yılının mart ayında Üsküdar Belediyesi’ne tahsis edildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum 24 Nisan’da Üsküdar ziyaretinin ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Validebağ Korusu’nda, Üsküdar Belediyesi ile birlikte “Düzenleme ve Rehabilitasyon Projesi” gerçekleştireceklerini duyurmuştu. Geçtiğimiz cuma günü yaptığı konuşmada, 21 Haziran Pazartesi günü korudaki projenin başlayacağını açıklamasının ardından ise mahalle sakinleri koruda nöbet başlatmıştı.