Oxfam International’da eşitsizlik üzerine politika savunuculuğu başkanı olan Max Lawson, “Eşitsizlik aşırı seviyelere ulaştı ve şu ana kadar hükümetler insanları ve gezegeni bunun yıkıcı etkilerinden korumakta başarısız oldu” diye endişeleniyor.
Lawson, “İnsanlığın en zengin %1’i ceplerini doldurmaya devam ederken geri kalanlar kırıntılarla yetinmek zorunda kalıyor” diye özetliyor.
Her birinin serveti yılda 400 bin dolar arttı
Ortalama olarak, en zengin %1’lik ‘kulübün’ her bir üyesinin serveti son on yılda reel olarak neredeyse 400.000 dolar artarken, dünya nüfusunun en alt yarısındaki bir kişi için bu artış sadece 335 dolar oldu. Bu da günde dokuz sentten daha az bir miktara denk geliyor.
Oxfam, en zenginler için vergi oranlarının düşmesine yol açan “vergi adaletine” karşı savaş yürütüldüğü tepkisinde bulundu.
STK, G20 ülkelerindeki vergi gelirlerinin %8’inden azının servet vergisinden geldiğini, en zengin %1’lik kesimin gelir payının ise 40 yılda %45 arttığını belirtiyor.
Ultra zenginleri vergilendirmek şart
Çalışma son olarak, dünya genelinde milyarderlerin servetlerinin %0,5’inden daha azına denk gelen bir vergi oranına tabi olduklarını, son kırk yılda servetlerinin yılda ortalama %7,1 arttığını ve “milyarderlerin aşırı servetini azaltmak için yıllık en az %8 net servet vergisinin gerekli olacağını” ortaya koyuyor.
Oxfam, bu hafta yapılacak G20 toplantısının “belirleyici” olabileceğini söylüyor. G20 maliye bakanlarının süper zenginlerin vergilendirilmesine yönelik bir anlaşmanın temellerini atması bekleniyor. Oxfam ve diğer kuruluşlar Brezilya maliye bakanına, G20 liderlerini ultra zenginleri vergilendirmeye çağıran ve 1,5 milyondan fazla imza içeren dilekçeler sunmayı planlıyor.