10.4 C
İstanbul
27 Kasım Çarşamba, 2024
spot_img

Sözler tutulmadı, sağlıkçılar iş bırakacak: Bizi oyalamayın, halkın sağlığını bozmayın

AKP’nin 6 ay sonra yeniden Meclise getirdiği tasarının öncekinden daha kötü ve taleplerini karşılamadığını belirten sağlıkçılar “Bu tasarı ne bizi ne de halkı koruyor” dedi. 

TTB, SES, TDB, Hekim Sen, Tabip Sen, Genel Sağlık İş, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, KADHED, AHEF ve AHESEN dahil 11 sağlık emek ve meslek örgütü AKP’nin ‘müjde’ diye sunduğu tasarıya tepki göstererek sağlık alanındaki sorunların çığ gibi büyüdüğüne dikkat çekti.

Sağlık sisteminin sağlığı bozuldu

İş bırakacaklarını duyuran sağlıkçılar adına konuşan Aile Hekimleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Kemal Noyan, verilen sözlerin kanun teklifinde yer almadığını belirterek, “Bu düzenlemede aile hekimleri yok. Kirası, elektriği personel hak edişi ödenmeyen, medikal malzemesi temin edilemeyen aile sağlığı merkezleri bitme noktasında. Sağlık sisteminin sağlığı bozuldu” dedi. Birlik ve Dayanışma Sendikası Başkanı Can Kirişçi, beklentilerinin karşılanmadığını belirterek “Sağlık çalışanları yoksulluk sınırının altındaki ücretlere mahkum. Bakanlık bize işletmeci gibi davranıyor. Kiralar inanılmaz boyutlara ulaştı. İstanbul’da bir ASM’ye tahliye davası açıldı” dedi.

Hastaneler hekimsiz kaldı

Hekim Sen’den Mine Kayacı Yıldız da acil taleplerini şöyle sıraladı: “Sağlıkta şiddet yasasının çıkarılmasını ve ekonomik haklarımızın düzeltilmesini istiyoruz” dedi. Kamu Diş Hekimleri Derneği Başkanı Necat Dilaver de “Hastaneler hekimsiz, hastalar randevusuz kaldı. Hâlâ geç değil, halkın sağlığı için yeni bir düzenleme yapılabilir” dedi.

Temel ücrete artış istiyoruz

Tüm sağlık çalışanlarını kapsayacak bir düzenleme beklerken daha kötüsüyle karşılaştıklarını dile getiren Genel Sağlık İş Sendikası Başkanı Derya Uğur “Yasa teklifinde performanstan başka bir şey yok. İktidar kamuda sağlık çalışanlarını durumundan bihaber. Biz performans ödemesi değil temel ücretlerde artış istiyoruz” dedi. SES Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım, temel ücretlerin yoksulluk sınırının üzerine yükselmesi, emekliliğe yansıması ve bunun tüm sağlık emekçilerini kapsamasını istedi. Hekim Birliğinden Yakup Gökhan Doğramacı, emeklilik katsayısının uzmanlarda 40 bin, pratisyen hekimlerde 33 binin üzerinde olması gerektiğini dile getirdi.  Tabip Sen’den Osman Ayyıldız da 6 ay sonra getirilen yasa değişikliğinde katsayıların da düşürüldüğünü söyledi.

Taleplerimiz için mücadele edeceğiz

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, sağlık sisteminin tıkanmışlığının çözümü için sistemi değiştirmek yerine; sağlık emekçilerine şiddet, yoksulluk, istifa ve göçün reva görüldüğünü söyledi.  Kamusal sağlık hizmetlerini tüketen düzenlemelerle özel hastanelerin teşvik edildiğini belirten Fincancı “Bu yılın ilk 5 ayında yurt dışına göçen hekim sayısı 938’e ulaştı. Haklarımız için mücadele etmeye devam edeceğiz, bu yasayı kabul etmiyoruz” dedi.

Kaynakevrensel

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN KASIM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol