Tutuklu aileleri, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine dikkati çekerek, hasta tutuklulara ölümün reva görüldüğünü ve bunu asla kabul etmeyeceklerini söyledi.
Cezaevlerinde yüzlerce hasta tutuklu ölüm sınırında yaşıyor. Tüm çağrı ve girişimlere rağmen bugüne kadar tek bir adım atılmadı. Sadece Ağrı Patnos L Tipi Kapalı Cezaevinde 1 yılda 4 hasta tutuklu yaşamını yitirdi. Yetkililerin, cezaevlerinde yaşanan ölümlere ve hak ihlallerine karşı sessizliği ise sürüyor. Hak ihlalleriyle gündemden düşmeyen cezaevlerinden biri de Şırnak T tipi Kapalı Cezaevi. Cezaevi koşullarını protesto eden tutuklular, 2 haftadır kapalı aile görüşlerine çıkmıyor. Tutuklular, talepleri karşılanmadıkça eylemlerini sürdüreceklerini söyledi. Tutuklu aileleri, bu uygulamalarla yakınlarına ölüm dayatıldığını belirterek, duyarlılık çağrısında bulundu.
‘Bir ölüm haberi daha almak istemiyoruz’
Şırnak T Tipi Cezaevinde bulunan hasta tutuklu Nezir Katar’ın eşi Cihan Katar, yaşananları insanlık suçu olduğunu belirterek, “Tutuklular 2 haftadır kapalı aile görüşlerine çıkmıyorlar. Nedeni de cezaevindeki hak ihlalleri ve kötü koşullarıdır. Nezir midesinden ameliyat oldu ve hastadır. Şuan da tedavi ve kontrolleri yapılmıyor ve hastaneye götürülmüyor. Gerekçe olarak da koronavirüsü (Covid-19) gösteriyorlar. Nezir, tam 15 gündür arkadaşıyla bir hücrede tutuluyor” dedi.
Havaların soğumaya başladığına dikkati çeken Cihan Katar, “Tutuklulara sıcak su verilmiyor. Tutuklulara dönük çok ciddi saldırılar var. Bu saldırıların ve ihlallerin bir an önce bitmesini istiyoruz. Dünyanın başka hiçbir yerinde böylesi bir uygulama görülmedi. Neden hırsızlar ve soyguncular için af çıkardılar da siyasi tutuklular için çıkarmadılar? Tutuklular da bu ülkenin vatandaşları. Ne suçları var? Bu zulme karşı durdukları için şuanda cezaevindeler. Cezaevlerinde bir ölüm haberi daha almak istemiyoruz. Cezaevlerinde bu zulüm politikasına son verilmelidir” diye konuştu.
‘4 yıldır oğlumu görmemişim’
Afyonkarahisar T Tipi Kapalı Cezaevinde olan oğlunu 4 yıldır görmediğine dikkati çeken Akide Ertaş da “Oğlum 7 yıldır cezaevinde. İlk tutuklandığında Mardin Cezaevine gönderildi. Daha sonra oradan Afyon’a sürgün ettiler. Afyon çok uzak olduğu için görüşlerine gidemiyoruz. 22 saatlik yolu nasıl gidebilirim ki? 4 yıldır oğlumu görmüyorum. Bunun neresinde adalet var? Bu sürgün politikaları ile hem bizleri hem de çocuklarımızı cezalandırmak istiyorlar. Hiç olmazsa bize yakın bir cezaevinde kalsaydı görüşüne giderdim. Oğlumun diş ağrısı vardı ama hastaneye götürülmedi. Bu zulüm değil de nedir? Zulüm etmelerinin tek gerekçesi Kürt olmamız. Her gün bir ölüm haberi geliyor cezaevlerinden. Tutuklulara ölümü reva görüyorlar. Bizler bunu kabul etmiyoruz ve kimse de buna karşı sessiz kalmasın” diye konuştu.
‘Yol çok uzak görüşe gidemiyorum’
Trabzon E Tipi Kapalı Cezaevinde 8 yıldır tutuklu bulunan Reşit Uyar’ın annesi Meryem Uyar ise herkesi duyarlı olmaya çağırarak, şunları söyledi: “Oğlumu görmek istiyorum ama gidemiyorum. Hem çok uzak hem de ben hastayım ve bu kadar yolu göze alamıyorum. En son görüşe gittiğimde kaza geçirdim. Kolumdan sakatlandım. O gün bugündür gidemiyorum. Onu yakın bir cezaevine sevk etmeleri için defalarca kez dilekçe verdik. Ancak yetkililerin dönüşü her zaman olumsuz oldu. Bu ihlaller kabul edilemez. Bu vicdani değil. Tek dileğim bu ihlallerin bir an önce son bulması ve oğlumu bir kez daha görmektir.”