8.3 C
İstanbul
25 Kasım Pazartesi, 2024
spot_img

Tersane işçilerinin sefalet zammına karşı direnişi devam ediyor

9 Şubat Cuma günü Tuzla ve Yalova tersaneler bölgesinde zam talebi için direnişe geçen Limter-İş, bugün de sabahın erken saatlerinde tersane işçileriyle birlikteydi.

DİSK’e bağlı Limter-İş sendikası, tersane patronlarının işçilere dayattığı sefalet ücretlerine karşı mücadelesini sürdürüyor. Tersane işçilerinin hala zam oranları açıklanmazken, sigortaları aldıkları ücret üzerinden yatırılmayan işçiler emeklilikte de sefalet koşullarına mahkum ediliyor.

Tuzla Gemi tersanesi önünde bir araya gelen Limter-İş üyelerine; İnşaat-İş, Dev Yapı-İş, TİP Emek Komisyonu, DİP ve EMEP destek verdi. Eyleme ayrıca Yalova Altınova tersanesinde hakları için direnen tersane işçileri de katıldı.

Tuzla Gemi tersanesi önünde, “Ücret hakkımız gasp edilemez” pankartı açıldı, burada bir süre halay ve sloganlarla bekleyiş sürdü.

Söz alan Limter-İş Genel Sekreteri Hakkı Demiral, tersane patronları ve taşeronlarının tersane işçilerinin hakkı olan zammı ödeyene dek eylemlerini sürdüreceklerini kaydetti. Demiral, tersane işçilerine şu çağrıyı yaptı: “Eylemimize katılın; işe gitmeyerek, protesto ederek katılın. Bu yürüyüş sizin haklarınız için. Bu mücadele sizin haklarınız için. Bu eyleme katılın.”

Açıklamanın ardından “Direne direne kazanacağız”, “Tersane işçisi yalnız değildir”, “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganlarıyla Kuzey Star tersanesi önüne yüründü. Alkışların ve sloganların eksik olmadığı yürüyüşte işçilere yönelik konuşmalarda, hakları için direnişe geçme çağrısı yapıldı. Yürüyüş sırasında araçlardan korna ve alkış sesleriyle destek geldi.

 

Kuzey Star tersanesi önünde işçiler tarafından alkışlarla karşılanan sendika üyeleri ve dayanışma için eyleme katılanlar burada da bir süre halay, alkış ve sloganlarla bekleyişini sürdürdü.

Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, işçilere seslenerek emeklilik haklarını hatırlattı. Emeklilerin bugün on bin lira ile yoksulluğa mahkum edildiğini vurgulayan Saygılı, “Tersane patronları sizin sigortalarınızı aldığınız ücret üzerinden yatırmazsa yarın siz de aynı duruma düşeceksiniz. Onun için bu mücadele aynı zamanda işçi arkadaşlarımızın sigortalarının aldığı ücret üzerinden ödenme mücadelesidir” dedi.

Yalova tersanelerinde patronların işçilerden dört ayda bir sağlık raporu aldığını kaydeden Saygılı, “Burada da bazı yerlerde bir yıl bazı yerlerde altı ayda bir rapor isteniyor. Yarın dört aya düşürülürse şaşmayın. Dört ayda bir bin lira veriyorsunuz, oysa yasal olarak bu raporların parasını tersane patronları ödemeli. Haklarımızı her yerden çalıyorlar. Tıpkı bir bina yaparken demirden, çimentodan çalan müteahhit gibi. Neden çünkü birlikte, örgütlü değiliz. İki gün hatta bir gün burada iş durdursa, çalışmasak haklarımızı alacağız” ifadelerini kullandı.

2008 yılında Tuzla’da gerçekleştirdikleri genel grevi hatırlatan Saygılı, “2008 yılına kadar bu tersanelerde emekli olan yoktu. İki ayda bir sigorta yatırılıyordu. Seri iş cinayetlerinden başımızı kaldıramıyorduk. Ne zaman tersane önünü iki gün kapattık, sigortalarımız sonra ödenmeye başlandı. Bu tersanelerde 2008’den sonra arkadaşlarımız emekli olmaya başladı” dedi.

 

Tersane işçilerine yapılacak zammın 20 Şubat’ta açıklanacağını aktaran Saygılı, “Emek dostlarımız burada, ayın 20’sine çok büyük hazırlanacağız. Herkesi buraya çağıracağız. Ama siz (tersane işçileri) ev sahibi olarak en önde burada olmak zorundasınız. Önce biz, önce siz sahip çıkacaksınız. Çalışmaya ihtiyacımız var ama köle gibi çalışmak zorunda değiliz değerli arkadaşlar. Bize köle muamelesi yapmalarına karşı çıkalım. Birlik olursak, istemiş olduğumuz zammı alacaksınız adım adım hazırlanacağız. Ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. Şurada bir iş durdursak hanginizi işten ataacaklar, hadi atsınlar. Bu gemileri kime yaptıracaklar? Gücünüzün farkına varın ama güçlü olmak çok olmak anlamına gelmiyor. On binlerce işçi arkadaşımız çalışıyor topu topu kırk tersane patronu var. Onlar neden güçlü çünkü biz dağınığız. Onların sendikası var taşeronların örgütlendikleri dernekler var. Kazanmak istiyorsanız örgütleneceksiniz. Diz çökmeyeceğiz, boyun eğmeyeceğiz, onların önünde önümüzü iliklemeyeceğiz. İki patronun önünde diz çökmeyeceğiz. Alın terimizle hakkımızı kazanıyoruz, üç kuruş kazanıyoruz onlara üç trilyon kazandırıyoruz” dedi.

Saygılı’nın konuşmasının ardından eylem “Tersane işçisi köle değildir”, “Direne direne kazanacağız”, “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganlarıyla sona erdi.

Eylemin ardından uzun süre tersane işçileriyle sohbet eden sendikalar ve siyasi partiler 20 Şubat için yürütülecek çalışmayı tartıştı, işçilere haklarını hatırlattı ve örgütlenme çağrısı yaptı.

KaynakETHA

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN KASIM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol