Kaz Dağları Kirazlı mevkiinde 200 bin ağacın katledilmesi sonrası altın madenine yönelik ortaya çıkan büyük tepki hükümeti harekete geçirdi. Tepkinin etkisini düşürmek amacıyla çalışmalara başlayan iktidar kamu görevlileri eliyle muhtarları ‘ikna’ etmek için Çanakkale İl Özel İdaresi’ne topladı.
Toplantıya çağırılan köy muhtarları sadece Kirazlı bölgesini değil Çanakkale merkez, Bayramiç ve Çan köylerini de toplantıya katarak tüm bölgede süren altın madenleri için adeta psikolojik işkence yöntemi olarak bilinen ‘ikna odaları’ kurulduğu görüldü. Psikolojik işkence uygulandığı ise toplantıya katılan devlet erkanına bakınca daha net olarak görüldü.
Emniyetten jandarmaya
İl Özel İdaresinde Vali Orhan Tavlı başkanlığında gerçekleşen toplantıya katılım dikkat çekiciydi. Vali Taclı dışında Yardımcısı Tahir Şahin, İl Jandarma Komutanı Emrullah Büyük, İl Emniyet Müdürü Celal Sel, Çanakkale Sahil Güvenlik Grup Komutanı Alpaslan Baysal, Orman Bölge Müdürü Refik Ulusoy, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, Sağlık İl Müdürü Ali Taşçı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Ozan Hacıalioğlu, AFAD Müdürü Levent Yılmaz, İl Tarım ve Orman Müdürü Vekili Mehmet Sezer, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Celil Sezgin, DSİ 252. Şube Müdürü Aydın Öztürk katılırken ikna edilmek istenenler ise Çanakkale merkez, Bayramiç ve Çan köylerinin muhtarlarıydı.
Vali nutuk attı
Gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanılabilir bir dünya bırakılması için çalışacaklarını ifade eden Vali Tavlı, adeta nutuk atarak, “Destanlar şehri Çanakkale’mizin çevresini ve çehresini en iyi şekilde koruyarak, geliştirerek ülkemizin en yaşanılabilir, en ulaşılabilir ili olması için bugüne kadar en üst seviyede gayret gösterdik ve göstermeye de devam edeceğiz” dedi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat ise maden yağmasının sorumluluğunu tek başına kendi iktidarları öncesine yıkma gayreti içine girerek, 2000 ve 2001 yıllarında başlatılan işlemlerle Doğu Biga Madencilik tarafından maden arama ve işletme ruhsatının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nden alındığını ve 2013 yılında ÇED olumlu kararının bakanlıkça verildiğini söyledi.
Muhtarlardan ne istendi?
Toplantının genel amacının öncelikle muhtarları maden yanlısı bir tutuma zorlamak. Cumhurbaşkanı Erdoğan geleneksel hale gelen muhtarlarla yaptığı bir saray toplantısında, “Ülkemizde artık Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakan, Milletvekili, Belediye Başkanı, Muhtar, milletimizin doğrudan oylarıyla iş başına gelen her kademedeki sorumlu, çok daha yakın, çok daha güçlü bir istişare, iş birliği içinde olacaktır” diye konuşmuştu. Bu toplantıların ise genellikle seçim öncesinde yoğunlaştığı görüldü. Burdan beklentileri muhtarları seçimlerde kendi partileri adına koşturmak amacı taşıyordu. Bu gelenekleşen toplantılarda muhtarlar, iktidarın aldığı ve uygulamaya soktuğu her türden kararı, halkın karşısında onaylayan bir pozisyona çekilmek istendi. Birçok bölgede bunu başarmalarına karşın bazı bölgelerde ise başaramadıkları görülürken AKP karşıtı olarak bilinen muhtarlar bu toplantılara davet edilmedi. Çanakkale’de yapılan muhtarlar toplantısıda iktidarın doğal yaşamı yok eden uygulamalarında muhtarları görevlendirmek ve halka madenlerle ilgili neler söylemeleri gerektiği anlatıldı. Toplantı sonrası ise muhtarlar köylerine yollanıp halkın tepkisini düşürmekle görevlendirildi. Ne kadarını ikna ettikleri ise henüz bilinmiyor.