Tarihi Eminönü Balıkçısı’nda müşterilerin saldırıya uğradığı iddiası Ekşi Sözlük ve Twitter’da paylaşıldı. Olayla ilgili 10 binin üzerinde tweet atılırken sosyal medya kullanıcıları, iddianın araştırılmasını ve sorumluların cezalandırılmasını istedi. İstanbul emniyeti ise konuyla ilgili bir açıklama yayınladı ve 8 kişinin ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldığını kaydetti.
İstanbul’daki Tarihi Eminönü Balıkçısı’nda müşterilere saldırıldığı iddiası sosyal medyada gündem oldu. Ekşi Sözlük’te paylaşılan olay, Twitter’da da “#EminönündeVahşet” etiketiyle en çok paylaşım yapılan başlıklardan oldu.
Ekşi Sözlük’te “tarihi eminönü balıkçısında yaşanan vahşet” başlığında bir yazar, arkadaşının yaşadığını iddia ettiği bir saldırıyı yazdı. Paylaşıma göre, 4 Ağustos’ta Tarihi Eminönü Balıkçısı’na giden müşteriler çalışanların saldırısına uğradı. Saldırıya uğrayan kişi, kadınları rahatsız eden çalışanlara tepki gösterdikleri için önce hakarete sonrasında da saldırıya uğradıklarını belirtti. Paylaşımda saldırı şu ifadelerle anlatıldı:
“Birkaç saniye içinde gemi ve turşucuda çalışan yaklaşık 20 kişinin üzerimize doğru koştuğunu gördük. Ne olduğunu anlamadan bize saldırdılar. 3’ümüzü de ayrı köşelere çekerek yumruk ve tekmeler savurdular. O sırada üzerime kesici aletle koşan birini gören küçük abim önündeki saldırganları dağıtarak koşan kişiyi engelledi. Korunmasız kaldığı için yüzüne ve vücuduna fazlaca darbe aldı. Pala olduğunu düşündüğümüz kesici aletle kafasına gelen darbe sonrası kanlar içinde yerde kaldı.”
‘Olay yerine gelen polisler tutanak tutmadan gitmiş’
Polise haber verdiklerini aktaran kişi, “10 dakikalık yürüme mesafesindeki sirkeci karakolundan en az 25 dakika sonra geldiler. 20 kişi tarafından saldırıya uğradığımızı ihbar etmemize rağmen sadece 2 kişi gelmişlerdi. Hiçbir müdahalede bulunmadan olayla ilgili sorular sordular. Tutanak tuttuklarını ve karakolda ifade verdikten sonra şikayette bulunabileceğimizi belirttiler” dedi.
Tedavilerinin ardından şikayetçi olmak için karakola gittiklerini aktaran kişi, olay yerine gelen polislerin tutanak tutmadıklarını öğrendiklerini belirtti:
“Tutanağın tutulmadığını duyan daha rütbeli olduğunu düşündüğümüz polis olay yerine kim gittiyse o uğraşsın diyip kapıyı çarparak odasına girdi. Bizimle hiçbir polis ilgilenmek istemiyordu. iletişimde olduğumuz polis durmadan işletmenin yetkilileriyle görüşüp bize geliyordu. Önce elimize bir kimlik fotoğrafını tutuşturup kişiyi teyit etmemizi istedi. Emin olmadığımızı söyleyince kesin tespit etmemiz için bizi zorladı. Sebep olarak ‘uzlaşma olmazsa arbede çıkabilir(karakolda(!))’dedi.”
Polislerin kameraların bozuk olduğunu söylediği kaydeden kişi, kendilerine hatalı ve eksik tutanak imzalatılmaya çalışıldığını öne sürdü. Paylaşımında yaralıların fotoğrafına da yer veren kişi, görüntülere ulaşılması ve sorumluların cezalandırması için destek beklediklerini ifade etti.
Emniyet Müdürlüğünden açıklama
İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, 4 Nisan Pazar günü Eminönü Mahallesi Rüstempaşa Caddesi’ndeki balıkçıda yaşanan darp konusuyla alakalı sosyal medyada yer alan konunun ilk ihbarının komuta merkezine saat 16.54’te “Çalışanlar ağabeyime sopayla vurdular” şeklinde devam eden bir kavga olarak değil, “darba uğramış bir vatandaş” konusu olarak geldiği belirtildi.
Açıklamada, bölge ekibinin olay yerine saat 16.57’de ulaştığı, insan kalabalığından ve yürüme mesafesinden dolayı ekip memurlarının yaralı şahısla ihbarı aldıkları andan yaklaşık 5-6 dakika sonra mülaki oldukları aktarılarak, şu ifadelere yer verildi:
“Ekip memurları yaralı şahısla mülaki olduklarında şahsın kafasından yaralandığını görmüş ve telsiz marifetiyle yaralı şahıs olduğunu 112 ekiplerinin acele etmesi konusunda uyarılmasını merkeze bildirmiştir. Yaralı şahsa olayı kimlerin yaptığı sorulduğunda yaralı şahıs, şu an yapanları gösteremeyeceğini, önce hastaneye gitmek istediğini belirtmiştir. Şahsın yanındaki aile bireylerine kimlerin yaptığı sorulmuş, onlar da şimdi söyleyemeyeceklerini, şahısların şu an orada olmadığını, daha sonra şikayetçi olacaklarını belirtmişlerdir. Diğer aile fertleri de kendi araçları ile gideceklerini, hastanedeki işlerinden sonra şikayetçi olacaklarını ifade etmiş, ekip memuru da bu konuda nasıl yol izlemeleri yönünde bilgi verdikten sonra devam eden bir konu olmadığını, şahısların daha sonra şikayetçi olmak istediklerini komuta merkezimize bildirdikten sonra olay yerinden ayrılmıştır.”
Paylaşımın ardından “#EminönündeVahşet” etiketiyle 10 binin üzerinde paylaşım yapıldı ve iddiaları araştırılması istendi. Paylaşımlardan bazıları şöyle:
https://twitter.com/muhammedalisay/status/1159116739088719873
Bu şehir magandalarının adalet karşına çıkması toplumun huzuru ve güvenliği açısından önem arz etmektedir. Lütfen paylaşın, paylaşmalarını sağlayın da duyulsun sesleri.. #eminönündevahşet pic.twitter.com/pR26bpORWA
— Gazi (@jonturkks) August 7, 2019
Eminönü'nde yaşanan olaya sessiz kalma Türkiye! Garsonu uyaran kişinin ne hale geldiğini herkes görsün, herkes bilsin!#eminönündevahşet
Lütfen destek olalım arkadaşlar, rica ediyoruz pic.twitter.com/XaCLLFS19w
— Ali Sadık ULUS (@alisadikulus) August 7, 2019
İstanbul'un en işlek ve en turistik yerlerinden birinde böyle bir olay nasıl yaşanabiliyor aklım almıyor. #eminönündevahşet pic.twitter.com/zLKx1Y7P8A
— Safa (@safaturee) August 7, 2019