Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Dünya Gıda Programı (WFP), BM Kadınları,Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Birleşmiş Milletler Habitat (UN Habitat) ve Uluslararası Gönüllü Kuruluşlar Konseyi (ICVA) gibi 18 insani yardım kuruluşunun bulunduğu Kuruluşlar Arası Daimi Komite (IASC), Filistin için ortak bir yazılı ateşkes çağrısı yayınladı.
“Neredeyse bir aydır dünya, İsrail ve İşgal Altındaki Filistin Toprakları’nda gelişen durumu, giderek artan sayıda kaybedilen ve parçalanan hayat karşısında şok ve dehşet içinde izliyor.
İsrailli yetkililere göre İsrail’de yaklaşık 1.400 kişi öldü, binlerce kişi de yaralandı. Aralarında çocukların da bulunduğu 200’den fazla kişi rehin alındı. Roketler aileleri travmatize etmeye devam ediyor. On binlerce insan yerinden edildi. Bu çok korkunç.
Ancak Gazze’de çok daha fazla sivilin korkunç bir şekilde öldürülmesi bir rezalettir.
2,2 milyon Filistinli yiyecek, su, ilaç, elektrik ve yakıttan mahrum.
Sağlık Bakanlığı’na göre Gazze’de 3 bin 900’ü çocuk, 2 bin 400’ü kadın olmak üzere yaklaşık 9 bin 500 kişi hayatını kaybetti. 23.000’den fazla yaralının, aşırı kalabalık hastanelerde acil tedavi görmesi gerekiyor.
Bütün bir nüfus kuşatılmış ve saldırı altında, hayatta kalmak için gerekli olan temel ihtiyaçlara erişimleri engelleniyor, evleri, barınakları, hastaneleri ve ibadet yerleri bombalanıyor. Bu kabul edilemez.
Sağlık hizmetlerine yönelik 100’den fazla saldırı bildirildi.
7 Ekim’den bu yana aralarında 88 UNRWA çalışanının da bulunduğu çok sayıda yardım çalışanı öldürüldü; bu, şimdiye kadar tek bir çatışmada kaydedilen en yüksek Birleşmiş Milletler ölüm sayısı.
Tarafların uluslararası insancıl hukuk ve insan hakları hukuku kapsamındaki tüm yükümlülüklerine saygı duymaları yönündeki çağrımızı yineliyoruz.
Rehin alınan tüm sivillerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılması yönündeki çağrımızı yineliyoruz.
Siviller ve onların güvendiği altyapı (hastaneler, barınaklar ve okullar dahil) korunmalıdır.
Daha fazla yardım (gıda, su, ilaç ve tabii ki yakıt) Gazze’ye güvenli, hızlı ve ihtiyaç duyulan ölçekte girmeli ve nerede olurlarsa olsunlar başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere ihtiyaç sahibi insanlara ulaşmalı.
Derhal insani ateşkese ihtiyacımız var. 30 gün oldu. Yeter artık. Bu artık durmalı.“