3.3 C
İstanbul
19 Ocak Pazar, 2025
spot_img

ŞPO: “Afet Yasasına karşı herkes ses çıkarmaya davet ediyoruz”

"Afet Yasasındaki Değişiklikler Ne Anlama Geliyor?" başlıklı açıklama yayınlayan Şehir Plancıları Odası, “Kentsel dönüşüm süreçlerini hızlandırma bahanesiyle yürürlüğe konan yasa değişikliğine karşı birlikte ses yükseltelim” ifadelerine yer verdi.

Şehir Plancıları Odası, Afet Yasasına ilişkin değişiklerin en anlama geldiğini şöyle anlattı:

Geçmişte, yerleşik alanlardaki riskli yapıları güvenli hale getirmek gerekçesiyle, bu yapılarda oturan yurttaşların ikamet edeceği yeni yerleşim alanları oluşturmak amacıyla ilan edilen rezerv yapı alanlarının, mevcut yapılaşmış alanlarda da belirlenmesinin önü açıldı.

Yani, geçmişte çoğunlukla kamu mülkiyetindeki boş araziler rezerv yapı alanı olarak ilan edilirken artık eviniz, oturduğunuz sokak, ikamet ettiğiniz mahalle rezerv yapı alanı olarak belirlenebilecek. Böylelikle, belki de on yıllardır oturduğunuz evinizi 90 gün içinde boşaltmanız gerektiği “yasal” olarak sizlere tebliğ edilecek ve sizin mülkünüz “gelir ve hasılat getirecek her türlü uygulama” için kullanılabilecek.

Yasada yapılan değişiklikle, Bakanlık veya ilgili idare sizin talebiniz olmadan, ikamet ettiğiniz konuta dair riskli yapı tespitinde bulunabilecek. Buna karşı koymaya çalıştığınızda, kolluk kuvvetleri eliyle bu tespit zorla yaptırılabilecek.

Riskli yapı tespitine ilişkin ilgili mercilere, çok kısıtlı hale getirilen sürelerde yaptığınız itiraz reddedildiğinde ise, konutunuz riskli yapı olarak ilan edilecek ve belirtilen süre içerisinde boşaltmazsanız yine kolluk kuvvetleri aracılığıyla zorla evinizden tahliye edileceksiniz.

“Rayiç bedellerle konutunuz kamulaştırılabilecek”

Yasada yapılan değişiklikle, tüm başvuru ve işlemlerde bina sakinlerinin 3`te 2`sinin onay vermesi gerekirken artık %50+1 kişinin onayı yeterli olacak. Eğer onay vermeyen taraftaysanız ve binanız salt çoğunluk kararıyla tahliye edilip yıkıldıysa, size ait mülkiyet de onay veren komşularınıza açık artırmayla satılabilecek. Komşularınızdan alan çıkmazsa, ilgili Bakanlık rayiç bedel üzerinden konutunuzu kamulaştırabilecek.

“Müteahhitlerin ve sermayedarların yararına düzenlenmiştir”

Binanızın riskli olduğunu düşünen taraftasınız ama binanın yıkım ve yeniden inşa süreci sonrasında ortaya çıkacak maliyeti karşılayacak gelire sahip değilseniz (yani yoksulsanız); Bakanlık konutunuza ortak olacak, gerektiğinde sizi borçlandıracak ve üstelik eğer borcunuzu ödemezseniz mülkiyetinizin tamamına el koyup size yalnızca, mirasçılarınıza devretmenizin mümkün olmadığı “oturma izni” verecek.

Rezerv yapı ilanından riskli yapı kararına, tahliye işleminden yıkım kararına tüm süreçlerde itiraz süreçleri daraltılmış, dava yetkileri sınırlandırılmıştır. Yeniden inşa aşamasında plan askı ve itiraz süreçleri ile uygulama projesi aranmamasına kadar tüm süreçler geniş halk kitlelerinin yerine müteahhitlerin ve bir avuç sermayedarın yararına düzenlenmiştir.

“Herkesi ses çıkarmaya davet ediyoruz”

Toplumun geniş kesimlerinin en temel anayasal haklarını tehlikeye atan bu düzenlemenin geçmişteki benzer durumlarda yaptığımız ve karşılıksız kalan çağrılarımızdan farklı olarak, bir şeylerin değiştiğine olan inançla Ana Muhalefet Partisi veya yeterli sayıda Milletvekili imzasıyla AYMye taşınmasını talep ediyoruz. Milyonlarca yurttaşı mülksüzleştirilmek için yasal kılıf niteliği taşıyan bu düzenlemeye karşı temel haklarımızı savunmak üzere herkesi ses çıkarmaya, itirazımızı görünür kılmaya davet ediyoruz.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN OCAK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol