14 şeker fabrikasının özelleştirileceğinin Resmi Gazete’de ilan edilmesinin ardından Şeker-İş üyesi işçiler karara tepki gösterdi.
Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş’ye (Türkşeker) bağlı 14 fabrikanın satışı için ihalenin başladığı Resmi Gazete’de ilan edildi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada Afyon, Alpullu, Bor, Burdur, Çorum , Elbistan, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu, Kırşehir, Muş, Turhal ve Yozgat’taki fabrikaların özelleştirileceği belirtildi.
“BİNLERCE KİŞİ İŞSİZ KALACAK”
Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi kararına Yozgat Şeker İş Sendikası Sorgun Şubesi üyeleri ve şeker fabrikası çalışanları tepki gösterdi.
DHA’nın haberine göre Şeker İş Sendikası Başkanı Turgut Gözübüyük ve sendikaya üyeleri; AKP Sorgun İlçe Başkanı İbrahim Dıvrak, Belediye Başkanı Ahmet Şimşek ve parti yöneticileri ile AKP Sorgun İlçe Başkanlığı binasında bir araya gelerek 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesiyle ilgili endişelerini dile getirdi. Gözübüyük, kararın Sorgun ekonomisine büyük sekte vuracağını ve binlerce kişinin işsiz kalacağını belirterek, karardan vazgeçilmesini istedi.
Daha sonra Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek’in daveti üzerine belediye yemekhanesinde toplanan şeker fabrikası çalışanları, burada özelleştirmeyle ilgili tepkilerini dile getirdi. Şimşek ise özelleştirmeden vazgeçilmesi adına elinden gelen her şeyi yapacağını söyledi. Şimşek, işçilerin verdiği bu mücadelenin aş ve iş kavgası olduğuna dikkati çekerek, “Elinizdeki ekmeği kaybetmemek için bir mücadele veriyorsunuz. Bu mücadelede biz de sonuna kadar sizlerin yanında olacağız. Olayı birlikte takip edeceğiz. Bu fabrikanın kapanmaması ve sizlerin işsiz kalmaması için çalınmadık kapı bırakmayacağız. Gerekirse heyetler kurup görüşülmesi gereken kişilerle görüşeceğiz. Kısacası, bu mücadelede hep birlikte hareket edeceğiz. Bundan kuşkunuz olmasın” dedi.
ÖZELLEŞTİRMEYE KARŞI İMZA KAMPANYASI
Tokat’ın Turhal ilçesinde faaliyet gösteren Turhal Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesine karşı Şeker-İş Sendikası Turhal Şubesi’nce imza kampanyası başlatıldı.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 14 şeker fabrikasının satışı için ihale sürecine başlandığının duyurulmasının ardından Turhal’daki Şeker Fabrikası’nın özelleştirme kapsamından çıkarılması için kent merkezinde ve 11 ilçede imza kampanyası başlatıldı. Kampanyanın 1 hafta süreceği belirtilirken, toplanan imzaların ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ulaştırılacağı bildirildi.
Başlattıkları imza kampanyasıyla ilgili açıklama yapan Şeker-İş Sendikası Turhal Şube Başkanı Nurullah Alpat, “Tokat Sigara Fabrikası gerçeğini ele alarak, Tokat’ta ve bütün ilçelerde, bütün sivil toplum kuruluşlarıyla beraber başlatmış olduğumuz imza kampanyamız var. 2008’de sigara fabrikası ile yaşadığımız bu acizane durumdan dolayı biz, bütün ilçelerimizde ve Tokat’ta bu imza kampanyasına destek istiyoruz” dedi.
‘ÖZELLEŞTİRME DEĞİL KAPATMA’
Turhal Şeker Fabrikası’nın kaybedilmesi halinde Tokat ekonomisinin çökeceğini belirten Başkan Alpat, ”Sigara fabrikasında 5 yıl çalıştırılma şartı konmuş; ama 1 yıl zor dayanmıştı. Hepimiz gördük. Şeker fabrikasının da akıbetinin aynı olacağını duyurmak istiyorum. Şeker fabrikası, Tokat ekonomisine çok büyük katkı sunan, 100 yıllık manevi değerdir. Çok iyi biliyoruz ki bu, özelleştirme değil; kapatılmadır. 2017 yılında, 6 bin 984 çiftçi ile 162 bin 742 dekar alandan 845 bin 440 ton pancar hasadı yapılmış; buna karşılık fabrikada işlenen 848 bin ton pancardan 113 bin 26 ton kristal şeker, 33 bin 900 ton melas ve 242 bin 45 ton yaş küspe elde edilmiştir. 2017 yılında üretilen 845 bin 440 ton pancar için çiftçilere toplamda 169 milyon 367 bin 569 lira ödenmiştir” diye konuştu.