Los Angeles merkezli hayvan hakları örgütü Lady Freethinker (LTF), 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişiklikler kapsamında geçtiğimiz haftalarda yürürlüğe giren ve denetimi mümkün olmayan keyfi uygulamalar içeren yönetmeliğin ardından Anayasa Mahkemesi’ne mektup gönderdi.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya başta olmak üzere başkanvekilleri ve üyelerine e-posta, faks ve posta yoluyla gönderilen mektupta, https://ladyfreethinker.org/sign-stop-the-massacre-of-dogs-in-turkey/ adresindeki imza kampanyasına ve dünya çapında toplanan 41 bin 300 imzaya dikkat çekildi.
LTF: Neredeyse her gün hayvana yönelik şiddet vakaları görüyoruz
LTF Başkanı Nina Jackel imzasıyla gönderilen mektupta, Ankara Mamak Belediyesi’ne ait hayvan barınağında ve Aydın Karacasu’da ölü bulunan ve korkunç şartlarda yaşam mücadelesi veren köpeklere dair güncel bağlantılara da yer verilerek “Köpeklerin sokaklardan toplandığına ve barınaklarda toplu halde öldürüldüğüne dair haberleri neredeyse her gün görmeye devam ediyoruz.” denildi.
Komşunum Nöbetteyim ekibinin derlediği, yasa geçtikten sonraki son dört ayda kamuoyuna yansıyan hayvana yönelik 180 zulüm vakasına atıfta bulunan mektupta, Türkiye Psikiyatri Derneği gibi pek çok meslek kuruluşunun da “köpeklere yönelik vahşeti normalleştirmenin ek şiddet vakalarını teşvik edebileceği” konusundaki endişeleri hatırlatıldı.
Daha fazla can kaybı yaşanmadan yasa iptal edilsin
Kısırlaştırma ve bir arada yaşamanın önemine dikkat çekilen mektubun geri kalanı şu şekilde:
“Duygusal olarak hassas ve şefkatli canlılar olan köpekler insanın dostudur. Devlet kurumlarınca onaylanan bir katliamın hedefi olmamalı, esaret ve ölüm korkusu ile sınırlandırılmış bir yaşama mahkûm edilmemelidirler. Popülasyon kontrolü için masum hayvanların korkunç yöntemlerle katledilmesi değil, kısırlaştırma gibi insani metotlar uygulanmalıdır.
İnsanların ve hayvanların barış içinde bir arada yaşaması için çözümler üretmek bugün de son derece önemlidir, çünkü Türkiye zaten yüzyıllardır bunu başarmış ve diğer ülkeler için bir örnek teşkil etmiştir.
Daha fazla can kaybını önlemek ve köpeklerin acımasızca öldürülmesini engellemek için etik, bilimsel ve hukuki dayanaklar ışığında bu yasayı en kısa sürede iptal etmenizi istirham ederiz.”
Deprem ve yasa sürecinde hayvanlara destek
2023 yılında Türkiye ve Suriye’de gerçekleşen yıkıcı depremlerin ardından depremden etkilenen hayvanların kurtarılması, tedavisi ve bakımı için sahada aktif rol üstlenen derneklere destek sağlayan Lady Freethinker, Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılması planlanan, ancak ciddi bir toplumsal muhalefetle karşılaşan yasal değişikliklerle ilgili 11 Temmuz 2024’te Erdoğan’a mektup göndermişti.
Henüz tasarı halindeyken kanun teklifi hakkındaki endişelerini dile getiren LTF mektubunda, “sistematik ve etik kısırlaştırma programlarının hayata geçirilmesi, insanların ve hayvanların barış içinde bir arada yaşayabilmesi için toplumsal farkındalık kampanyaları yapılması ve ‘barınak’ olarak bilinen geçici tedavi, bakım ve rehabilitasyon merkezlerinden yuvalandırmaların teşvik edilmesi” gerektiğini vurgulamıştı. Aynı zamanda hayvan terk etme vakalarını takip edebilecek, bu fiilleri caydırıcı cezalar ile engelleyebilecek sağlam bir altyapının kurulması, tüm platformlarda hayvan üretimi ve satışının durdurulması için önlemler alınması yönünde dünyaca etkinliği kanıtlanmış tavsiyelerde bulunmuştu.