4.7 C
İstanbul
25 Kasım Pazartesi, 2024
spot_img

TTB: Kovid-19 meslek hastalığı sayılsın, her yıla 120 gün yıpranma payı verilsin

Türk Tabipleri Birliği, sağlık çalışanlarının özlük hakları ve ekonomik sorunlarının çözümü için basın açıklamaları düzenledi.

Türk Tabipleri Birliğinin, sağlık çalışanlarının özlük ve ekonomik sorunlarının çözümü ve halkın sağlık hakkı taleplerine ilişkin başlattığı eylem planı kapsamında hekimler Kovid-19’un meslek hastalığı sayılması ve her yıla 120 gün yıpranma payı taleplerine ilişkin basın toplantısı yaptı.

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Gülserek Çeliksöz, pandemide hekimlerin meslekten kaynaklı öldüğünü kanıtlanması istendiğine dikkat çekerek, “Madem işyerlerimiz riskli değil neden tedavi olmaya gittiğiniz hastane katlarını boşalttırıyorsunuz, bu bir illiyet bağı değil mi? Kaybettiğimiz meslektaşımız illiyet bağı değil mi” diye sordu.

Yapılan açıklamada konuşan Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Gülserek Çeliksöz sağlık çalışanlarının 19 aydır öldüğünü, hastalandığını; etkili bir önlem almayanlar, bilime sırtını dönenler, şeffaf davranmayalar ve verileri değiştirenler nedeniyle tükendiklerini söyledi. Mart 2020’den itibaren meslek örgütlerini ve bilim insanlarının uyarılarını dinlemeyenlerin pandeminin yükünü sağlık çalışanlarının yıktığını belirten Çeliksöz, “Uzunca bir süre ‘of’ bile diyemedik, çünkü ‘kahramanlar yorulmaz’ gibi büyük bir duygusal yüke maruz bırakıldık. Halbuki ‘kahramanlar’  bu süreçte nitelikli bir maskeye dahi ulaşamadı. Kahramanlara dağıtılan maskeler korumak bir yana tam tersi korunuyor hissi yaratarak daha fazla hastalanmamıza neden oldu. Kahramanların işyerlerinde bulaştan koruyacak düzenlemeler yapılmadı, kış aylarına gireceğimiz bu günlerde ise işyerlerimizin havalandırma sistemlerinin yeterliliğine dair bile en ufak bir bilgiye sahip değiliz” dedi.

“Haklarımız hukuksuzca engellendi”

Bulaş riski ve ağır emek yükü altında çalışmak istemeyen, tükenen sağlık çalışanlarına gösterdikleri yol, uzun bir süre zorla çalıştırılmak olduğunu dile getiren Çeliksöz, “İzin, istifa, emeklilik ve rapor haklarımız hukuksuzca engellendi. Sonra birer birer hastalanmaya, arkadaşlarımızı kaybetmeye başladık. Bizler mesleğimizden dolayı ölürken, ekranlarda ‘hastaneden aldığını nerden biliyoruz, evde hastalananlar var’ sözleri Çalışma Bakanının ağzından döküldü. İyi de biz zaten evde kalamıyorduk ki! İzin alamıyor, istifa edemiyorduk. Çıkarılan tüm genelgelerin ‘sağlık çalışanları hariç’ diye çıkarıldığını sayın Bakan’ın bildiğinden elbette şüphemiz yok” diye konuştu.

“Meslekten kaynaklı öldüğümüzü kanıtlayın dediler”

Pandemiden bu yana 489 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini söyleyen Çeliksöz, “Mesleki maruziyetimizi Cumhurbaşkanının, Sağlık Bakanının dilinden dökülen itiraflar ile de duyduk ancak konu yasal bir hak olarak meslek hastalığı yasası talebimize geldiğinde bu sözler unutuldu. Meslektaşlarımızdan başvuru şartı ve illiyet bağı istendi. Yani bizlere pandemide ‘hekimlik yaptığınız için riskli olduğunuzu, hekimlik yaptığınız için hastalandığınızı, mesleğinizden kaynaklı öldüğünüzü’ kanıtlayın dendi. Bir kere daha soruyoruz: Madem işyerlerimiz riskli değil neden tedavi olmaya gittiğiniz hastane katlarını boşalttırıyorsunuz, bu bir illiyet bağı değil mi? Evde kal çağrıları yaptığınızda evde kalamayanlar olmamız illiyet bağı değil mi? En önemli korunma yöntemi maske ve mesafeyken mesleğimiz gereği koyamadığımız mesafe, yaptığımız riskli işlemler illiyet bağı değil mi? Kaybettiğimiz meslektaşımız illiyet bağı değil mi” dedi.

“Haklarımızı istiyoruz”

Hekimlerin neden istifa ettiğini, emekli olmak istediğini ya da göç ettiğini sorulduğunu belirten Çeliksöz,” Hekimler ölürken dahi mesleki onurları verilmediği için istifa ediyor. Hekimler birçok ülkede Covid-19 meslek hastalığı sayılırken bizim ülkemizde hala daha yasal düzenlemesi yapılmadığı için göç ediyor. Kısacası emeğimiz görmezden gelindiği için hekimler bu topraklarda hekimlik yapmak istemiyoruz diyorlar.

Bu gidişata dur demek için haklarımızı bir an önce istiyoruz. Kovid-19 için meslek hastalığı yasası çıkarılmasını talep ediyoruz. Tüm sağlık çalışanlarına Türkiye’de ilk vakanın ilan edildiği 11 Mart 2020’den itibaren, pandeminin sonlandığı zamana kadar her yıla 120 gün yıpranma payı, fiili hizmet süresi zammı istiyoruz” dedi.

 

KaynakEvrensel

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN KASIM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol