5.6 C
İstanbul
23 Ocak Perşembe, 2025
spot_img

Sincan Cezaevi’nde neler oluyor?

Ankara Sincan Çocuk Kapalı Cezaevi’nde dün çıkan olaylarda 7 çocuk, 14 gardiyanın yaralandığı belirtilmişti. Olaylar sonrası Ankara Barosu Avukat Hakları Merkezi ve Cezaevi Komisyonu üyesi avukatlar cezaevine gitmiş ancak saat gerekçe gösterilerek, cezaevine alınmamıştı. Tüm girişimleri sonuçsuz kalan avukatlar daha sonra görüşemediklerine dair tutanak tutarak, cezaevinden dönmek zorunda kalmıştı

Olaya dair net bilgiye ulaşılamazken, dün bir çocuğun darp edildiği şikayetiyle Ankara Barosu üyesi avukatların cezaevine gittiği ve ortamın gergin olduğu, cezaevi idaresinden “İsyan çıktı. Çocuklar koğuşu ateşe verdi” şeklinde ifadeler kullanıldığı aktarıldı.

“Yaralı çocuk sayısı 100”

Öte yandan çıkan olaylarda 100’e yakın çocuğun yaralı olduğu ve cezaevindeki kampüs içerisinde tedavi edilmeye çalışıldığı iddia edildi. Sevklerin olduğu da iddia edilirken, konuya dair detaylı bilgiye ulaşılamadı. Bu sabah Ankara Barosu Cezaevi Komisyonu ve Çocukları Hakları Komisyonu üyesi 5 avukat Ankara Sincan Çocuk Kapalı Cezaevi’ne gitti. Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre avukatların halen cezaevinde olduğu öğrenilirken, yeni bir heyetinde cezaevine doğru yola çıktığı bilgisi paylaşıldı.

Sincan Cezaevi’nde neler oluyor?

Cezaevi’nde yapılan görüşmeler ardından avukatlar Ankara Barosu’nda toplantı yaptı. Ardından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

21 Aralık 2018 tarihinde akşam saatlerinde Sincan Kapalı Çocuk Cezaevinde sebebi ve niteliği tam olarak tarafımızdan bilinmeyen olaylar sonrasında çocuk mahpus ve infaz koruma memurlarının yaralandığı bilgisi alınmıştır. Ankara Barosu Cezaevi komisyonu üyesi avukatlar bilgi almak üzere Cezaevi Müdürlüğü ile iletişime geçmişlerdir. Cezaevi Sorunları İzleme Komisyonu, Avukat Hakları Merkezi ve Çocuk Hakları Merkezi’nden hukukçuların aralarında bulunduğu bir grup Sincan Cezaevine geçmiştir. Ana nizamiyeden olay yerine ilk ulaşan bir avukat girebilirken sonradan ulaşan avukatlar nizamiye girişinde bekletilmişlerdir.”

“Hiçbirinin sevki yapılmadı”

Avukatların cezaevi idaresi ile görüşme talepleri reddedilmiştir ve olay hakkında sağlıklı bilgi alınamamıştır. Cezaevi İdaresinin konuya ilişkin net bir açıklama yapmaması, kamuoyuna yansıyan haberlerde olaylar hakkında çelişkili bilgiler bulunması sonucu ortaya çıkan bilgi kirliliği çocukların ailelerinin tedirginliğini artırmıştır.

Sağlık kurum ve örgütlerinden alınan bilgiye göre çocuk mahpusların hiçbirinin cezaevi dışındaki bir sağlık kurumuna sevki yapılmamıştır. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yaptığı açıklama çocukların kampüs içerisinde tedavilerinin yapıldığı yönündedir. Bu durumda çocukların tanı ve tedavilerinin tam yapılıp yapılmadığı konusunda ailelerin ve sivil toplum örgütlerinin endişeleri oluşmuştur.

Sabah saatlerinde milletvekillerinin ve Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezi’nin ayrı ayrı girişimleri ile Cezaevi İdaresi’yle yaptıkları iki ayrı görüşme sonucunda 6 çocuk ve 14 gardiyanın karıştığı bir olay yaşandığı; olay sonucunda 6 çocuk mahpus ve 2 gardiyanın yaralandığı, diğer gardiyanların prosedür gereği durum tespiti için hastaneye sevk edildikleri aktarılmıştır. Bu açıklamayla da çocukların kampüs haricindeki bir sağlık kuruluşuna sevk edilmediği anlaşılmaktadır.

Olayı aydınlatmak ve kamuoyunu bilgilendirmek için;

1- Sincan Cezaevi kapıları acilen avukatlara, çocuk hakları kurumlarına ve uzmanlara açılsın. Oluşturulacak heyetin yaralı çocuklarla görüşmesi derhal sağlansın.
2- Cezaevinde bulunan her bir çocuğun durumu hakkında derhal yakınlarına bilgi verilsin, kamuoyuna açıklama yapılsın.
3- Çocukların sağlık durumlarının kontrolü için cezaevi, bağımsız sağlık örgütlerine ve ilgili uzmanlara açılsın.
4- Çocukların yakınları ve ebeveynlerinin talep etmesi halinde görüş günü beklenmeksizin görüşmeleri sağlansın.
5- Çocukların tedavileri cezaevi revirinde değil sağlık kurumlarında, ebeveynleri, yakınları ve avukatları gözetiminde yapılsın.
6- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olan Çocuk Koruma Kanunu Merkezi Koordinasyonu olayla ilgili sorumluluk almalı ve çocukların sağlık ve can güvenliğinin sağlanmasının güvencesi olmalıdır.
7- Benzer olayların önceden önlenebilmesi için, baroların öncülüğünde çocuk cezaevlerinin periyodik olarak sivil denetime tabi tutulması ve çocuk tutukluluğunu esas alan çocuk cezaevi sistemi yerine alternatif çözüm yöntemleri konusunda ortak çalışmalar yapılsın

ANKARA BAROSU CEZAEVİ SORUNLARI İZLEME KOMİSYONU

ANKARA BAROSU ÇOCUK HAKLARI MERKEZİ

ANKARA TABİP ODASI

CEZA İNFAZ SİSTEMİNDE SİVİL TOPLUM

ÇOCUKLAR İÇİN DAHA İYİ BİR DÜNYA GİRİŞİMİ

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ ANKARA ŞUBESİ

SAĞLIK VE SOSYAL HİZMET EMEKÇİLERİ SENDİKASI

TÜRKİYE İNSAN HAKLARI VAKFI

Kaynak: Artı Gerçek

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN OCAK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol