11.7 C
İstanbul
22 Ocak Çarşamba, 2025
spot_img

Sri Lanka’da halk, krizin sorumlularından hesap sormak için başkanlık konutunu bastı

Büyük bir ekonomik kriz içinde bulunan Sri Lanka’da halk sorumlularından hesap sormak için eylemlerini sürdürürken, bugün dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Binlerce kişi başkent Colombo’da bulunan Cumhurbaşkanı Rakapaksa’nın konakladığı binayı işgal etti.

Edinilen bilgilere göre Sri Lanka Cumhurbaşkanı Rajapaksa’nın birkça gün önce konutundan kaçtığı, askeri karargahlara sığındığı ifade ediliyor.

Başbakanın konutu da basıldı

Sri Lanka’da halk, cumhurbaşkanlığı konutunun ardından Başbakan Ranil Wickremesinghe’nin konutunu da bastı.

Sosyal medyada yer alan videolarda Sri Lanka bayrakları taşıyan ve “Şimdi git diyoruz” diye sloganlar atan yüzlerce protestocunun başbakanlık konutuna girdiği görülüyor.

Başbakan Ranil Wickramasinghe’nin özel konutu göstericiler tarafından ateşe verildi. Wickremesinghe’nin ise henüz nerede olduğu bilinmiyor.

Başbakandan istifa kararı

Başbakan Ranil Wickremesinghe’nin ofisinden yapılan açıklamada ise başbakanın istifaya hazır olduğunu partisinin liderlerine bildirdiği kaydedildi. Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada akaryakıt dağıtımına ülke genelinde bu hafta başlanacağı kaydedildi.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Başbakan Wickremesinghe ise, “Tüm vatandaşların güvenliği dahil olmak üzere, hükümetin sürekliliğini sağlamak için parti liderlerinin bütün partilerin katılımıyla kurulacak bir hükümet konusundaki tavsiyesini kabul ediyorum. Bunu kolaylaştırmak için de istifa edeceğim” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa ile Başbakan Ranil Wickramasinghe’nin henüz tam olarak nerede oldukları bilinmiyor.

Cumhurbaşkanı da istifayı kabul etti

Ülkenin parlamento başkanı Mahinda Yapa Abeywardena, Cumhurbaşkanı Rajapaksa’nın kendisini istifa edeceği konusunda bilgilendirdiğini belirtti ve Rajapaksa’nın 13 Temmuz’da görevi bırakacağını açıkladı.

Ne olmuştu?

1948’de İngiltere’den bağımsızlığını kazanmasından bu yana en kötü ekonomik krizin görüldüğü Sri Lanka’da hükümet mali iflasını açıklamıştı. Halk temel ihtiyaç maddelerine, sağlık, ulaşım, eğitim gibi temel hizmetlere ulaşamazken günde 13 saate varan elektrik kesintileri de büyük öfke yaratmıştı.

Ülkede kitlesel gösterilerin ardından Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa’nın kardeşi olan Başbakan Mahinda Rajapaksa 9 Mayıs’ta istifa etmişti. Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa, boşalan başbakanlık koltuğuna Wickremesinghe’yi atamıştı. Sokağa çıkma yasağı ilan edilen ülkede orduya protestolar için “vur emri” verilmişti.

Sri Lanka hükümeti mayıs ayında Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) yardım talep etmişti. Ülke yönetimi, IMF ile kurtarma paketine ilişkin yürütülen müzakerelerin sonucunu bekleyene kadar bu yıl geri ödenmesi gereken milyarlarca dolarlık dış borcun ödemesini askıya aldığını duyurmuştu. Ülkenin 2026 yılına kadar yıllık ortalama 5 milyar dolar ödeme yapması gerekiyor.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN OCAK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol