Seçmen kayıtlarını 24 Haziran seçimleri öncesinde muhtarlıklarda askıya çıkan listeler için belirlenen süre doluyor. Listelerde var olan sıkıntılar ve farklı kentlerde bulunan yurttaşlar için yer değişimi başvuruları için iki gün kaldı.
Baskın seçimlere sayılı günler kalırken seçmen listeleri muhtarlıklara asılarak, herkesin sandığını kontrol edebilmesi için 10 günlük bir süre verildi. 2 Mayıs – 12 Mayıs arasında muhtarlıklara asılan seçmen listelerinde isimlerini bulamayanlar yer değişikliği için başvurabilirken, ikametgâh adresinde bulunmayan farklı kentlerde kalan yurttaşlar da bu tarihler arasında yerleşim yeri bildirimi yaparak, oy kullanabilecek.
Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün adres kayıt sisteminden alınan ve seçmen niteliğini taşıyan Türkiye’de yerleşik Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının askıya çıkarılan muhtarlık bölgesi askı listelerine yazılmak veya bu listelerde düzeltme yapmak ve eksikliği gidermek için Nüfus Müdürlüğü’ne başvuruda bulunması gerekiyor.
ÖNCE NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ’NE SONRA İLÇE SEÇİM KURULLARINA
Seçmen niteliğine sahip olduğu halde, muhtarlık bölgesi askı listesinde ismi bulunmayan, başka bir muhtarlık bölgesi askı listesinde yazılı olup da sürekli olarak oturmak amacı ile listenin askıya çıkarıldığı muhtarlık bölgesine gelen, öğrenci olup, seçmen niteliğini taşıyan ve öğrenim gördükleri yerleşim birimlerinde oylarını kullanmak isteyen, muhtarlık bölgesi askı listesinde kendisine ait kimlik veya adres bilgilerinde yanlışlık yahut eksiklik bulunan, Nüfus olay bilgisi değişen (vatandaşlığın kazanılması, gaipliğin iptali gibi) eksikliklerin giderilmesi önce nüfus müdürlüğüne, sonra ilgili ilçe seçim kurulu başkanlığına başvurmaları gerekiyor.
Ceza İnfaz Kurumu’nda kalanlar ve oy kullanabileceklerin dikkat etmesi ve yapması gerekenler şöyle:
* Tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listesinde kendisine ait kimlik bilgilerinde yanlışlık veya eksiklik bulunan,
* Tutuklu veya taksirli suçlardan hükümlü olarak ceza infaz kurumlarında bulundukları halde askıya çıkartılan tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listesinde yazılmamış bulunan,
* 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 405 ve 406’ncı maddelerindeki sebeplerle haklarında kısıtlama kararı bulunanlar, mahkemeden alacakları kısıtlılığın sona erme kararı ile müracaat etmeleri halinde seçmen listelerine eklenerek oy kullanabilirler.
YERLEŞİM YERİ DEĞİŞİKLİĞİ
Tüm bunların yanı sıra ikametgâhını değiştirmek isteyenler de 2 Mayıs -12 Mayıs tarihleri arasında nüfus müdürlüklerine yapacakları başvurularla yerleşim yeri değişikliği yapabilecek.
Yerleşim yeri değişiklikleri 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 50’nci maddesinde sayılanlar, ilgili nüfus müdürlüğüne adres beyan formu ile birlikte elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, noter tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden birisi ile başvuru yapabilecek. Nüfus müdürlüğünce tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim edilmesi gerekiyor.
Yerleşim yeri adresini başka ilçelere aldırmak isteyen seçmenler ise başvurularını, yine su, elektrik gibi belgeleri de eklemek suretiyle askı süresi içinde herhangi bir yer nüfus müdürlüğüne de yapabiliyor. Başvuruyu alan nüfus müdürlüğü başvuru belgelerini adresin bulunduğu ilgili nüfus müdürlüğüne aynı gün faks veya elektronik ortamda iletiyor. İlgili nüfus müdürlüğünce tescil edilen adres beyan formu ve ekleri ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına karar verilmek üzere derhal gönderiliyor.
ÖĞRENCİLERİN OYLARINI TAŞIMASI İÇİN SON İKİ GÜN
Yine farklı kentlerde okuyan öğrenciler de 12 Mayıs’a kadar öğrenim gördükleri okuldan, o okulun öğrencisi olduklarına ve yurt müdürlüklerinden, yurtta kaldıklarına ilişkin alacakları belgeler ile kaldıkları yurtların bağlı bulunduğu ilgili nüfus müdürlüklerine bizzat başvurabiliyor. Başvuru ardından öğrenciler tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim ederlerse öğrenim gördükleri kentlerde oy kullanabilecekler.
BİRLİKTE OTURDUĞUN ARKADAŞIN BEYANI İLE DE TAŞINABİLİR
Tüm bunların yanı sıra ilçe nüfus müdürlüğüne daha önce farklı bir kişi tarafından beyan edilen adresin, birlikte oturma gerekçesiyle yeniden beyan edilmesi ve beyan eden kişi ile halen o adreste oturan kişinin birlikte ilçe nüfus müdürlüğüne müracaat etmeleri halinde, başka belge istenilmesine gerek olmaksızın nüfus müdürlüğünce tescil edilen adrese ilişkin birlikte imzalanmış onaylı adres beyan formuna göre işlem yapılarak, seçmen kütüğü taşınabilecek.
Seyyar sandıklarda oy kullanabilmeleri için, hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenlerin bir yakını tarafından “www.ysk.gov.tr “ internet adresinde bulunan “seyyar sandık kurulu talep formu” ile ilçe seçim kurulu başkanlığına veya ilçe seçim kurulu başkanlığına gönderilmek üzere muhtarlığa başvuru yapmaları gerekiyor. “Seyyar sandık kurulu talep formu” ile birlikte “engeli nedeniyle yatağa bağımlı olduğu” veya “hastalığı sebebiyle yatağa bağımlı olduğu” ibaresinin yer aldığı sağlık raporunda başvuru esnasında alınması gerekiyor. Tüm bu işlemlerin ardından yatağa mahkûm olan ve sandığa gidemeyen yurttaşlarda oylarını kullanabilecek.
Yer değişikliği ve sandık listelerinde yaşanacak sıkıntıların giderilmesi için son gün olan 12 Mayıs’tan sonra yapılan başvurular kabul edilmeyecek.
PARTİLERDEN DE ÇAĞRILAR VAR
Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) de seçmenlerin muhtarlıklara asılan listeleri kontrol etmesi yönünde çağrılar yaptı.