11.6 C
İstanbul
29 Kasım Cuma, 2024
spot_img

Tütün üreticileri Malatya’da sokağa çıktı

Tütün üreticileri Doğanşehir’de sokağa çıktı. “Tütünüme ve emeğime dokunma”diyen üreticiler taleplerini sıraladı ve 1 Ocak’ta yürürlüğe giren yasanın geri çekilmesini istedi. 

Malatya’nın Doğanşehir ilçesindeki tütün üreticileri, 1 Ocak’ta yürürlüğe giren tütün ticareti yapanlara Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yetki belgesi alma veya bildirimde bulundurma zorunluluğunu protesto etti.

“Tütünüme ve emeğime dokunma” sloganıyla Vahap Küçük Meydanı’nda bir araya gelen üreticilere, çevre il ve ilçelerden de birçok tütün üreticisi, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi destek verdi. Burada tütün üreticileri adına konuşan Yasin Küçük, “Tütünüme ve emeğime dokunma” sloganıyla üreticilerin sesini yükseltmek için bir araya geldiklerini belirtti. Küçük, “Çıkarmış olduğunuz tütün yasağının sebep olacağı sosyal ve ekonomik sorunları dile getirmek için bugün bu alanda hep beraber bu meydanı doldurduk” dedi.

Doğanşehir’de tütün üretiminin büyük bir kesim için geçim kaynağı olduğunu belirten Küçük, “Tütün, ilçemizin ve ülkemizin birincil derecede öneme sahip olan geçim kaynaklarından birisidir. Tütün; sadece üreticisinin değil, yetiştirildiği bölgenin ekonomisinin temelini oluşturmaktadır. Çıkartılan kooperatif ve fabrika yasası, çiftçinin lehine gibi gözüken fakat tamamen çiftçinin aleyhine olan bir yasadır. Oysa bir kanun çıkartılırken, kamu yararı gözetilir” diye belirtti.

5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nda Kasım 2017’de yapılan düzenlemenin tütün üreticisine getirisinin olmadığına işaret eden Küçük, söz konusu düzenlemenin “uluslararası tütün şirketleri ve sermaye baronlarının” yararına olduğunu söyledi. Küçük, “Tütün üreticisinin emeği uluslararası şirket ya da sermaye baronlarının vicdanına terk edilemeyecek kadar kutsaldır. Bizler tütün emekçileri olarak emeğimizi bu şirket ve sermaye baronlarına terk etmeyeceğiz. Yerli ve milli olan tütün, sadece Doğanşehir’in değil direkt veya dolaylı olarak milyonlarca insanın ekmek kapısıdır. Bu yasakla sadece tütün üreticileri değil milyonlarca insan, geçim kaynağından mahrum olacaktır” ifadelerini kullandı.

Küçük, şu talepleri sıraladı: “Somut öneri olarak, tütün üreticilerinin çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) alınarak, basit usulden vergiye tabii tutulmasını, ekonominin temelini oluşturan aile işletmelerinin tütünün kıyılmasında kullandığı makine, alet ve ekipmanların, yine basit usulden vergiye tabi tutulmasını, kıyılmış tütün satan küçük ve orta ölçekli esnafların basit usulden vergiye tabi tutulmasını, mevcut ekonomik şartlar göz önüne alındığında üreticilerin daha da mağdur edilmemesi için 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe giren yasanın askıya alınmasını talep etmekteyiz.”

Açıklama, “Tütünüme, emeğime dokunma” sloganıyla son buldu.

KaynakEtha

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN KASIM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol