Notice: Array to string conversion in /home/runcloud/webapps/app-direnisteyiz29/wp-content/plugins/td-cloud-library/includes/tdb_functions.php on line 459
19.7 C
İstanbul
21 Eylül Cumartesi, 2024
spot_img

‘Samast’ın yakalandığının görüntülenmesi adına ‘fotoğraf çekin’ talimatı geldi’

Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin görülen davada dönemin Samsun Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Mustafa Kuraş tanık olarak dinlendi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davanın 28’inci duruşmasına, Çağlayan’da bulunan İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

4’ü tutuklu 76 sanığın yargılandığı davanın duruşmasına tutuklu sanık Ercan Gün, cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.

Tutuklu sanıklar Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer ve Muharrem Demirkale’nin katılmadığı duruşmada, dönemin Trabzon Jandarma Alay Komutanı Ali Öz’ün de bulunduğu beş tutuksuz sanık hazır bulundu. Duruşmada taraf avukatları da hazır bulundu.

Bugünkü duruşmada, cinayetin faili Ogün Samast’ın Emniyet Müdürlüğü’nde Türk bayrağıyla fotoğrafının çekildiği Samsun’da, o dönem emniyet müdürü olan Mustafa İlhan tanık olarak dinlendi.

Biz görevimizi yaptık’

Tanık sıfatıyla duruşmada bulunan dönemin Samsun Emniyet Müdürü Mustafa İlhan, “İstihbarat Şube Müdürü Fikri Yalman, tespit edilen zanlının ilimizden geçeceğini söyledi. İstanbul’dan bilgi gelmiş. Terminalde önlem aldırdım ve ben de oraya gidip başsavcıyı aradım. Başsavcı ve jandarma komutanı da oradaydı. Ogün Samast alındı ve jandarma karakoluna götürüldü. İstanbul Emniyeti’yle görüşüldü. Oradan gelecek görevliler beklendi ve uçak bileti alındı. Zanlı Samast’ın basından uzak tutulmasını istedim, başsavcı da ‘Beyanını aldıktan sonra gönderelim’ dedi. Nöbetçi savcı Samast’ın ifadesini Samsun Emniyeti’nin terörle mücadele şubesinde aldı, biz görevimizi yaptık” dedi.

‘Çekimlerin yapılmaması gerekirdi’

“Basına konu edilen fotoğraflar (Ogün Samast’ın Türk bayraklı fotoğrafı) sonraki günlerde çıktı” diyen İlhan, “Savcıdan önce zanlıyla bir görüşme yapılmaması gerekirdi. Kimliği tespit edilmişti. Jandarma kayıt yapıyor, ‘Biz de yapalım?’ deniyor, onun üzerine gönderilmiş. Benim kayıttan ve bayrak önünde çekilen fotoğraflardan haberim yoktu. Bayraklı görüntüler 3 ayrı yere bırakılmış. Ben evdeydim, telefonla bilgi verildi. ‘Tuzak olabilir, tedbirli olun, savcıya haber verin’ dedim. Müfettişler de çalışıyordu. Bu çekimlerin yapılmaması lazımdı ama yapılmış” ifadelerine yer verildi.

Dönemin Samsun Emniyet Müdürü tanık Mustafa İlhan’ın sorulara genellikle “hatırlamıyorum” şeklinde yanıt vermesine sanık avukatları tepki gösterdi.

‘Zannediyorum basından duydum’

Hrant Dink cinayeti işlendiği dönemde terörden sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Sabahattin Artun cinayet gününü anlattığı ifadesinde, “Bu cinayetin Samsun ile bir alakası olduğunu düşünmüyorum. 2007 yılında 19 Ocak’tı zannediyorum, ben basından öğrendim gelişmeleri” diye belirtti.

Mahkeme başkanının yönelttiği, “Ogün Samast’ın Samsun’a geleceğinden nasıl haberdar oldunuz?’” sorusuna Artun, “21 Ocak’tı sanıyorum. İstihbari bilgi vardı. Ekiplerimiz otogar bölgesine gitti. Şahıs orada alındı. Üst araması yapıldı. Otagarda yakalama tutanağı yazıldıktan sonra yapılan işlemlerle ilgim yoktur. Dönemin emniyet müdürü, bana sanığın uçakla İstanbul’a götürüleceğini ve organize etmem gerektiğini söyledi. Emniyet müdürü, ‘sağ salim Samsun ilinden gönderelim bu şahsı’ dedi. Ben o işlemlerle uğraştım” dedi.

‘Uzaktan gördüm’

Mahkeme başkanının, “Otogar Jandarma bölgesinde. Neden şahıs Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü?” diye sorması üzerine Artun, “Ben Ogün Samast yakalandığında nezarethaneye götürüldüğünü uzaktan gördüm. Emniyet ekiplerinin kolunda gördüm şahsı. Benim düşünceme göre, ihbar ve bütün bilgiler bize gelmişti. Bu nedenle Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne götürüldü şahıs” şeklinde yanıt verdi.

Mahkeme başkanının sorusu üzerine, Sabahattin Artun emniyet müdürlüğünde Ogün Samast’ın yanına hiç çıkmadığını belirtti. Artun, Samsun Emniyet Müdürlüğü’nde olay tarihinde çekilen görüntü ve fotoğraflara ilişkin şunları söyledi: “TEMA vakfına ait bir takvim dağıtılmıştı tüm birimlere. Çay ocağında da o takvim konulmuştu. Ben terör ve güvenlikten sorumlu müdürdüm. Orada olsaydım bu fotoğraflara asla izin vermezdim. O rezillikten haberim olsaydı sorardım. Fotoğraflar basına yansıdıktan sonra öğrendim. Elindeki bayrakla fotoğraf çekme gibi bir talimat verildiği düşünmüyorum” dedi.

‘Fotoğraflar basına servis edildi’

Duruşmada tanık olarak dinlenilen dönemin Samsun Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Mustafa Kuraş ise Ogün Samast’ın Samsun otogarında yakalanması süreciyle ilgili, şu bilgileri aktardı:

“Samast’ın üzeri arandı. Türk bayrağı vardı üzerinde. ‘Bayrak olmadığı takdirde hiç konuşma yapmam’ şeklinde yorumları olduğunu duydum. Kalabalığı düzene sokmak için uğraştığım sırada sanığın apar topar çıkartılıp emniyete götürüldüğünü gördüm ve herkesin de emniyete gelmesi gerektiği söylendi. Biz de emniyete gittik.”

Emniyete gittiklerinde Samast’la mülakat yapıldığını aktaran Kuraş, “Daha sonra da bu mülakat esnasında, şahsın İstanbul’a gitmesi gerektiği yolunda talimat gelip jandarma ve polisin müşterek çalışması sonrasında bu sanığın yakalandığının görüntülenmesi adına fotoğraf çekilmesi hususunda talimat geldi. O talimat sonrasında da fotoğraflar çekildi. Malumunuz o fotoğraflar basına servis edildi. Ve şahıs uçakla emniyet ve jandarma görevlilerinin eşliğinde gönderildi” ifadelerini kullandı.

Duruşmada kimi tanıklar daha dinlendi. Dava yarınki duruşmayla devam edecek.

Kaynak: Artı Gerçek

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN EYLÜL SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol