10.4 C
İstanbul
27 Kasım Çarşamba, 2024
spot_img

Sermaye saldırılarına karşı direniş büyüyor

Pandemiyle birlikte işçilere, emekçilere saldırılar daha arttı, sömürü katmerleşti. Her bir holding, şirket kârlarını katladı. İşçilerin, emekçilerin payına ise daha fazla işsiz kalmak, iş cinayetlerinde ölmek, daha yoksullaşmak, intiharlar, borç batağına iyice saplanarak sefil hâle gelmek düştü. Bu saldırılara karşı işçilerin direnişi sürüyor.

Geçtiğimiz Haziran ayı grev ve direnişlere, hak arama eylemlerine sahne oldu. Derleyebildiğimiz kadarıyla Haziran ayı işçi eylemleri:

Bel Karper grevi sürüyor

Tek Gıda-İş’in örgütlü olduğu Fransız sermayeli Bel Kalper’de grev, birinci ayını geride bıraktı.

Tekirdağ’daki Bel Kalper’de 6 yıla yayılan sendikal örgütlenme süreci, son olarak yetkinin mahkemece onaylanması ve fabrikada işçi kıyımı biçiminde devam etmişti.

Fabrika yönetimi mahkemenin de sendikanın yetkisini onaylaması sonrasında oturması gereken toplu sözleşme masasına oturmadığı gibi ilk önce sendikanın işyeri temsilcisini, hemen ardından da 12 işçiyi Kod-29’dan işten atmıştı. Bu gelişme üzerine işçiler 18 Mayıs’ta greve başlamıştı.

Nakliyat-İş öncülüğünde direnişler sürüyor

Nakliyat İş Sendikası öncülüğündeki direnişler devam ediyor. Sendikanın örgütlenme faaliyeti yürüttüğü taşımacılık iş kolundaki TÜVTÜRK Muayene İstasyonlarında sendikaya üye oldukları için işten atılan işçilerin işe geri dönme mücadeleleri sürüyor.

Reysaş TÜVTÜRK’te; Kastamonu (18 ay), Muğla (34 ay), Urfa Polçak (31 ay) işyerlerinde direnişler kararlılıkla sürüyor.

Uzel işçilerinin Nakliyat İş Sendikası’nın öncülüğündeki direnişi kapalı olan fabrika önünde devam ediyor. Yıllardır alamadıkları tazminatları için çadır kuran işçiler bir taraftan patronlardan haklarını isterken diğer taraftan da haklarının yenilmesine göz yuman Türk Metal Sendikası’nı da protesto ediyorlar. Direniş 32 ayı geride bıraktı.

Samsun Çorum Nakliyat Ambarı işçisi Soner Aydar’ın grevi 17 aydır devam ediyor.

Milas’ta kurulu Kömürcüoğlu Çınartaş işçileri Nakliyat İş Sendikası’na üye olmalarının ardından işten atılmışlardı. Çınartaş işçileri, işletme önündeki direnişlerinde 400 günü aştılar.

Mastaş grevi kararlılıkla devam ediyor

Özçelik-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu otomobil yan sanayiinde üretim yapan Mastaş fabrikasında, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanması üzerine 3 Haziran’da başlayan grev devam ediyor.

Fabrikada 10 yıl çalışan işçilerin bile 3 bin-3 bin 500 TL aldıklarını söyleyen işçiler, pandemiyle birleşerek derinleşen kriz koşullarında bu ücreti kabul etmelerinin imkânsız olduğunu belirtirken, patron yüzde 15 gibi bir zam teklif etti. Üstüne bir de 1, 2 ya da 3 ay şeklinde keyfiyete bağlı, kişiye göre değişen ikramiyelerin 120 güne sabitlenmesi talebini kabul etmek bir yana, “Kaldıramıyorum, önümü göremiyorum” diyerek ikramiyeleri tümden ortadan kaldıracağını söyledi. Yüzde 15 zam teklifinin tüm işçileri kapsamadığını, asgarî ücrete yapılan yüzde 15 oranındaki zamdan yararlanan işçilerin (yüzde 80’e tekabül ediyor) bundan yararlanamayacağını belirtti.

Kartal Belediyesi işçilerinden eylem

Kartal Belediyesi işçileri 5’er bin lirayı bulan fazla mesai, ikramiye ve geriye dönük alacakları için eylem yaptı. Eylemde işçiler alacaklarını ve gayri insanî çalışma koşullarının düzeltilmesini istediler.

Evrensel Gazetesi’nde yer alan habere göre Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 No’lu Şube üyesi işçiler sorunların çözülmesi için vardiyaların birleştiği saat 05:30’da işbaşı yapmadı. Bir önceki toplu sözleşmede imza altına alınmasına rağmen sorunlarının çözülmediğini dile getiren işçiler, çözüm için adım atılmasını istediler.

İşçiler eyleme devam ederken Kartal Belediye Başkan Yardımcıları Cengiz Türkmen, İmam Aydın ve birim müdürleri eylem alanına geldi. Cengiz Türkmen Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in CHP’nin düzenlediği ‘Belediye Başkanları Çalıştayı’ nedeniyle Antep’te olduğunu, uyarıyı aldıklarını belirterek, başkan döndükten sonra bir toplantıyla sorunların ele alınacağı sözünü verdi. Bunun üzerine saat 9:30’da eylemlerini bitiren işçiler, yönetime salı gününe kadar süre vererek işbaşı yaptılar.

Bayrampaşa Belediyesi işçilerinin direnişi sürüyor

Bayrampaşa Belediyesi işçilerinin Kod 29’a karşı mücadeleleri sürüyor. Direnen işçiler belediye binası önünde “İşçilerin birliği Kod 29’u yenecek! Atılan işçiler geri alınsın, Kod 29 iptal edilsin, 2018 yılında imzalanan TİS uygulansın, baskı, tehdit, mobbing son bulsun” yazılı pankartı açtı.

GF Hakan Plastik grevi ve AdkoTurk direnişi devam ediyor

Lastik-İş Sendikası’nda örgütlü, Çerkezköy’de kurulu olan GF Hakan Plastik işçileri yaklaşık 6 ay süren TİS görüşmelerinden sonuç çıkmayınca, 11 Haziran günü greve çıktılar. O günden beri grevlerini tüm işçilerin katılımı ile fabrika önünde kurdukları grev çadırında sürdürüyorlar.

Lastik-İş, görüşmelerde %30 ücret zammı ve %60 da sosyal haklarda zam yapılmasını istemiş, patronun resmî enflasyon rakamı olan %17 ücret zammında diretmesi üzerine grev kararı alınmıştı. Alt ve üst yapı boruları üretilen fabrika, 2013 yılında İsviçre sermayesi tarafından satın alındıktan sonra üretim ve kâr rekorları kırarak İSO verilerine göre ilk 500 sanayi kuruluşuna girmeyi başardı. Ancak işçilerin sırtından kazandığı kârlara karşı işçilerin istediği %30’luk zammı bile çok gören patron, greve çıkıldığından görüşmelere oturmadı.

Üretimin tamamen durduğu fabrikada 2 haftalık bir stok kaldığını belirten grevci işçiler, üretimin olduğu dönemde günde 40 tıra yükleme yaptıklarını, şimdi ise günde sadece 2 tır mal çıkarıldığını söylüyorlar. Stokların tükenmesinden sonra patronun masaya oturmak zorunda kalacağını belirten işçiler, kararlı duruşlarını, haklarını alana kadar sürdüreceklerini vurguladılar.

İZENERJİ ve NARBEL’de TİS imzalandı

İzmir’de tıkanan TİS görüşmeleri nedeniyle işçilerin grev kararı aldığı İZERNEJİ ve NARBEL’de TİS imzalandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZENERJİ Şirketi ile DİSK’e bağlı Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube arasında TİS imzalandı. Yaklaşık 10 bin işçiyi kapsayan İZENERJİ toplu sözleşmesi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de katılımıyla sendika binasında imzalandı. Taban ücretine yüzde 30, sosyal haklarda ise yüzde 16 zam yapıldı.

Belediye-İş Sendikası’nın yetkili olduğu Narlıdere Belediyesi şirketi NARBEL’de de anlaşmaya varıldı. İşçiler, anlaşma sağlanamadığı için 11 Haziran’da greve çıkma kararı almışlardı.

