Birinci kol, güne Antep-Kilis Tabip Odası’nın düzenlediği basın açıklaması ile başladı. Basın açıklamasında konuşan TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı; deprem bölgesinde bir yıldır hiçbir sorunun çözülmediğini, barınma sorunlarının ağırlaşarak sürdüğünü, beslenme sorunlarının çocukların gelişimini olumsuz etkilediğini, kâr amacıyla telaş içinde kaldırılan enkazların ise insanları zehirlediğini belirtti.
“Susmuyoruz, korkmuyoruz, hiçbir yere gitmiyoruz”
TTB’nin deprem bölgesindeki aile sağlığı merkezlerinin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yürüttüğü dayanışma kampanyasından söz eden Korur Fincancı, “Enkazların altından el ele tutuşarak çıkma ve dayanışmayı büyütme hedefiyle yollardayız. Bizler demokratik, özgür, barış içinde bir ülkede bir arada yaşama iradesi gösterenleriz. Ne derlerse desinler, bu irademizden vazgeçmeyiz. Susmuyoruz, korkmuyoruz, hiçbir yere gitmiyoruz” dedi.
Antep’teki açıklamadan sonra Maraş’a hareket eden heyet, eski binası depremde ağır hasar aldığı için kullanılmaz hale gelen Maraş Tabip Odasının TTB’nin desteği ile hizmet vermeye başladığı yeni yerinin açılışına katıldı.
TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı, açılışta yaptığı konuşmada depremlerin birinci yılında Türkiye’nin dört bir yanından deprem bölgesine geldiklerini, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da dayanışmayı büyüteceklerini ifade etti.
TTB heyeti, daha sonra Pazarcık ve Gölbaşı ilçelerine giderek devlet hastanelerinde görev yapan hekimleri sağlık emekçilerini ziyaret etti. Heyet ayrıca Alevi Kültür Dernekleri Pazarcık Şubesine de bir dayanışma ziyareti yaptı. Derneğin şube yöneticileri, ihtiyaç malzemelerinin tedariki sırasındaki engellemeler ve dağıtımı sırasındaki ayrımcı uygulamalar hakkında bilgi verdi. Akşam saatlerinde Adıyaman’a geçen heyet, son olarak Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki hekimleri sağlık emekçilerini ziyaret etti. Hekimler sağlık emekçileri ile yapılan buluşmalarda yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri üzerine görüş alışverişinde bulunuldu.
Şubat depremlerinin birinci yılında deprem bölgesindeyiz!
TTB heyeti, açılış sonrası kreşin hemen yanında yer alan ve Adıyaman Tabip Odası önceki dönem Başkanı Dr. Şerif Ayaz’ın adıyla kurulan Nefes Psikososyal Destek ve Yaşam Merkezi’ni ziyaret etti ve yürütülen çalışmalar… pic.twitter.com/a9C5zRBdzn
— Türk Tabipleri Birliği (@ttborgtr) February 4, 2024
İkinci kol ise güne Malatya Tabip Odasını ziyaret ederek başladı. Heyet daha sonra Malatya merkezi ile Akçadağ ve Doğanşehir ilçelerinde devlet hastanelerine, aile sağlığı merkezlerine ve geçici yerleşim alanlarına ziyaretler düzenledi; Akçadağ’ın Ören mahallesindeki bir kahvehanede bölge halkı ile bir araya geldi.
Malatya’dan sonra Maraş’ın Elbistan ilçesine giden heyet ilk olarak Nurhak Mahallesi’nde aile sağlığı merkezlerini ve geçici yerleşim alanlarını ziyaret etti. Ziyaretler sırasında Nurhak Belediye Başkanı ile de bir görüşme yapılarak bölgede yaşanan sorunlara ilişkin bilgi alındı. Elbistan Devlet Hastanesindeki hekimler sağlık emekçileri ile de bir araya gelen heyet, son olarak Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesini ziyaret etti.
Gün boyunca yapılan ziyaretlerde hekimler/sağlık emekçileri ile yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri üzerine görüş alışverişinde bulunulurken; birinci basamak sağlık hizmeti veren kurumların ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik dayanışma kampanyası kapsamında temin edilen malzemeler teslim edildi, buff ve scrubs dağıtımı yapıldı.
TTB, deprem bölgesindeki çalışmalarına 4 Şubat günü Adıyaman’da devam edecek. 5 Şubat günü Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerine, Osmaniye’ye ve Hatay’ın İskenderun ilçelerine gidilecek. Depremin birinci yıldönümü olan 6 Şubat günü ise yıkımın en ağır yaşandığı Hatay’da olunacak ve program aynı günün akşamında Adana’da son bulacak.