MEB’in Almanya ile imzaladığı işbirliği protokolü tepki çekti. Eğitim Sen’li Bozdoğan, Suriyeli çocukların ucuz işgücü olarak kullanılmasının önünün açıldığını belirtti
Milli Eğitim Bakanlığı ile Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) arasında “Türkiye’deki Suriyeli Mülteciler ve Ev Sahibi Topluluklara Yönelik İş Gücü Piyasası Hizmetleri ve Mesleki Teknik Eğitim Projesi”ne ilişkin Temmuz ayında iş birliği protokolü imzalandı. Protokole göre, Antep ve Bursa’da iş piyasasının ihtiyaçlarına göre 4 mesleki ve teknik Anadolu Lisesi ile 2 mesleki eğitim merkezi için donanım sağlanacak. Suriyeli çocukların olduğu diğer illerde de bu projenin yaygınlaştırılacağı belirtildi.
Bu protokolün Suriyeli çocukları ucuz işgücü haline getireceği gerekçesi ile kabul edilemez olduğunu belirten Eğitim Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, “MEB, çeşitli vakıf, dernek ve özel kuruluşlarla yaptığı protokoller ile kamusal bir hizmet olan eğitimin kamusal olma özelliğini kaldırıp çocukları bir taraftan okuldan uzaklaştırırken diğer taraftan da sermayeye ucuz işgücü haline getirmektedir” dedi.
Bozdoğan, DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’nın Nisan ayında yayımlanan “Türkiye’de Çocuk İşçi Olmak” raporunu anımsattı. Rapora göre, “Suriyeli çocuklar ile çocuk emeği sömürüsü derinleşti. Bu çocukların yarıya yakını da eğitim olanaklarından yararlanamadığı için kayıtdışı sektörlerde çalıştırılıyor. Türkiye’de çalışan çocuk sayısı 2 milyona yaklaştı.”
10 ÇOCUKTAN 8’İ KAYIT DIŞI
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Suriye’den göç eden çocuklar, çalışma hayatının en dikkat çeken kayıt dışı unsurlarıdır. Kayıt altına alınmayan çocuk işçiler ve çıraklarla birlikte 2 milyona yaklaştı. Çalışan her 10 çocuktan 8’i kayıt dışı çalışıyor” dedi.
Burcu Cansu – BirGün