Töre’nin 1968-71 devrimci gençlik hareketi önderlerinden yoldaşı Sinan Cemgil’in yanına defnedildiği törene, ailesi, mücadele arkadaşları ve sosyalist hareketten çok sayıda kişi katıldı.
Türkiye sosyalist hareketinin önemli isimlerinden Teslim Töre, İstanbul Karacaahmet Mezarlığı’nda düzenlenen kitlesel bir törenle son yolculuğuna uğurlandı. Töre’nin 1968-71 devrimci gençlik hareketi önderlerinden yoldaşı Sinan Cemgil’in yanına defnedildiği törene, ailesi, mücadele arkadaşları ve sosyalist hareketten çok sayıda kişi katıldı. Dostları ve sosyalist hareket temsilcileri onu ve mücadelesini anlatan konuşmalar yaptı.
Töre’nin 48 yıllık yoldaşı olduğunu belirten Ergun Adaklı, “İnandığın ve doğru bildiğin ne varsa onun uğruna mücadele ettin. Kolay kolay göremeyeceğimiz öğrenme ve araştırma yeteneğiyle nice teorik sorunlar üzerine cebelleştin. Sen her zaman bir adım ilerideydin. Öyle bir mücadele verdin ki bu mücadele halkların kavgasında ve dünyada derin bir iz açtın. Seni seven binlerce insanın Teslim yoldaşı oldun” diye konuştu.
Töre’nin tabutu Deniz Gezmiş, Hüseyin İnsan ve Yusuf Aslan’ın portrelerinin de yer aldığı kızıl bayraklara sarıldı ve sloganlarla uğurlandı.
Töre, devrim ve sosyalizm mücadelesine adanmış bir ömrün ardından, siyasi mülteci olarak yaşadığı İsviçre’de kanser tedavisi görürken 80 yaşında yaşamını yitirmişti.
Töre’nin yaşam öyküsü
Malatya-Akçadağ ilçesinin Gölpınar köyünde 1939 yılında doğdu. 1963’te Türkiye İşçi Partisi’ne üye oldu. 1965’te Akçadağ İlçe Başkanlığına seçildi. Aynı sürede, Malatya’da çıkartılan yerel gazete Haşhaş’ta baş muhabirlik yaptı. Yazılarından dolayı yargılandı. 1969’da yayımlanmış bir bildiriden dolayı, altında imzası bulunan 6 arkadaşı ile birlikte tutuklanıp, Malatya Cezaevi’ne kondu. 3 ay sonra yapılan ilk duruşmasında tahliye oldu.
Aynı yıl yapılan milletvekili seçimlerinde, Malatya’da “bağımsız sosyalist” milletvekili adayı oldu. Ancak daha sonra seçimin anti-demokratik olduğunu belirterek adaylıktan çekildi.
Deniz Gezmiş ve arkadaşları ile THKO’nun kuruluşunda yer aldı.
Töre Nurhak’ta Sinan Cemgillerin katledilmesinin ardından Suriye’ye geçti. Şam’da Filistin Kurtuluş Örgütü ile (FKÖ) ilişkiye geçti. Töre, arkadaşlarıyla birlikte THKO/MB adında bir örgüt kurdu. Örgüt sonrasında silah bırakmayı kararlaştırdı.
THKO/MB, 1 Mayıs 1980’de yaptığı kongre ile, Türkiye Komünist Emek Partisi’ni (TKEP) kurarak kendini feshetti. Türkiye’de yapılan kuruluş kongresinde, Teslim Töre, TKEP’in genel sekreterliğine seçildi.
12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrası tekrar yurt dışına çıktı.
1982’de faşizme karşı mücadelenin birliği hedefiyle devrimci örgütlerin kurduğu Faşizme Karşı Birleşik Direniş Cephesi’nde (FKBDC) yer aldı. TKEP adına bu cephenin yönetiminde yer aldı.
Bunu takip eden süreçte, 1984’te Sol Birlik adında, 7 Kürt ve Türk parti ve örgütünün içinde yer aldığı bir platformun kuruculuğunda ve yönetiminde yer aldı.
Ağustos 1988’de tekrar Türkiye’ye döndü. 5 yıl İstanbul da TKEP sekreteri olarak illegal çalışmalar yaptı. 1993’te İstanbul’da yakalandı. Cezaevine kondu. 11 Eylül 2001’de tahliye oldu.
Cezaevinde, Birleşik Sosyalist Parti’nin (BSP) kuruluşunda, kurucu üye olarak yer aldı. BSP’nin Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) ile 1994’te ittifak yaparak oluşturmuş olduğu seçim platformunun milletvekili adayı olarak Gaziantep’te seçime katıldı.
Töre cezaevindeyken 1996’da kurulan Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nin (ÖDP) kurucu üyesi oldu. Cezaevinden tahliye olduktan sonra, politikaya kurucu üyesi olduğu ÖDP ile devam etti. 2002’de yapılan parti kongresinde ÖDP’nin Parti Meclisi Üyeliğine seçildi.
Töre’ye 2004 tarihli duruşmada 22 yıl hapis cezası verildi, iyi halinden dolayı cezası 18 yıla indirildi. Karar savcı tarafından temyiz edildi.
Töre, 2003 tarihinde İsviçre’ye gelerek iltica talebinde bulundu. Bu tarihten itibaren yurt dışında yaşıyordu.