Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, sadece basın kartı sahiplerine tanınması nedeniyle Anayasa Mahkemesi’nin eşitsizliğin giderilmesine hükmettiği ‘gazetecilerin yıpranma payını’ yeniden basın kartı şartına bağlamasına tepki gösterdi
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), 212 sayılı yasayla değiştirilen “5953 Sayılı Basın İş Yasası ile çalışıyor olmaları” yeterliyken gazetecilerin beş yıl erken emekli olmasını sağlayan yıpranma payının iktidar tarafından basın kartı taşıma şartına bağlanmasına tepki gösterdi.
Düzenlemenin yeniden ele alınması için iktidar partisine ve muhalefet partilerine çağrı yapan TGC, yasanın gazeteciler arasında eşitsizlik yarattığını savundu.
AKP iktidarın gazetecilere yönelik hak ihlallerini sürdüğüne dikkat çekken TGC Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada “İletişim Başkanlığı iktidarın istediği gibi yayın yapmayan binlerce gazeteciye basın kartını vermiyor. İktidar şimdi de yıpranma payını basın kartı taşıma zorunluluğuna bağlayarak yeni bir hak ihlali yaratıyor” ifadelerine yer verdi.
“Basın kartlarına el konulmuş gazeteciler var”
İktidarın basın kartını baskı aracı olarak kullanmayı tercih ettiğini ifade eden TGC’nin açıklaması şöyle:
“Özellikle bağımsız yayın organlarında Basın İş Yasası ile çalışan ama İletişim Başkanlığı’nın eleştirel yayın yaptıkları için basın kartlarını vermediği binlerce gazeteci bulunuyor. Bu maddeyle basın kartlarına el konulmuş gazeteciler yıpranma payı haklarını da kaybetmiş olacaklar. İktidar kendi görüşüne yakın olmayan yayın organlarında görev yapan gazetecilerin halkın haber alma ve bilgilenme hakkı için yaptıkları gazetecilik faaliyetini zorlaştırmayı, engellemeyi sürdürecek.
“Anlaşılan o ki, meslektaşlarımız Basın İş Yasası ile gazeteci olarak çalıştıkları ve mesleğin ağır koşulları nedeniyle yıprandıkları halde İletişim Başkanlığı uygun görmediği için bu haktan yararlanamayacaklar. Dava açmak zorunda kalacaklar.
“Basın İş Yasası ile çalışan tüm gazetecilerin yıpranma hakkından yararlandırılmasını sağlayacak bir düzenleme yapılmalıdır. Ayrıca gazetecilik yaptıkları halde işverenleri tarafından Basın İş Yasası ile çalıştırılmayan, 4857 Sayılı İş Kanunu’na bağlı çalıştırılan meslektaşlarımızın yıpranma payından yararlanmalarını sağlayacak bir düzenlemenin de yapılması için iktidara ve muhalefete çağrı yapmayı sürdürüyoruz.”
Gazetecilerin yıpranma hakkı
Gazetecilere çalışma koşullarının yıpratıcılığı nedeniyle erken emeklilik sağlayan ve 1977’de tanınan fiili hizmet zammı hakkı (yıpranma payı) 2008’de iptal edilmiş, 2013’te yeniden getirilmişti.
2013’te getirilen düzenlemeyi de Anayasa Mahkemesi geçtiğimiz Şubat ayında kanunun sadece basın kartı sahibi gazeteciler için uygulanmasının eşitsizliğe neden olduğunu belirterek iptal etmişti.
Yüksek mahkeme hükmün iptal edilmesi nedeniyle doğacak hukuksal boşluğun kamu yararını ihlal edecek nitelikte görülmesi nedeniyle de iptal hükmünün Resmi Gazete’de yayınlanmasından 9 ay sonra yürürlüğe girmesini uygun görmüştü.