Belediye İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Metin Şanlı, 290 işçiyi kapsayan sözleşmede işçi ücretlerine ortalama yüzde 35 zam alındığını belirtti.

Atılım Tekstil’den atılan işçilerin direnişi sürüyor

Bursa’da Atılım Desen Apre Boya Tekstil işletmesinde sendikaya üye oldukları için işten atılan işçilerin direnişi sürüyor.

Fabrikadaki ağır çalışma koşulları, baskı, düşük ücret dayatmalarına karşı anayasal haklarını kullanarak Türk-İş’’e bağlı TEKSİF Sendikası’na üye olan 26 işçi geçtiğimiz Mayıs ayı başlarında işten atılmıştı.

Fabrika patronu tarafından e-devlet şifreleri alınarak ikna odalarında sendikadan istifaya zorlanan işçiler, baskılara karşın direnişi sürdürüyor. Patronun diğer bir marifeti de fabrika önünde direnen işçilerle, çalışan işçilerin iletişim kurmasını kesmek için fabrika etrafını siyah bezle kapatmak oldu. İşçiler mücadeleyi kazanıncaya kadar direnişlerini sürdüreceklerini belirtiyorlar.

Sinbo direnişi 5 ayı geçti

Kötü çalışma koşullarına karşı sendikaya üye oldukları için Kod-29 ile işten çıkarılan TOMİS üyesi Dilbent Türker, Kod 29’un kaldırılması talebiyle 5 aydan fazladır direnişini fabrika önünde sürdürüyor ve sendika düşmanlığını teşhir etmeye devam ediyor.

Sinbo fabrikası önünde direnişin 150. gününde; kadına yönelik şiddet, direnişe yönelik saldırı ve İstanbul Sözleşmesi’nin iptaline karşı eylem yapıldı.

SML Etiket işçileri çadır direnişi eylemini şimdilik sonlandırdılar

4 aya yakın süredir sendikalaştıkları için keyfî bir biçimde işten çıkarılan SML Etiket direnişçileri, 28 Ocak günü işten atılan üyeleri ile birlikte 3 Şubat gününden itibaren fabrika önünde direniş çadırı kurarak, mücadele sürdürerek haklarını aramışlardı.

Dev-Tekstil üyeleri çadır direnişi eylemini şimdilik sonlandırdıklarını belirterek konuya ilişkin açıklama yaptılar.

Açıklamada; “İşçilerin iradesini hiçe sayarak, işçilerden habersiz toplu iş sözleşmesine imza atan, işçilere açıklama yapmaya bile tenezzül etmeyen işbirlikçi DİSK Tekstil bürokratlarından ve SML Etiket yönetiminden hesap sormaya devam edeceğiz. Sendikalar işçilerin öz örgütlülükleridir. Sendikalara çöreklenmiş ihanetçilerden, işbirlikçilerden ve bürokratlardan hesap sormak için mücadeleyi büyütmeliyiz.

“SML Etiket’e karşı mücadelemizi çadır direnişi biçimini şimdilik sonlandırıyoruz. SML’nin üretimini yaptığı DECATHLON, H&M, MANGO, TOMMY HİLFİGER, ZARA mağazaları ve fabrika önünde farklı biçimlerde mücadelemizi sürdüreceğiz” denildi.

Termokar işçileri ücretsiz izin saldırısına karşı direniyorlar

Manisa’da Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçilerin ücretsiz izin saldırısına karşı başlatmış olduğu direniş devam ediyor.

Pandemi döneminde binlerce işçi ücretsiz izin saldırısı ile karşı karşıya kaldı. Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Termokar Fabrikası’nda da Birleşik Metal-İş üyesi 6 işçi 12 aydır ücretsiz izinde.

TPI Kompozit fabrikasında imzalanan sözleşmeye işçilerden tepki

İzmir’de bulunan TPI Kompozit fabrikasında Petrol-İş Sendikası ile fabrika yönetimi arasında sözleşme imzalandı. Daha önce 22 Haziran’da greve çıkılacağı duyurulan TPI Kompozit fabrikasında işçiler, imzalanan sözleşmeye ve sendikanın işçilere sormadan imza atmasına tepkililer.

