Türk Tabipleri Birliği 12’inci Deprem Bülteni: “Bize sürekli alanda ‘Bir salgın var mı?’ diyorlar. Bir salgın var; çadırsızlık salgını var. Temiz susuzluk salgını var. Ve ısınamama salgını var.”
Türk Tabipleri Birliği 12’inci Deprem Bültenleri yayınını gerçekleştirdi. Bölgede barıma, ısınma ve tuvalete dair sorunların devam ettiği bilgisi paylaşıldı. TTB MK üyesi Dr. Onur Naci Karahancı, “Bize sürekli alanda ‘Bir salgın var mı?’ diyorlar. Bir salgın var; çadırsızlık salgını var. Temiz susuzluk salgını var. Ve ısınamama salgını var. Bu bir salgın. Salgın manşeti atmak isteyen basına lütfen bu başlığı atın diyoruz” dedi. Depremin sekizinci gününde TTB ile iletişim kuran ve güncel gönüllü hekim listesini isteyen Sağlık Bakanlığı’na seslenen TTB 2. Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, “Sağlık hizmetleri ve çalışmaları hakkında bilgi alışverişinde bulunmak, çalışmalarımıza, gözlemlerimizi ve önerilerimizi sunmak için ivedilikle Sağlık Bakanlığı’ndan randevu talep ediyoruz” diye konuştu.
“İLLERDE SORUNLAR DEVAM EDİYOR”
İlk sözü TTB 2. Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten aldı. Ökten “Deprem bölgesi geniş bir alan ve kış şartları da olumsuz. Alanda sorunların devam ettiğini görüyoruz. Bölgede en önemli sorun; barınma, ısınma, temizlik ve her anlamda rehabilitasyon sorunları çözümlenmiş değil. Temiz içme suyu sağlanabilmiş değil. Seyyar tuvalet sorunu devam etmekte ve temizlik malzemeleri de eksik. Bu durumun yarattığı psikolojik ve fizyolojik travma söz konusu. Ve bunların getirmiş olduğu çok ciddi etkiler var. Bunlar uzun süre sonra belirgin hale gelecek ve bu nedenle buna dair hazırlıkların yapılması gerekir” diye konuştu. TTB olarak Malatya, Maraş, Adıyaman, Osmaniye’de lojistik merkezlerinin olduğunu ifade eden Ökten, “Orada arkadaşlarımız çalışmalarına devam ediyorlar. Bu illerin yanı sıra büyük ilçelerden İslahiye, Nurdağı, Samandağ ve Elbistan’da da yine arkadaşlarımız hem sağlık birimlerini denetliyorlar. Hem de halk sağlığı açısından hem de olağandışı durumlardaki durum tespitlerini gerçekleştiriyorlar” dedi.
“EN TEMEL ŞEYLERİ ÇÖZEMEYEN BAKANLIK HASTANELERDE SAĞLIK VARMIŞ GİBİ GÖSTERMESİN”
Ökten’in ardından söz alan TTB MK üyesi Dr. Onur Naci Karahancı, “Şu anda bizim daha çok birinci basamak ve koruyucu sağlık hizmetleri ve çalışmalarına odaklanmamız gereken bir dönem. Sağlık Bakanlığı’nın elinde bu olmadığı için farklı noktalara dikkat çekmeye çalışıyor. Politik olmadığı çok net. Bir ülkenin afetlere bağlı politikasını içişlerine bağlı bir kurum yapıyorsa buradaki çarpıklıkla bir şeylerin başından yanlış gittiği zaten belli. Bize sürekli alandan ‘Bir salgın var mı?’ diyorlar. Bir salgın var; çadırsızlık salgını var. Temiz susuzluk salgını var ve ısınamama salgını var. Bu bir salgın. Salgın manşeti atmak isteyen basına, lütfen bu başlığı atın diyoruz. Halen bunları, en temel şeyleri çözemeyen bir iktidar hastanelerde sağlık varmış gibi göstermesin. Biz öncelikle binlerce çocuk ve kadının hastalanmasını engellersek asıl sağlık hizmetlerini veririz bu dönemde, bu afet döneminde. Covid’den çok ders çıkarması gerekirdi ama hiçbir şey çıkarmadılar” diye konuştu.
“BAKANLIK YAPMAYACAKSA BİZ YAPACAĞIZ”
Karahancı ayrıca ziyaret ettikleri köylerden insanların hayvanlarına yem ulaştırılması çağrısı yaptıklarını da sözlerine ekledi. Karahancı, “Sağlığa bütüncül bakmayan sadece güvenlik bakmayan bir algı bunları çözemiyor” dedi. Binlerce gönüllü hekimin alana çıkmak istediğini bir kez daha hatırlatan Karahancı, “Sağlık Bakanlığı bu çalışmaları yapmayacaksa biz hazırız. Biz yapacağız. Öncelik toplum ve toplum sağlığı olduğu için hiçbir çalışmadan ve çabadan geri durmayacağız” diye konuştu.
