Üniversitelerin bölünmesi tasarısının görüşmeleri yarın TBMM’de devam edecek. Üniversiteliler dün de (7 Mayıs) tasarının geri çekilmesi talebiyle “Üniversiteme dokunma” diyerek eylemlerini sürdürdü
Üniversitelerin bölünmesini öngören ve üniversite bileşenlerinin büyük tepki gösterdiği yasa tasarısının 7. maddesinin görüşülmesi yeter sayısı bulunmadığından 8 Mayıs’a ertelenmişti.
Tasarı gündeme geldiğin beri, bölünmesi öngörülen üniversitelerde öğrenciler ve akademisyenler bölünmeye karşı eylem yapıyor. Tasarının görüşülmesine bir gün kala Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Gazi Üniversite ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi öğrencileri tasarının geri çekilmesi, üniversitelerin bölünmeme talebiyle kendi üniversitelerinde eylem yaptılar
“Meclis’ten geçse de öğrenciden geçmez”
Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde üniversiteliler ve akademisyen Bayraklı Amfi’de üniversitenin bölünmesine karşı yapılan forumda bir araya geldi. Üniversiteliler, bölünmeye karşı “Haklarımızı elimizden almaya çalışanlara karşı direnmeye devam edeceğiz. Bu karar meclisten geçse de üniversiteden öğrencilerden geçmez. Haklarımızın elimizden alınmasını ve bu kararı onaylamıyoruz ” dedi.
Anadolu Üniversitesi öğrencileri, 10 Mayıs Perşembe günü üniversitenin bölünmesine karşı eylem yapma kararı aldı. Yemekhanede eylemin duyurusunu yapan üniversiteliler, bölünmeye karşı alkışlarıyla ses çıkarma eylemi yaptı.
Cerrahpaşalılardan İÜ Rektörüne: “Neden sessizsiniz?”
İstanbul Üniversitesi’nden ayrılmamak için günlerdir mücadele eden Cerrahpaşalılar, İstanbul Üniversitesi rektörüne seslenerek “Neden sessizsiniz?” diye sordu. Cerrahpaşalılar atanmış kişinin rektör değil olsa olsa müdür olacağını belirterek tepkilerini dile getirdiler. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanlık önünde yağmur ve soğuk havaya rağmen bir araya gelen öğrenciler, öğretim üyeleri, sağlık çalışanları ve hastalar, üniversitelerinin bölünmesine izin vermeyeceklerini vurguladı. “600 yıllık üniversiteyiz, deneme tahtası değiliz”, “Cerrahpaşa’ya dokunma”, pankartlarının açıldığı eylemde “Bölme, böldürme! Kaliteyi öldürme”, “Cerrahpaşa bizimdir, bizim kalacak” sloganları atıldı.
Dekanlık önünde emekli öğretim üyeleri adına ilk konuşmayı yapan Prof. Dr. Nil Molias’ın verdiği dayanışma mesajının ardından Prof. Dr. Hidayet Sarı ise karşısında “Bilim işimiz, siyasete girmeyiz” yazdığını ancak siyasetin işlerine girdiğini belirtti.
Tatil zamanı, yemek zamanı bir araya geldiklerini anlatan Sarı, İÜ Rektörlüğüne seslenerek “Neden üniversitenin bölünmesine en ufak tepki göstermiyor ve bu olayı önlemek için uğraşmıyor. Mahalleli muhtarını seçiyor ama biz rektörümüzü seçemiyoruz. Cumhurbaşkanı tarafından atanan insan rektör değil, okul müdürü olur ve onun dediğini yapar. Rektörlerden hükümetin adamı değil üniversitenin adamı olmasını bekliyoruz” diye konuştu.
“Deneyin nasıl yapılacağını bizden iyi kimse bilemez”
10 gündür akıl tutulması yaşandığını söyleyen Prof. Dr. Mehmet Serkan Demirci, “Akademik ortamda tartışamıyoruz. Neden bölüyoruz. Üniversiteler büyüdükçe güçlenirler. Eğer İÜ üzerinden bir deney yapılacaksa bu deneyi biz yaparız. Deneyin nasıl yapılacağını bizden iyi kimse bilmez. Özerkliğimizi versinler 10 sene bizi takip etsinler” dedi.
İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 5. Sınıf Öğrencisi Asude Zülal Gül ise 600 yıldır birleşerek, büyüyerek gelişen üniversitelerinin, geçmişi 191 yıl öncesine dayanan fakülteleri ile arasındaki bağın koparılmak istendiğini anlatarak “Bu isteğin Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne, ayrılması gündemde olan diğer fakültelere ve geride kalan İÜ’ne katkısı yoktur, tam tersine zarar verecektir” dedi.
Konuşmaların ardından İÜ’nde Tıp Fakültesi’nin kurulmasının 191. yılı anısına, 191 adet balon uçuruldu.
Eylem alanında üniversiteliler ilkyardım eğitimi veriyor
Üniversiteliler, vatandaşların farkındalığını da arttırmak için hasta yakınlarına ilk yardım eğitimi, organ bağışı çadırı gibi pek çok etkinlik düzenliyor.
“Cerrahpaşa’nın, İstanbul Üniversitesi’nden ayrılmasını istemiyorum” şeklindeki notun altına tüm Cerrahpaşa ailesi olarak isimlerini yazan fakülte mensupları, bu notları uç uca ekleyerek etkinlik alanındaki ağaçlara astı.
Vakıflardan üniversitelilere destek
Türkiye Organ Nakli Vakfı, Kanserli Çocuklara Umut Vakfı, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, vakıflar stantlarında faaliyetleri hakkında bilgilendirme yaparak, öğrenciler de onlara destek oldu. Ayrıca, Cerrahpaşa’ya hayat verme mücadelesini temsilen öğrencilere ve halka ilk yardım uygulama dersi verdi.
Gazi Üniversitesi öğrencileri: “Üniversiteme dokunma”
Gazi Üniversitesi öğrencileri de üniversitelerinin bölünmesine karşı eylemdeydi. Üniversiteliler “Üniversiteme dokunma” yazılı pankartla yaptıkları basın açıklamasında üniversitenin isminin değiştirilmesine karşı olduklarını söylediler. Üniversitenin girişinde yapılan ve yaklaşık beş yüz kişinin katıldığı eylem basın açıklamasının ardından sonlandı.
Üniversiteliler görüşmeler sırasında TBMM’de olacak
Üniversitelerinin bölünmesini istemeyen birçok üniversiteden öğrenci de “Üniversiteme dokunma” demek için bugün (8 Mayıs) TBMM’de olacak.
Direnisteyiz.org Sendika.Org, Cumhuriyet, Evrensel