Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile Rossiya Segodnya Uluslararası Haber Ajansı (Sputnik) Türkiye Bürosu arasındaki toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması ve işten atmalar yaşanması üzerine yarın greve çıkılacak.
Evrensel’den Şerif Karataş’a değerlendirmede bulunan TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, gazetecilerin çalışma koşulları ve aldıkları ücretlerin her geçen gün kötüye gittiğine vurgu yaptı. Sputnik’teki gazetecilerin buna “Hayır” demek için Anayasal haklarını kullanarak sendikalarına üye olduklarını belirten Durmuş, “Bu mücadele sadece Sputnik’teki gazetecilerin değil sektördeki tüm gazetecilerin sendika mücadelesi olacaktır” dedi. Sputnik grevi için dayanışmaya çağıran Durmuş, sendika olarak mücadeleyi sürdürmeye kararlı olduklarını da ifade etti.
“Örgütlenmekten başka çare yok”
Gazeteciler arasında, basın özgürlüğünün yanı sıra daha iyi koşullarda çalışma ve yaşamak için örgütlenme eğiliminin ciddi bir artış gösterdiğini aktaran Durmuş, “Gazeteciler bir araya gelerek çalışma koşullarını değiştirmek için mücadele ediyorlar” dedi.
Ülkede yaşanan ekonomik krizin, gıdadan enerjiye, konuttan ulaşıma kadar artan fiyatların yaşamı iyice zorlaştırdığına vurgu yapan Durmuş, “Bu zorluklara karşı örgütlenmekten başka bir çare yok. Türkiye Gazeteciler Sendikası son yıllarda gazetecilerin basın özgürlüğü konusunun dışında ekonomik sorunların çözümü için de merkez haline geldi. Bu kötü koşullarda çalışmaya ‘Hayır’ diyen Sputnik iş yerlerinde çalışan meslektaşlarımız da sendikamız ile buluştular” ifadelerini kullandı.
Sputnik Türkiye İrtibat Bürosundaki sendikalaşma ve toplu sözleşme sürecini anlatan Durmuş, şunları söyledi:
“Geçtiğimiz aralık ayında sendikamıza üye oldular. Çalışma Bakanlığına yaptığımız başvuruların ardından şubat ayı itibarıyla toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başladık. Temmuz ayına kadar ara bulucu da dahil 9 müzakere toplantısı yapıldı. Toplamda 37 maddelik teklifimizin 25’inde anlaşma da sağlandı. Ancak ücret maddeleri konusunda işveren temsilcileri tarafından bir teklif gelmeyince toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sonlandı.
24 Temmuz’da grev ilanımızı astık ve işvereni masaya davet ettik. Ancak bunun karşılığında sendikal baskılar artmaya başladı. İşveren avukatları grev ilanın yasa dışı olduğunu iddia ederek Bakanlığa başvurdu. Fakat olumlu bir yanıt alamadı. Bunun üzerine 7 Ağustos’ta aralarında iş yeri temsilcimizin de olduğu 24 üyemizin işine son verildi. Sputnik işveren temsilcileri toplu iş sözleşmesi masası dağıldıktan sonra mütemadiyen kanunları, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nı çiğnedi. Bununla ilgili de gerekli suç duyurularında bulunduk. Ancak henüz ne Bakanlık ne de Cumhuriyet savcıları harekete geçti.”
Dayanışma çağrısı
TGS’nin Sputnik iş yerlerinden greve çıkacaklarını belirten Durmuş, “İşten atılan arkadaşlarımız işlerine geri dönene ve toplu iş sözleşmesi imzalanana kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Bu mücadele sadece Sputnik’teki gazetecilerin değil sektördeki tüm gazetecilerin sendika mücadelesi olacaktır. O yüzden tüm meslektaşlarımızı grevde olan Sputnik çalışanları ile dayanışmaya, bu mücadeleye omuz vermeye çağırıyorum” ifadelerini kullandı.