İşçilerin %30’luk zam talebine karşılık %20 öneren patronla uzlaşma sağlanamaması üzerine greve gitme kararı alınan fabrikada, grev kararının uygulanmasına kısa süre kala sendika yönetimi ile fabrika yönetimi arasında %22’lik zam oranında anlaşmaya varıldı.

KESK: OHAL komisyonu lağvedilmeli

KESK, Süleyman Özışık’ın açıklamalarıyla adaletsizliği bir kez daha ortaya çıkan OHAL İnceleme Komisyonu’nun lağvedilmesini istedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Süleyman Özışık’ın “Ben gerek Süleyman Soylu’ya, gerek OHAL İşlemleri Komisyonu’na, gerek diğer mercilere, masum olduğuna inandığım binlerce insanın dosyasını götürdüm. Dedim ki; ‘Bu insanlar eğer masum çıkmazsa hesabını benden sorun’. Araştırmalar yapıldı, hepsinin bir iftiraya kurban gittiği ortaya çıktı ve hepsi görevlerine iade edildi” ifadelerini kullanarak yaptığı açıklamanın ardından, “İktidar suçüstü yakalandı” başlıklı yazılı açıklama yaptı.

Binlerce işe iade dosyasına komisyon daha bakmamışken Süleyman Özışık’ın getirdiği dosyalara bakılarak işe iade edilenler olduğuna dikkat çekilen açıklamada şunlar söylendi:

“KESK’lilerin sendikal eylem ve etkinliklere katıldıkları, iktidarın emek karşıtı politikalarını eleştirdikleri ve teşhir ettikleri için ihraç edildikleri, komisyondaki dosyalarının da bekletilerek ikinci bir öç almaya dönüştürüldüğünü ısrarla ifade ettik. Tüm gelişmeler ve son olarak Özışık’ın itirafı görüş ve değerlendirmelerimizi doğrulamaktadır.”

Baldur işçileri sendika hakkı ve insanca çalışma koşulları için Ankara’daydı

Gebze Baldur Süspansiyon’da çalışan, patronun anlaşmalı olduğu sendika Türk-Metal’den ayrılıp DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş’e geçtiği için işten atılan ve 26 Aralık’tan bu yana fabrika önünde direnişte olan Baldur işçileri hakları için direnmeye devam ediyorlar.

Toplu sözleşme talebiyle 6 aydır grevde bulunan Birleşik Metal-iş Sendikası’nda örgütlü işçiler Ankara’ya yürüdüler. Çalışma Bakanlığı önünde açıklama yapan Baldur işçileri sendikalaşma haklarına karşı yapılan hukuksuz uygulamalara son verilmesini talep ettiler.

Nedex grevi kazanımla sonuçlandı!

Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde faaliyet gösteren ve Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesi’nin örgütlü olduğu Nedex Kimya fabrikasında 6 aylık toplu iş sözleşmesi döneminde görüşmelerde anlaşma sağlanamaması üzerine işçiler 17 Haziran’da greve çıkmıştı.

Nedex işçileri “Birimizin kazanımı hepimizin kazanımıdır” derken “Bizler huzurlu olsak, insanca yaşanacak koşullarda olsak neden greve çıkma kararı alalım? Biz Nedex işçileri greve çıkmak zorunda kaldık. Nedeni ise açık ve net: Geçinemiyoruz” diye seslendiler.

Petrol İş genel merkezinde yapılan görüşmeler sonucunda, Nedex patronu ve sendika arasında anlaşma imzalandı. Sözleşmenin 2 yıllık imzalandığını ifade eden işçiler, “3,5 ikramiye hakkımız 4 ikramiye oldu. Bu yılın asgari ücreti üzerinden 1150 TL brüt zam aldık. 4 talebimiz vardı hepsi karşılandı” dedi. Toplam olarak %37,5 zam alındığını ifade eden işçiler, “Elbette biz grevle sadece ekonomik hakları kazanmadık. En önemlisi birlik olduğumuzda kazandığımızı yeniden gördük. Dayanışmanın ne kadar önemli olduğunu anladık. Şimdi birliğimizin devam ettirme zamanı” dedi.

 

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN KASIM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol