12 C
İstanbul
16 Kasım Cumartesi, 2024
spot_img

Seferihisar Kadın Platformu: Kadın cinayetleri durdurulsun

Seferihisar Kadın Platformu 11 Ekim’de başlatıp her hafta sürdükleri oturma eylemlerinde topladıkları yüzlerce imzayı 25 Kasım’daki final eylemiyle meclise gönderecek.

Her yıl giderek artan kadın cinayetlerinde 2024 yılının ilk 10 ayında 296 kadın cinayeti işlendi. Bu 10 aylık süreçte 184 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Son 14 senede en fazla kadın cinayeti 2017 yılında yaşanırken, o yıl içerisinde 408 kadın katledildi.

Son dönemde kadınlara yönelen tecavüz ve cinayetlere, çocuk hatta bebek tecavüz ve ölümleri eklendi. Seferihisar Kadın Platformu’nun öncülüğünde başlatılan eyleme kadın dernekleri, sendikalar ve siyasi parti temsilcileri destek veriyorlar.

Seferihisar Kadın Platformu’nun çağrısıyla Seferihisar Pazar yerinde gerçekleştirilen eylemlere her geçen hafta daha fazla kadın ve erkek katılırken, vatandaşların ve pazar esnafının ilgisi giderek artıyor.

25 Kasım’da TBMM Başkanlığına gönderilecek dilekçede kadın cinayetlerinin ve kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesi için gerekli adımların atılması talep ediliyor. Kadına şiddetin, cinsiyet eşitsizliğinin son bulması ve İstanbul Sözleşmesi yeniden uygulansın talebiyle 11 Ekim’de başlatılan 25 Kasım’a kadar sürecek olan oturma eylemleri 25 Kasım Pazartesi gününe kadar devam edecek.

Seferihisar Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilecek finalle eyleme nokta konulacağını belirten Kadın Platformu üyesi Tüm Emeklilerin Sendikası Şube Kadın Sekreteri Fazilet Kali, kadın, çocuk, bebek, doğa ve sokak hayvanlarına sessiz kalmayacağız. Önleyici yasaların bir an önce hazırlanması, İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden uygulanmaya konması, öncelikli istekleri olduğunu söyledi.

“Yaşamın her alanında taciz”

Her gün en az 4 kadının en yakınındaki erkekler tarafından katledildiğine vurgu yapan Kali, “Kadına yönelik şiddet giderek artıyor. Siyasal iktidar tarafından son dönemde gündeme getirilen söylemler, 6284 sayılı yasanın tartışmaya açılması, boşanmayı zorlaştıran yasal düzenlemelerle nafaka hakkının erkekleri mağdur ettiği söylemleri ve kadına yönelik şiddet davalarındaki cezasızlık kadına yönelik şiddetin artmasına neden oldu” dedi.

Cinsiyetçi iş bölümü ve mevcut toplumsal cinsiyet eşitsizliklerin çalışma yaşamında da kendini gösterdiğini söyleyen Kali, “İşyerinde taciz ve şiddete karşı koruyucu yasaların olmaması, kadınları şiddete açık hale getiriyor. Hazırladığımız dilekçede imzası bulunan kadınlar; kadına yönelik şiddetin sürmesine ve artmasına neden olan koşulların ortadan kaldırılarak, yeni şiddet vakalarının ortaya çıkmasını engellemek üzere uluslararası sözleşmelerin onaylanmasını ve yasal mevzuatın uluslararası sözleşmelere göre düzenlenerek uygulanmasını istiyoruz” diye konuştu.

“25 Kasım’da meydanlarda buluşalım”

Ülke çapında olduğu gibi, Seferihisar’da da Seferihisar Kadın Platformu’nun öncülüğünde, Seferihisar Cumhuriyet Meydanı’nda topladıkları yüzlerce imzalı dilekçeyi TBMM Başkanlığı’na göndereceklerinin altını çizen Kali, “Öncelikli taleplerimiz kadın, çocuk, bebek, doğa ve sokak hayvanlarına sessiz kalmayacağımızı bir kez daha haykırmak olacak. Önleyici yasaların bir an önce hazırlanması, İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden uygulanmaya konması, öncelikli isteklerimiz Kadın cinayetlerinin ve kadına şiddetin önüne geçilmesi için gerekli adımların atılmasını talep etmeye devam edeceğiz. 25 Kasım’daki etkinliğimize herkesi bekliyoruz” çağrısında bulundu.

KaynakEvrensel

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN KASIM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol