10 C
İstanbul
22 Ocak Çarşamba, 2025
spot_img

SASA’da düşük zamma gelen tepkiler işten atmayla bastırılıyor

SASA'da taşeron işçilere yapılan yüzde 30'luk zamma gelen tepkileri bastırmak için patronlar işçileri işten atmaya başladı.

SASA bünyesinde kurulan PTA, Elyaf, Cips ve Low Melt Elyaf tesislerinin inşaatında çalışan işçiler düşük zamma karşı iş bırakırken, ana yüklenici Gemont bünyesinde çalışan işçilere yüzde 50 zam yapıldı, taşeron bünyesinde çalışan işçilere ise yüzde 30 zam dayatması sürdü. Patronlar işçilerin tepkisini bastırmak için işten atmalara başladı.

SASA’nın tesis inşaatlarını ana yüklenici olarak Gemont isimli şirket yürütürken, çok sayıda taşeron şirket de bulunuyor.

Evrensel’de yer alan habere göre İnşaat ve montajlarında yaklaşık 9 bin işçinin çalıştığı Sasa’da ilk olarak PTS isimli şirket bünyesinde çalışan işçiler iş bıraktı. Daha sonra Gemsan ve Haksan Makina işçilerinin de katılımıyla eylemler büyüyerek devam etti. Ana firma Gemont, bünyesinde çalıştırdığı işçilere yüzde 50 zam yaparken, taşeron firmaların ise yüzde 30 zam dayatması sürdü.

Her firma, bünyesinde çalıştırdığı işçilerle yaptığı toplantılarda işçileri uyarırken, iletişim gruplarında ise “Kimse sağa sola yürümesin, bir arada beklemesin. Kimse zemine inmesin. Sahada dolaşan personelin kartlarının fotoğrafları çekilsin ve tutanak tutup, kartları kapatılsın” şeklinde talimat veriyor.

İş bırakmaların ardından çeşitli taşeron firmalardan 67 işçi işten atıldı. İşten atılan işçilere “Yemeğe erken gittin, geç kaldın, işini aksattın, sigara içtin, tuvalete çok gittin” gibi gerekçeler sunuldu. İşçiler ise iş bırakmalar nedeniyle kendilerine bu şekilde gözdağı verildiğini söylüyor.

Çıkarılan işçi geri alınmayacak

Öte yandan işçi alımlarıyla ilgili yeni karar da 10 Şubat günü bütün firmalara duyuruldu. İlgili yazıda “PTA projesine alınacak personel proje başlangıcı olan 2021 yılı ekim ayı ve sonrasında herhangi bir üst veya alt yüklenici firmalarda çalışmış ve iş akdi kendi veya işverenler tarafından son bulmuş iseler başka firmada iş alımı yapılmayacaktır. Alım süreci tarafımızca yürütülen kişilerin SASA içerisinde belirtilen tarihler aralığında herhangi bir firmada çalışmış iseler tespit edildiklerinde tüm süreci tamamlanmış olsa da güvenlik onayı verilmeyecektir” denildi.

“En düşük ücrete razı etmek istiyorlar”

İnşaat işçileri, ağır çalışma koşullarında çalıştıklarını ve düşük ücret aldıklarını söyledi. İş bırakma eylemi sonrası yoğun bir baskının başladığını dile getiren işçiler, işten atma tehditlerinin de peşi sıra geldiğini söyledi. İnsanca yaşanacak bir ücret talep ettiklerini aktaran işçiler, “Her firma işçileri razı ettiği en düşük maaşa çalıştırıyor. Çünkü işçilerin birliği ve örgütlülüğü yok. Biz en az iki asgari ücret kadar bir maaş bekliyorduk. Ancak alt firmalar yüzde 30 zam yaptı. Ana firmanın yaptığı yüzde 50 zammı alsak dahi ücretimiz 35 bin olmuyor. Yoksulluk sınırı 50 bini aştı. Bizim aldığımız ücret temel ihtiyaçlarımızı karşılamaya yetmediği için daha çok fazla mesaiye kalarak maaşımızı artırmaya çalışıyoruz. Bu çalışma temposu ile aileden uzak kalıyoruz, sosyal hayatımız zaten yok. İşten eve kendimizi zor atıyoruz” dedi.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN OCAK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol