19.3 C
İstanbul
20 Eylül Cuma, 2024
spot_img

Turkuaz tablodaki vaka düşüşü filyasyona yansımadı, ekipler vakalara yetişemiyor

Ankara Dişhekimleri Odası Genel Sekreteri Gamze Burcu Gül, filyasyondaki yoğunluğunu anlattı. SES MYK Üyesi Eylem Kaya Eroğlu da normalleşmeye geçilecekse yaygın aşılamanın şart olduğunu belirtti

Tam kapanma sürecinde vakalarda yaşanan düşünün yapılan test sayısındaki azalıştan kaynaklandığı tartışmaları sürüyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca semptomu olanlara test yapıldığını ve bu nedenle test sayısı üzerinden vakaların düşük görünmesinin mümkün olmadığını savundu. Filyasyon çalışmalarına ilişkin görüştüğümüz Ankara Dişhekimleri Odası (ADO) Genel Sekreteri Gamze Burcu Gül, ekiplerin vakalara yetişemediğini anlattı. Ekip sayısının da bu süreçte azaldığını ifade eden Gül, “Filyasyon ekibi başına düşen hasta-temaslı sayılarının çok fazla olması, doğru ve etkili bir filyasyon yapılmasını mümkün kılmadı” dedi.

Bölgelere göre farklılık gösterse de vaka sayılarında bir miktar düşüş olduğunu söyleyen ADO Genel Sekreteri Gül, “Mevcut durumda filyasyon ekiplerinin her vakadan detaylı öykü almaları, kaynak vaka ve temaslıları saptaması için yeterli zamanları yok. Filyasyondan beklenen faydayı sağlamak için çalışmalar epidemiyoloji bilimine uygun şekilde yürütülmeli” dedi.

“İtirazlara rağmen yeni kaldırıldı”

Dağıtılan ilaçların da bir başka sorun olduğunu söyleyen Gül, “Etkinliği kanıtlanmamış, hatta ciddi yan etkileri olan hidroksiklorokin 1 yıllık ısrarımıza rağmen Sağlık Bakanlığı tedavi protokolünden daha birkaç gün önce çıkarıldı. Yine evlere bırakılan favipiravir ilacı da bizim dışımızda hiçbir ülkede ayaktan tedavide kullanılmamaktadır” dedi.

Kısıtlama önlemlerinin hızlı aşılamayla birleştirilmesi gerektiğini ifade eden ADO Genel Sekreteri Gül, “Yoksa bu kısıtlamalar da öncekiler gibi boşa gidecek. İlk etapta hızla toplumun yüzde 30’unun aşılanmasıyla salgın hızında bir azalma sağlanabilir, akabinde nüfusun en az yüzde 70’inin aşılanmasıyla salgın kontrol altına alınabilirdi. Ancak bu yapılamadı. ‘Kontrollü/kademeli’ şekilde normalleşebilmek için çok daha yoğun aşılama yapılması, sosyal ve ekonomik destekler sağlanması zorunludur” dedi.

“Yaygın aşılama olmazsa normalleşme hata olur”

Hastanelerde genç ölümlerin arttığını belirten Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) MYK Üyesi Eylem Kaya Eroğlu da “Yoğun bakımlarda ölüm yaşı 20’ye kadar düştü. 20 ve 40 yaş arasında ölümlerin de çok fazla olduğu söyleniyor” dedi. Daha önceki süreçlerde test sayılarının azaltıldığını belirten Eroğlu, “Turizm sektörünün başlamasıyla test sayısında yine bir oynama mevcut. 17 Mayıs’tan sonra normalleşmeye gidildiği takdirde önceden yaşadığımız durum tekrar yaşanacaktır. Birçok aile içerisinde de bulaş var ve gitgide artıyor” dedi.

Aşamalı olarak normalleşmeye karar verildiyse yaygın bir şekilde test yapılması gerektiğini ifade eden Eroğlu, ancak yaygın bir test ve aşılamanın söz konusu olmadığını dile getirdi. Salı günü 30 bin kişiye aşılama yapılabildiğini aktaran Eroğlu, “Sağlık Bakanı ısrarla 1.5 milyon kişiye aşı yapılacak diyor ancak aşı ortada yok. Aşılamayı hızlı bir şekilde yapamazsanız, yaygın miktarda filyasyon yapıp PCR testiyle toplumun büyük bir çoğunluğunun pozitif, negatif durumunu kontrol etmeden tekrar bir normalleşme sürecine girmek bir hata olur. Bakanlık bu hataları çok sık yapıyor. Ama şöyle bir kaygı olduğu da açık; turizmden gelecek olan sıcak para akışının sağlanması. Test sayısı gibi, bu tarz manipülasyonların önceden yapıldığını da biliyoruz. Sonuçta bu bizim üçüncü pikimiz. Bu süreci hep birlikte yaşadık” dedi.

KaynakEvrensel

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN EYLÜL SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol