9 C
İstanbul
28 Kasım Perşembe, 2024
spot_img

Türkiye dünyanın çöpünü ithal ediyor

AKP iktidarı plastik, akü, nükleer vb. atıkları uzun yıllardır ithal ederken bunların yakıldığı biliniyor.

Çöplüğe dönüştürülen Türkiye’nin Avrupa’dan sonra Irak, Tunus, Tayland gibi ülkelerden de plastik atık ithal ettiği ortaya çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) resmi verilerine göre 2017 yılına kadar Türkiye’ye giren ithal plastik atığın yaklaşık üçte biri Irak’tan geldi. CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Ednan Arslan, son dönemde artan çöp ithalatı üzerine Çevre Bakanlığı’ndan ithal çöp verilerini istedi. Ancak Bakanlık bu bilgiyi göndermedi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerini inceleyen Arslan, plastik atık ithalatının 2017’den itibaren hızla arttığını, Türkiye’nin adeta ithal plastik atık yığınlarına maruz kaldığını söyledi. Arslan, “Türkiye 2014 yılında 45.3 milyon dolar plastik atık ithal ederken bu miktar 2018 yılında 116.4 dolara yükselmiştir. Ocak – Ağustos 2019 döneminde ise 73.4 milyon dolara ulaştı” dedi.

Sıfır atık masalı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2019 Merkezi Yönetim bütçe görüşmelerinde, ‘Sıfır Atık Projesi’yle; çevresel, ekonomik sosyal açıdan önemli kazanımlar elde edileceğini ifade ederek, “Sıfır Atık Projesi’nin bakanlığımızda uygulanmaya başladığı 16 aylık süreçte 179 ton atık ayrı toplanarak ekonomiye kazandırılmıştır” değerlendirmesini yaparken, başlangıç tarihini 2017 yılı olarak belirtmiş olması ile 2017 yılı ile birlikte çöp ithalatının artışa geçemesi arasında bir paralellik var. Bu paralellik bir yandan çöp ithal ederken sıfır atık projesi yapmanın çöp ithalatını örtmeye dönük olabileceği belirtiliyor.

Tehlikeli atıklar ithal ediliyor

6/10/2010 tarihli ve 27721 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Atıkların Yakılmasına İlişkin Yönetmeliğe, 7 Nisan 2017 ek maddeler eklenmişti. Hazırlanan yönetmelikte, “Kurşunasitli akümülatörler, kurşundan olan elektrik pilleri, bataryaları ve elektrik akümülatörlerinin döküntü ve hurdaların” ithalatı mümkün hale getirildi. Bu ithalatın tek bir amacı ise yakma tesislerinde bu tehlikeli atıkların yakılması amacıyla olduğu yönetmeliğin hangi yasaya bağlandığına bakınca anlaşılabiliyor. Plastik vb. atıkların çimento fabrikaları ve çöp yakma tesislerinde kullanıldığı ve bu yolla ucuz enerji elde edildiği biliniyor. İzmir Gaziemir’de ortaya çıkan nükleer atıklar, atık ithal etmeyi politika haline getirildiğini gösteriyor.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN KASIM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol