Ayvalık Yerel İnisiyatifi, yaşam alanlarını savunan Samandağ ve bölge halklarının yanında olduğunu kaydederek herkesi depremzedelerle dayanışmaya çağırdı.
Molozların yaşam alanlarına dökülmesine karşı Yaşam Nöbeti başlatan Samandağ halkı ile dayanışma eylemi yapıldı. Alana “Acımız bir öfkemiz bir”, “Yaşam nöbeti her yerde”, “Dayanışma yaşatır” dövizleri konuldu.
17 Nisan Pazartesi Ayvalık Cumhuriyet Meydanı’nda Ayvalık Yerel İnisiyatif’nin çağrısıyla yapılan eyleme Ayvalık Tabiat Platformu, BES, Eğitim-Sen, TİP, TTB üyeleri de katıldı. TİP Balıkesir Milletvekili adayı olan tiyatro oyuncusu Serhat Özcan da konuşma yaptı.
Ayvalık Yerel İnisiyatifi adına açıklamayı Gülsüm Demirel okudu. Demirel
“6 Şubat’ta bir deprem yaşadık. Çürümüş sistem sebebiyle bir felakete
uyandık ve bu felaket hala daha sürüyor. Daha ölülerimizi alamadan enkaz kaldırma işlemleri başlatıldı. Daha yaralarımızı saramadan bizi tekrar ve tekrar felaketlerle burun buruna getirmeye devam ediyorlar.
Samandağ’da çadır kentlerin ve yerleşim alanlarının hemen yanına dökülen molozlar bu süregelen devlet felaketinin bir yenisi konumundadır. Dökülen molozlardan yayılan asbest yalnızca insanları değil, bölgedeki bütün yaşamı etkileyebilecek kadar tehlikelidir.
Bu tehlikeyi dile getiren depremzede bölge halkına ise zor kullanılarak bölgeden uzaklaştırılmaya çalışılıyor. Bugün Samandağ’da, hiç bir tedbir ve ayrıştırma işlemi yapılmaksızın yerleşim alanlarına moloz dökülmesine karşı yerel halkın başlattığı Yaşam Nöbeti’nin 17. Günü. Samandağ’da ve diğer tüm deprem bölgelerinde, depremden ağır
kayıplarla çıkmış, hayata tutunmaya çalışan ve yaşama sahip çıkan insanlarımızın yanında olduğumuzu ilan ediyor ve dayanışmamızı ve desteğimizi sunuyoruz.
Böylesi büyük bir yıkım varken çadırları satan, yardım malzemelerini çalan, yaşam alanlarını savunan insanların karşısına polisi, jandarmayı çıkaran bir sistemle karşı karşıyayız.
Bu sebeple tüm duyarlı insanları, işçileri, emekçileri, çevrecileri, kadınları, öğrencileri, sağlıkçıları, hukukçuları, toplumsal ve siyasi örgütleri bölge halkına, depremzedelere sahip çıkmaya çağırıyoruz. Molozların ayrıştırma işlemleri yapılmadan, moloz kaldırma işinde
çalışanların ve çevrenin güvenliği alınmadan, molozların kaldırılacağı uygun alanlar belirlenmeden, insan ve çevre sağlığı öncellenmeden yapılan moloz kaldırma işlemlerinin derhal durdurulması gerekir. Mimarlık, inşaat mühendisliği, sağlık, şehir ve çevre oda ve
kurumlarının ve yerel halkın içinde yer aldığı ve denetimini yaptığı heyetlerin onayı ile moloz kaldırma işlemlerinin yapılması gerekliliğini vurguluyoruz. Samandağ ve bölge halklarının yanındayız. Buradan Yaşam Nöbeti’ni sürdürenlere selam gönderiyoruz. Dayanışma Yaşatır.”
Açıklamanın ardından alana gelenler söz aldı. Bölgeye gidenler gözlemlerini, bölgede yakınları olanlar ise orada yaşananlara dair tanıklıkları aktardı.