Ardından Maraş’a dair aktarımları yapan TTB MK üyesi Dr. Lütfi Tiyekli söz aldı. Tiyekli, “Şu an en öncelikli sorunumuz temel yaşam şartlarının sağlanması olmalı. Bu konuda halen yeterli seviyede değiliz. Barınma sorunu devam ediyor.” diye konuştu. Tiyekli, gönüllü hekimlerin lojistik ihtiyaçlarının da devam ettiğini ve bir an evvel çözülmesi çağrı yaptı.
“EKSİK OLMAYAN TEK ŞEY DAYANIŞMAYDI”
Gaziantep’e dair açıklama yapan TTB MK üyesi Dr. Kazım Doğan Eroğulları: “Bu toplantıda keşke şunu diyebilseydik; hiçbir eksiği yurttaşların ve her şey zamanında, yerli yerinde yapılıyordu. Ve biz de bunu alkışlıyoruz diyebilseydik. Deprem anından itibaren arama kurtarma çalışmaları ve insanların temel ihtiyaçları doğru karşılanabilseydi ve biz bugün bu toplantıları teşekkür amaçlı yapabilseydik. Ama maalesef sistem eksiği yapanı değil, yanlışı yapanı değil; bunu dile getireni sorgulayan ve bundan hesap soran bir sistem. Biz TTB MK ve TTB olarak bu eksikleri dile getirmekten ve halkın sağlığı için dile getirmekten imtina etmedik ve gene imtina etmeyeceğiz. Ne eksikti? Her şey eksikti. Bir depremzede olarak söylüyorum bunu; her şey eksikti. Tek eksik olmayan şey yurttaşların birbiri ile olan dayanışma duygusuydu. Yurttaşlarımız çok büyük bir dayanışma ile kendi kara günlerini biraz hafiflettiler.” diye konuştu. İktidarın aralıklı olarak “not ediyoruz” tehdidine dair konuşan TTB MK üyesi Kazım Doğan Eroğulları, “Bu toplumun da bir hafızası var. Bu toplum da not ediyor her şeyi” dedi. Uzaktan eğitim ile üniversite eğitimine devam edilmesi kararına ilişkin de konuşan Eroğulları, “İlk vazgeçilen şeyin eğitim olmaması lazım. Bir mağduriyet başka bir mağduriyet ile giderilemez. Lütfen eğitime müdahale etmekten uzak duralım” dedi.
“150-200 BİN DEPREMZEDE ANTALYA’DA”
Deprem illerinden yaklaşık 150-200 bin göçün Antalya’ya yapıldığı bilgisini paylaşan TTB MK üyesi Nursel Şahin, “Antalya’ya hem AFAD hem de kendi istekleri ile yerleşen yurttaşlar var. Şu an otellere yerleştirilen yurttaşlarımız var. Bu vatandaşlarımızdan kronik hastalığı olan ya da çocuklara dair izlenimlerin üstlenilmesi gerekiyor. Biz ziyaretlerimizi gerçekleştirdik. 15 Mart’tan sonra otellere rezervasyonların yapılacağı söyleniyor. Bu belirsizlik çok büyük sorun. Bir an önce kalıcı çözüm ya da planlamaların yapılması gerekiyor” dedi.
“YAŞANAN KOORDİNASYONSUZLUK İÇİNDE KADINLAR YETERLİ HİZMETİ ALAMIYOR”
Kadın sağlığına dair bölgeden gelişmeleri aktaran TTB MK üyesi Adalet Çıbık da “Doğa eliyle yaşanan afetin insan eliyle yapay afete dönüşmesi konusunda endişeliyiz” dedi. Kadın sağlığı, üreme sağlığı ve gebe kadınların depremin başından itibaren TTB’nin gündeminde olduğunu ifade eden Çıbık, “Yaşanan koordinasyonsuzluk içinde kadınlar yeterli hizmeti alamıyorlar. Biz TTB olarak bu alanda çalışmalarımız yürütüyoruz. Bunlar bekleyecek sorunlar değil. Buna acil çözüm üretilmesi gerektiğinin bir kez daha altını çiziyoruz” diye konuştu.
“KISMI BİR GÖREVLENDİRME YAPILDIĞINI BİLİYORUZ”
Depremin sekizinci gününde TTB’den gönüllü hekim listesini isteyen Sağlık Bakanlığı’nın bölgeye gönüllü hekimleri sevk edip etmediği sorusuna cevap veren TTB 2. Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, “Biz ilk günden beri bakanlığa gönüllü listemizi gönderdik. Arkadaşlarımızın orada çalışabilecekleri ve hizmet sunabileceklerini ifade ettik. Ve bu çağrımızı her gün yaptık. Sağlık Bakanlığı bize 8’inci gün dönüş yaptı ve güncel gönüllü listesini istedi. Bu listeleri ne kadar uyguluyorlar, görevlendirme yapıyorlar mı bilmiyoruz. Kısmı olarak bir görevlendirme yaptıklarına dair bir bilgimiz var. Geneli hakkında çok bilgi yok. Bizim burada Sağlık Bakanlığına çağrımız şudur; Sağlık hizmetleri ve çalışmaları hakkında bilgi alışverişinde bulunmak, çalışmalarımıza ve gözlemlerimizi ve önerilerimizi sunmak için ivedilikle Sağlık Bakanlığı’ndan randevu talep ediyoruz” dedi.