8.3 C
İstanbul
28 Kasım Perşembe, 2024
spot_img

‘Su ve Vicdan Nöbeti’ tutan çevrecilerden Kaz Dağları için bakanlığa çağrı: Acilen açıklama yapın

Kaz Dağları Ekoloji Platformu, bölgenin 8-10 yıl sürecek madencilik projeleri için feda edilmemesi için direneceklerini duyurdu.

Çanakkale’ye bağlı Kirazlı bölgesinde yaptığı siyanürlü altın madeni çalışmaları ve 35 bin ağaç kesmesiyle büyük tartışma yaratan Kanadalı Alamos Gold şirketinin yerli ortağı Doğu Biga Madencilik’in maden sahasını terk etmeyeceğini duyurmasına karşın; 425 gün gece gündüz “Su ve Vicdan Nöbeti” tutan Ekoloji Platformu üyeleri, Doğu Biga Madencilik’in kamuoyunu yanılttığını ve ruhsat süresinin sona erdiğini söylüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na konuyu aydınlatma çağrısında bulunan çevreciler, bölgenin 8-10 yıl sürecek madencilik projeleri için feda edilmemesi için direneceklerini söylüyor.

Yapılan açıklamada, “Bizler 425 gün değil, bir ömür çadırlarımızla nöbet tutmaya hazırız. Şirketi uyarıyoruz; yalan söylemekten, kamuoyunu yanıltmaktan ve Kaz Dağları’nı yok etme ısrarından vazgeçin. Yoksa şimdiye kadar gördüğünüzden çok daha büyük ve coşkulu bir direnişle karşılaşacaksınız” denildi.

Muhammed Özmen’in Cumhuriyet’te yer alan haberine göre, platformdan yapılan açıklamada, “Gözü paradan başka şey görmeyen şirket, gerçekleri çarpıtmaya ve yalan söylemeye devam ediyor. Doğaya meta olarak bakan bu zihniyetin açıklamalarını ciddiye almıyoruz. Şirket yetkilisinin kamuoyu ve devlet kurumlarına karşı nasıl da saldırgan ve tehditkâr bir tavır içinde olduğunu hayretle izliyor, hangi hakla cüret ettiğini merak ediyoruz” denildi.

BAKANLIK AÇIKLASIN  

Alamos Gold ve yerli ortağının ruhsat hakkının 13 Ekim 2019’da bittiğini anımsatan Kaz Dağları Ekoloji Platformu, şirketin iddialarının hiçbir hukuki dayanağının olmadığının, orman izinlerinin iptal edildiğinin ve bölgenin artık Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uhdesinde olduğunun altını çizdi. Platform, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, ruhsatın iptal edildiğini ve şirketin ruhsat hukuku kalmadığını acilen açıklaması gerektiğini belirtti.

Kanadalı şirket Alamos Gold, Kazdağları’nda siyanürlü altın aranması için yaklaşık 350 bin ağacı kesmişti. Alamos Gold’un izinleri iptal edilmesine karşın, konteynırlarının çıkarılması için 1 yıl süre verilmesine çevrecilerden büyük tepki gelmişti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, CHP Milletvekili Özgür Ceylan’ın 29 Ocak’ta Bakan Fatih Dönmez’e yönelttiği yazılı soru önergesine 3 Mart 2021 tarihinde yanıt verdi. 13 Ekim 2019’da ruhsat süresi dolan Alamos Gold’a ilişkin soruya bakanlık, “Ruhsat sahibi tarafından Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne (MAPEG) gönderilen süre uzatım (temdit) projesi henüz değerlendirme aşamasında olup, temdit ruhsatının düzenlenmesi veya ruhsatın iptali halinde ilgili kurumlara gerekli bildirimler yapılacaktır” yanıtı verdi. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri ise Kirazlı’daki maden sahasına ilişkin ormanın verdiği iznin, MAPEG tarafından temdit ruhsatı verilmediği için iptal edildiğini açıklamışlardı.

Öte yandan Doğu Biga’nın genel müdürü Ahmet Şentürk, “Kazdağları’ndan hiç bir yere gitmiyoruz, 60 yıllık ruhsat hakkımız var, Türkiye Cumhuriyeti’ne söz verdiğimiz gibi yerin altındaki madeni çıkaracağız” demişti.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN KASIM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol