Notice: Array to string conversion in /home/runcloud/webapps/app-direnisteyiz29/wp-content/plugins/td-cloud-library/includes/tdb_functions.php on line 459
19.3 C
İstanbul
20 Eylül Cuma, 2024
spot_img

Tuzla’daki fabrika yangını söndürüldü: 2 itfaiye personeli yaralı

Tuzla’da bir fabrikada çıkan yangın söndürüldü. 2 itfaiye erinin yaralandığı, 7 kişinin dumandan etkilendiği yangına dair konuşan Prof. Abdurrahman Kılıç, fabrikada önlem alınmadığını belirtti.

Tuzla’da kimyasal üretim yapan fabrikada çıkan yangın çevre ilçelerden gelen itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü. Fabrika içindeki bir tankın patlaması sonucu yangına müdahale eden iki itfaiye personeli yaralandı. İstanbul Valiliği, 7 kişinin yoğun dumandan etkilenerek tedavi edildiğini açıkladı.

AA’nın verdiği bilgiye göre, Orhanlı Deri Organize Sanayi Bölgesi Deri Yan Sanayi Sitesinde faaliyet gösteren Ema Kimya Sistemleri-Huntsmann’a ait fabrikada bugün saat 12.00 civarında yangın çıktı. Olay yerine Tuzla ve çevre ilçelerden çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Zaman zaman patlamaların da yaşandığı fabrikada yangının sıçraması nedeniyle alev alan itfaiye aracındaki yangın da ekiplerin müdahalesiyle söndürüldü. Geniş bir alan üzerine kurulu fabrikadaki yangın, otoparktaki araçlara da sıçradı.

İtfaiye ekipleri, rüzgar nedeniyle güçlükle müdahale ettiği yangını kontrol altına almayı başardı. Yangının çıkış nedeni araştırılıyor.

Tank patladı, 2 itfaiye personeli yaralandı

Yangın sırasında fabrikadaki bir tank patladı. Patlamanın etkisiyle tanktan kopan parçalar etrafa ve yakındaki ormanlık alana sıçradı. Olayda yangına müdahale eden 2 itfaiye personeli yaralandı. Yaralanan itfaiye personeliden biri taburcu edilirken, diğerinin tedavisi sürüyor.

“Soğutma çalışmaları yapılıyor”

 

CHP Milletvekili Akif Hamzaçebi, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı ve Tuzla Kaymakamı Ali Akça da olay yerine gelerek çalışmaları yerinde inceleyip yetkililerden bilgi aldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yangına İstanbul İtfaiyesi’nin 21 istasyonundan 55 araç, 160 personel ile müdahale ettiğini, çalışmalara ilçe belediyelerden 14, İSKİ’den 3 su ikmal aracı ile Gebze İtfaiyesinden 3 aracın katıldığını bildirdi

“Yangın bir makinede başladı”

Olay yerinde incelemelerde bulunan Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, yaptığı açıklamada, yangının ilk önce bir makinede çıktığını belirterek, “Petrokimya sektöründe çalışan ve yanıcı hammaddeye sahip. Bunun tutuşmasıyla yangın depolara sıçrıyor” ifadelerini kullandı. Yazıcı, otoparktaki bazı araçların da yandığını belirtti.

“Fabrikada gereken önlemler alınmamış”

Yangın hakkında DHA’ya konuşan İBB Eski İtfaiye Daire Başkanı ve Türkiye Yangından Korunma Vakfı Kurucu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, fabrikada erken yangın uyarı sisteminin bulunmadığını belirtti. Kılıç yangının büyümesindeki nedenin fabrikadaki gerekli önlemlerin alınmaması olduğunu söyledi.

“Bu tip yangınlarda havadan müdahale edilemez”

Yangına havadan müdahale etmenin hiçbir faydasının olmayacağını söyleyen Kılıç, yangını söndürmek için alevlerin dibinden müdahalenin daha etkili olduğunu belirtti. Kılıç, şöyle konuştu:

”Bu tip yangınlara özellikle şehir içindeki yangınlara havadan müdahale edilemez. Birincisi üst kısımdan atılan kimyasal madde köpük veya su alevlerin üzerine gelir ve tamamen kaybolur, su buharlaşır, köpük dağılır gider. Yangını söndürmek için alevlerin dibinden müdahale edilmesi gerekir. Yukarıdan atılan su veya kimyasal madde alevlerin dibine inmez. İkincisi en büyük eksiklik ise yukarıdan uçaktan müdahale için atılan su ve köpük, aşağıdaki ekiplerin çalışmasını da engeller. Diğer taraftan rüzgârın durumuna göre tamamen yukarıdan atılan su dağılır. Çok geniş bir arazi yanıyorsa orman ya da çok geniş bir alanda çöp yangını gibi o zaman uçak ya da helikopter etkili olur. Ama bu tip yangınlarda yukarıdan atılan su hiçbir zaman etkili olmaz sadece psikolojik olarak ‘uçakla müdahale edildi’ denir ama bunun yanında zerre kadar bir faydası olmaz.”

“Önlemlerin olmadığı kesin”

Yanan fabrikada gerekli önlemlerin alınmadığını söyleyen Abdurrahman Kılıç şunları söyledi:

“Bu tip yangınlar aslında yangın başladıktan sonra söndürülmez. Yangın, yangın olmadan söndürülür. Bu gibi fabrikalarda yangın algılama sisteminin olması, köpüklü otomatik söndürme sistemlerinin olması lazım. Bunlar olmuş olsaydı ve bir taraftan da tehlikeli maddelerin kendi içlerinde yangın kompartımanlarına ayrılmış olsaydı yangın sadece belli bir bölümde sınırlı kalırdı. Buradaki en büyük eksiklik yangın olmadan önce fabrika oluşturulurken ve işletme sırasında alınan önlemlerin yetersizliğinden bakım yetersizliğinden yangın önlemlerinin olmamasından kaynaklanmıştır. Daha önce özellikle bu tip yerlerde bir yangın çıktığı zaman patlayabilecek maddeler, alkol tankları benzer tanklar varsa bunların soğutulması lazım otomatik soğutma sistemlerinin olması lazım ki patlamasın. Bu gibi önlemlerin olmadığı kesin. Bu önlemler olmadığı için bir taraftan da yangın başladığı için önlemlerin yetersizliğinden dolayı o tank ısınıyor basınç artıyor ve patlama oluyor. Bu da yangını daha büyük boyutlara getiriyor. Bu fabrikanın yanmasındaki en büyük eksiklik daha önce alınması gereken önlemlerin alınmamış olmasıdır.”

Kaynak: Evrensel

 

KaynakEvrensel

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN EYLÜL SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol