Taşeron belediye işçileri Kadıköy’de taleplerini sıraladı. İşçiler “Mücadelemizin daha da büyümesi için işyerlerinde, sokaklarda, her yerde olacağız. Ve mutlaka kazanacağız” dedi.
Taşeron Belediye İşçileri Birliği (TABİB) ve Belediye İşçileri Dayanışması, “Belediye şirketleri köle pazarlarıdır, köleliğe son emeğe özgürlük” şiarıyla Kadıköy’deki Süreyya Operası önünde bir kez daha taleplerini sıraladı.
Türkiye’de bütün belediyelerde yarı milyondan fazla belediye işçisi çalışıyor, her türlü zorluğa göğü geren emekçiler emeklerinin ise karşılığını alamıyor. Taşeron belediye işçileri sosyal haklardan yararlanamıyor, sefalet ücretlerine mahkum ediliyor.
“Eşit işe eşit ücret” pankartının açıldığı eyleme TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve TİP Milletvekili Sera Kadıgil, Birleşik İşçi Hareketi (BİH) ve çok sayıda kişi katıldı. Okunan metinde, taşeron sisteminin güya değiştirildiğini ancak bir üçüncü sınıf kategorisine vardığı kaydedildi.
Sürecin özetlendiği açıklamada, çalışanlar arasında ciddi maaş farkının olduğu, sosyal haklardan yararlanamadığı kaydedildi. “Aynı kurumda, aynı işi yaptığımız arkadaşlarımız ile aynı haklara sahip değiliz. İçimizi söküp geçen ayrımcılıklara maruz kalıyoruz. Kısacası belediyelerin üçüncü sınıf işçileriyiz” denilen açıklamada, şu talepler sıralandı:
- Gerçek kadrolu istihdam
- Norm kadrolu, güvenceli iş
- 52 günlük ilave tediye,
- Çalışma saatlerinin düşürülmesi
- 6 ayda bir güncellenecek gerçek enflasyon oranında zam,
- Tayin hakkı istiyoruz.
“Taşerona kadro veriyoruz” diye ortalığı ayağa kaldıran hükümete seslenen taşeron işçiler, 573 bin belediye şirket işçisinin kadro hakkı için verilen kanun tekliflerinin reddedildiğini hatırlattı. Millet İttifakına da seslenen işçiler, seçimleri beklemeden taşeron işçilerin sesine kulak verme çağrısı yaptı. Açıklamada, “Emek dostlarına sesleniyoruz. Yaktığımız ateşin etrafında birlikte ısınalım ve bu ateşi birlikte büyütelim. Bütün çabamız, esnek, güvencesiz, taşeron çalışma biçimlerini ortadan kaldırmaya yöneliktir. Bütün işçiler, güvenceli ve güvenli çalışma hakkına kavuşmalıdır” denildi.
Yarım milyondan fazla olduklarını hatırlatan taşeron işçiler, kimseye yalvarmadıklarını ve mücadele ettiklerinin altını çizdi ve şu vurguyu yaptı: “Mücadelemizin daha da büyümesi için işyerlerinde, sokaklarda, her yerde olacağız. Ve mutlaka kazanacağız.”
Eylem sloganlarla sona erdi.