Ekonomik kriz, tüm dünyayı etkisi altına almaktadır. Özellikle Türkiye’de derinden hissedilen kriz yaşamı giderek daha da zorlaştırıyor. Tüm dünyada krizin faturası işçi ve emekçilere kesiliyor. Her geçen gün işten atılmalar artmakta, kölece çalışma koşulları ve geçinmeye dahi yetmeyecek ücret dayatılmaktadır. İşçi ve emekçilerin bu duruma karşı insanca onurlu bir yaşam mücadelesi kararlılıkla artarak devam ediyor.
Gelişen bu direnişleri ana akım medyada görmek mümkün değil. Bu gerçeği yok sayan burjuva medyaya karşı insanca onurlu bir yaşam mücadelesi veren işçilerin sesini duyurmak için; geçtiğimiz kasım ayında Türkiye’de gelişen direniş ve grevleri ulaşabildiğimiz kadarıyla derledik.
DİSK’ten “Gelirde Adalet, Vergide Adalet” eylemleri
Meclis’te süren bütçe görüşmeleri, gündemdeki asgarî ücret ve yağma-rant-savaş politikalarının tüm faturasının emekçilere yüklenmesine karşı mücadeleyi yükseltme kararı alan DİSK, örgütlü olduğu her yerde, “Gelirde Adalet, Vergide Adalet” eylemleri yaptı.
Fabrikalardan başlatılan eylemler, ardından kent merkezlerinde düzenlenen basın açıklamaları ile sürdürüldü. Yapılan açıklamalarda, “Ülkeyi yönetenlere göre ekonomi şahlanıyor ama işçi sınıfı başta olmak üzere geniş halk kesimleri için şahlanan tek şey işsizlik, pahalılık, faturalar, borçlar, zamlar… 2022 kışına pahalılık ve işsizlik damgasını vuracak. Ülkeyi gerçek anlamda bir karakış bekliyor” denildi.
Grevdeki Bakırköy Belediyesi işçilerine 7 ilden destek
Bakırköy Belediyesi önünde çadır kurarak grevlerini sürdüren Belediye-İş İstanbul 2 No’lu Şube üyelerinin direnişine, farklı illerden gelen çok sayıda sendika üyesi de destek verdi.
Greve; İzmir, Aydın, Eskişehir, Muğla, Denizli, Antalya, Isparta ve Kocaeli’den dayanışmaya gelen Belediye-İş üyesi işçiler, “Bakırköy işçisi yalnız değildir”, “Zafer direnen emekçinin olacak”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganları ile direnişi selâmladılar.
“Sıfır zam diyen bir belediye başkanıyla karşı karşıyayız!”
Eylemde bir açıklama yapan Belediye-İş Sendikası Genel Merkez Yöneticisi Bayram Özkan, grevin devam etmesinden Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nun sorumlu olduğunu söyledi. Greve anlaşma sağlanana kadar devam edeceklerini bildiren Özkan, şöyle konuştu:
“Bakırköy Belediye Başkanı’nın tutumundan dolayı toplu sözleşmeyi masada bitiremedik. 24 gündür arkadaşlarımız insanca yaşayacağı, ekonomik ve haklı demokratik taleplerini alabilmek için buradalar. Toplu sözleşmenin sıfır zamla geçmesini isteyen bir belediye başkanıyla karşı karşıyayız. 7 aydır masada olan toplu sözleşmemiz maalesef anlaşmayla sonuçlanmadı.”
Basın açıklamasının ardından işçiler, Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda halay, horon ve oyun havalarıyla direnişi sürdürdüler.
CarrefourSA’da işçiler eylem yaptı, işten çıkarmalar iptal edildi
Esenyurt’ta bulunan CarrefourSA deposunda sendikaya üye oldukları için çıkarılan 4 işçi için arkadaşları işbaşı yapmayı reddetti. İşçilerin eylemi sonrası yönetim işten attığı işçilerden özür dileyerek işbaşı yapmasını istedi.
İşçilerin üyesi olduğu DGD-SEN’in paylaştığı bilgiye göre, taşeron şirket patronları işçilerin yanına gelerek işten atılmalardan haberlerinin olmadığını, atılan işçilerin Onur Grup’tan olduğunu, DGR Grup işçilerinin işbaşı yapmaları gerektiğini söyledi. İşçiler, bu bölme girişimine karşı birlikte direnerek cevap verdi.
‘Korkunun üzerine gitmek dışında seçeneğimiz yok!’
DGD-SEN Genel Başkanı Neslihan Acar depo önünde yaptığı konuşmada, “Sırf işçiler örgütlenmesin diye sizi farklı iş kollarında gösteriyorlar. Paraları, devletleri, yasaları, hâkimleri her şeyleri var bunların. Fakat buradaki birlik her şeylerini yerle bir ediyor. Korkuları, burada yan yana gelmeniz, birbirinize sahip çıkmanızdır. Bütün kaygıları bu. Bu korkunun üzerine gitmek dışında başka seçeneğimiz yok. Aksi durumda bugün dört işçi atılır, yarın başka işçiler atılır, bu böyle devam eder” dedi.
İş bırakma eylemi devam ederken geri adım atan yönetim, işçilerden özür diledi ve işten attığı işçileri yeniden işe aldı. Bunun üzerine direnen işçiler işbaşı yapmayı kabul etti.
Direnen Somalı madenciler kazandı, tazminatlar ödenecek
Bağımsız Maden İş Sendikası, Uyar Madencilik’te çalışmış 952 madencinin tazminatlarının ödenmeye başlayacağını duyurdu. Açıklamada trafik kazasında yaşamını yitiren sendikanın Genel Başkanı Tahir Çetin ve sendika üyesi Ali Faik İnter de anıldı.
Bağımsız Maden İş Sendikası, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Uyar Madencilik’te çalışmış 952 madencinin tazminatlarının ödenmeye başlayacağını duyurdu. Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’ndan gönderilen listede Uyar Madencilik’te çalışmış 952 kişinin ölüm veya iş kazasından kaynaklı tazminatlarının ve kıdem tazminatlarının yatırılacağı belirtildi. Listede ismi olmayan işçiler için de görüşmelerin sürdüğü ifade edildi. Ölen işçilerin aileleri de tazminatları alabilecek.
Tahir Çetin ve Ali Faik İnter unutulmadı
Bağımsız Maden İş Sendikası Mali Sekreteri Gökay Çakır, bir yılı aşkın süredir mücadele eden işçilerin kazandığını ifade ederken Ankara girişinde, polis barikatı önündeki direniş sırasında Soma’ya giden ve yolda trafik kazasında yaşamını yitiren sendikanın Genel Başkanı Tahir Çetin ve sendika üyesi Ali Faik İnter’i de andı. Çakır, “Gönül isterdi ki bu açıklamayı Genel Başkanımız Tahir Çetin yapsaydı. Ali Faik arkadaşımız da burada olsaydı. Bu mücadeleyi sadece sendika değil, işçilerin birliği kazandı” dedi.
Haber-Sen: Hukuk dışı uygulamalara imza atanlar suç işliyor
Diyarbakır PTT Başmüdürlüğü önünde yapılan basın açıklaması metnini Haber-Sen Amed Şube Sekreteri Yılmaz Tekin okudu. PTT Başmüdürlüğünde çalışan işçilerin yaşadığı sorunların içinden çıkılmaz bir hale geldiğini aktaran Tekin, Posta Dağıtım ve Merkez Müdürlüklerinin ise personel yetersizliği nedeniyle çalışamaz hale geldiğini belirtti.
Geniş yüzölçümü ve yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip Diyarbakır’da, kentleşmenin artmasına paralel olarak PTT’nin personel istihdam etmesi gerekirken kar hırsına yenik düşerek konuya kayıtsız kaldığını ifade eden Tekin, PTT yönetiminin personel eksikliği sorununu kabul etmediğine dikkat çekti.
Günlük en az 60 tebligat ya da 80 kargo dağıtım zorunluluğunun Tebligat Kanunu’na aykırı olduğunu dile getiren Tekin, PTT’de hukuk dışı uygulamalara imza atan kamu görevlerinin açıkça suç işlediğini ve buna karşı yasal haklarını sonuna kadar kullanacaklarını vurguladı.
PTT işçisinin mücadelesi kazanımla sonuçlandı
İzmir’de PTT’nin kargo ve dağıtım hizmetlerini yürüten taşeron firma Park Konak A.Ş.’de, Murat Budak, Tanju Alver ve Cem Arpaç baskı, mobbing ve tehdit nedeniyle PTT-Sen sendikasında örgütlendiler, 22 Eylül’de sendikal faaliyet yürüttükleri iddiasıyla işten çıkarıldılar. Direnişe başlayan işçiler 17 gün sonra firma tarafından işlerine geri alındı ve boşta geçirdikleri zaman boyunca yaşadıkları kayıp da hesaplarına yatırıldı.
Gates Metal’de işçilerin sendikal hakkı engelleniyor
DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş ve Lastik-İş sendikaları sendikal örgütlenme düşmanlığı yapan Gates Grup şirketini protesto etti.
Şirketin açtığı sendikal yetkiye itiraz davasının 3’üncü duruşması sonrası İzmir Bayraklı Adliyesi önünde basın açıklaması düzenleyen sendikalar, patronlara tanınan yetki tespitine itiraz hakkının kötü niyetli bir imtiyaz olduğunu vurguladı.
Fabrikalarda çalışan işçilerin kısa sürede örgütlenerek yasanın aradığı çoğunluğu sağladığını ve bakanlığın yetki tespitine onay verdiğini belirten Birleşik Metal-İş İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek, Gates işverenin ise, işçilerin hakkını tanımak, onları temsil eden sendikayla toplu iş sözleşmesi için müzakerelere başlamak yerine, yetkiye itiraz ettiğini anlattı ve Gates yönetimini yasalara ve işçilerin sendikal örgütlenme hakkına saygı göstererek TİS masasına oturmaya davet etti.
Neo Trend işçilerinin direnişi sürüyor
İstanbul Güngören’de faaliyet gösteren Neo Trend Tekstil fabrikasında kıdem ve ihbar tazminatları verilmeden işten çıkarılan 104 emekçinin mücadelesi sürüyor.
DİSK’e bağlı Nakliyat-İş sendikasının desteğiyle hak arama mücadelesini sürdüren işçiler Bakırköy’de bulunan Carousel AVM önünde eylem yaparak, patrona “peşini bırakmayacağız” mesajı verdiler. İşten çıkarma yasağı sırasında işçileri ücretsiz izne çıkardıktan sonra fabrikayı kapatıp kaçan patronları Kazım Akbulut’a seslenen işçiler, “4 aydır mücadele ediyoruz, vazgeçmeyeceğiz. Direne direne kazanacağız” dediler.
Demiryolu emekçilerinin sürgün ve baskılara karşı eylemi sürüyor
BTS’li emekçilerin demiryollarında sürgün ve baskılara karşı başlattığı oturma nöbeti eylemi devam ediyor.
Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası’nın (BTS), demiryollarında üyelerinin sürgün edilmesi ve baskıya maruz kalmasına karşı başlattığı oturma nöbeti 44’üncü haftasında devam etti. Sendika üyeleri, İzmir Alsancak Garı önünde bir araya gelerek, açıklama yaptı.
Eylemde açıklama yapan BTS İzmir Şubesi Başkanı Erdal Akyol, sürgünleri insanlık suçu olarak niteleyerek, “Hiçbir gerekçe insanları ailesinden ve çevresinden koparmanın gerekçesi olamaz. Hele sendikal faaliyetler hiç olamaz. Geçtiğimiz hafta sürgüne gönderilen önceki şube başkanlarımızdan Bülent Çuhadar’ın sürgün kararı idare mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. Hepimizde döneceğiz. Çünkü biz haklıyız” dedi.
Uğur Tekstil’de bütün işçiler işe iade edildi
Sendikaya üye oldukları gerekçesi ile işten çıkarılan Uğur Tekstil işçileri, sürdürülen kararlı direnişin ardından işe iade edildiler.
Urfa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Uğur Tekstil fabrikasında DİSK Tekstil sendikasına üye oldukları için işten çıkarılan işçiler, sürdürülen kararlı direnişin ardından işe iade edildi. İşçilerin 7 Kasım’da işe başlayacağı açıklandı.
Tutuklanan 3 atık kâğıt işçisi tahliye edildi
İstanbul Ümraniye’de ‘ruhsatsız’ oldukları gerekçesiyle basılan depolarını korumak için direnen ve tutuklanan 3 katı atık kâğıt işçi tahliye edildi.
Atık kâğıt işçileri, arkadaşlarının serbest bırakılmasını sosyal medya hesaplarından şu mesajla duyurdu: “Müjdeli bir haberimiz var! ‘Sokaklardan atık toplamak suç değildir’ diye direndiği için tutuklanan; Kamil Aytar, Ahmet Karınca ve Mahmut Uzun serbest bırakıldı! Her fırsatta yineleyeceğiz; Kanunlar, yaşanılabilir bir ülke ve toplum içindir. Aramıza hoş geldiniz arkadaşlar…”
Ne olmuştu?
Polis ve Ümraniye Belediyesi’nin zabıta ekipleri, 4 Ekim’de atık kâğıt toplayıcılarının depolarını basmıştı. Çevik kuvvetin de katıldığı operasyonda atık kâğıt toplayıcılarına gaz bombalarıyla saldıran polis 10’dan fazla işçiyi gözaltına almıştı. İşçilerden 3’ü, 5 Ekim’de çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanmıştı.
Enka Sac’da grev kararı
Gebze’de kurulu Enka Sac fabrikasında Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, alınan grev kararını alkış ve sloganlar eşliğinde fabrikaya astı.
Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde arabulucu sürecinin de sonuçsuz kaldığını ifade eden Enka işçileri, “Biz sendikalı olmak için örgütlendik. Çoğu konuda anlaşma sağlansa da bazı meselelerde anlaşma sağlanamadı. Grev kararımızı sendikamızla astık. Süreç greve giderse işçiler hazır” dediler.
Egger Dekor’da grev kararı
Gebze Plastikçiler OSB’de kurulu bulunan ve eski adıyla Roma Plastik olarak da bilinen Egger Dekor fabrikasında DİSK’e bağlı Lastik-İş Sendikası grev kararı astı.
Lastik-İş Genel Başkan Yardımcısı Ziya Ünal, 2015 yılı sonunda yetki tespit sonucunun olumlu geldiğini ancak patronun yetkiye itiraz ettiğini hatırlattı. İtirazın kendi lehlerine sonuçlanmasına karşın patronun yine TİS masasına yanaşmadığını belirten Ünal, yasa tanımayan, işçilere ve taleplerine saygı duymayan bu anlayışı boşa çıkaracaklarını söyledi.
Cargill’de TİS kazanımı
Bursa’daki Cargill fabrikasında 17 Nisan 2018’de sendikal örgütlenme yapan işçilerin işten atılmasıyla başlayan direniş, işçilerinin TİS kazanımıyla sonuçlandı.
Yıllarca süren örgütlenme mücadelesi ve 1280 günlük direnişin ardından Tekgıda-İş Sendikası yetki tespit belgesini aldı. Kar, kış demeden seslerini duyurmaya çalışan işçilerin sıradaki gündemi, sekiz işçinin işe iadesi ve Cargill patronuyla masaya oturarak toplu iş sözleşmesinin imzalanması.
Bel Karper işçilerinin direnişi sürüyor
Bel Karper yönetiminin, kazanılan TİS yetkisine rağmen sendika düşmanlığına devam etmesi sebebiyle, işçilerin fabrika önündeki direnişi sürüyor.
Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan Fransız sermayeli Bel Karper fabrikasında çalışırken Türk-İş’e bağlı Tek Gıda-İş sendikasında örgütlenen ve toplu iş sözleşme hakkı kazanan işçilerin direnişi sürüyor.
Direnişleri 6’ncı ayı geride bırakan işçiler, “ilk günkü kararlılığımızla nöbetteyiz” diyerek, güneş doğmadan ekmeği için yollara düşen, hakkını almak için örgütlenen ve mücadele eden tüm işçileri selâmladılar.
Onur Air çalışanları ödenmeyen maaşları için eylemdeydi
21 aydır ücretlerini alamayan Onur Air çalışanları, şirketin Bakırköy’deki genel merkezi önünde haklarını istedi.
Onur Air çalışanları adına yapılan açıklamada, “Şirketimiz satılacakmış, bize ne? Kimse kusura bakmasın. Biz sadece ve sadece çalıştığımız maaşımızı istiyoruz başka bir şey istemiyoruz. Şirketimizin yönetim kurulu 40 gün önce yapılan toplantıda bizden 4 hafta müsaade istedi. Sesimiz çıkmadı, tıpkı 20 ay çıkmadığı gibi. Artık bıçak kemiğe dayandı” denildi.
Yapılan eylemin ardından şirket yönetimi ile işçilerden oluşan heyet arasında yapılan görüşmede, şirket yöneticilerinin ödeme yapılması şartıyla şirketi devredeceklerini söylediği öğrenildi.