Ankara Tabip Odası, Dev Sağlık-İş ve SES Ankara Şubesi yaptığı açıklamada salgın döneminde sağlık emekçilerinin haklarının gasp edildiğini duyurdu
Ankara Tabip Odası, Dev Sağlık-İş ve SES Ankara Şubesi bir açıklama yayınlayarak devlet hastanelerinde kar elde etmek amacıyla sağlık emekçilerinin yemek haklarının gasp edildiğini duyurdu.
“Siyasi iktidarın üniversite hastanelerine yönelik ele geçirme, hegemonya kurma, ekonomik baskıları çalışanların özlük haklarından beslenme haklarına kadar birçok hakkının gaspına neden olmuştur” denilen açıklamada, sağlık emekçilerinin yaklaşık yüzde 90’nının hastaneler içerisinde yeterli beslenemediğini açıkladı.
Tasarruf için yemeklerden kesinti yapılıyor
Yapılan açıklamada koronavirüs salgını boyunca uzayan mesai saatleri ve kısalan molalar arasında iş yükünün artmasıyla beraber sağlık emekçilerinin daha fazla yorulduğuna dikkat çekilirken, üniversite hastanelerinde de tasarruf adı altında sağlık emekçilerinin yemeklerinden kesinti yapıldığına dikkat çekildi.
Hastane yönetimlerinin sağlık emekçilerinin taleplerine duyarsız kalmasının “değersizleştirme ve yok sayma eğilimini ortaya koyduğu” belirtilen açıklamada, “Sağlık emekçilerinin 24 saate varan uzun çalışma saatleri ‘’gece kahvaltısı’’ da dahil olmak üzere dört öğünü hastanelerde ya da çalıştıkları sağlık ve sosyal hizmet merkezlerinde yemelerini gerektiriyor. Bulaşı evlerine taşıma kaygıları, lokanta ve restoranların pandemi döneminde kısmi kapanması, bazı saatlerde ise tamamen kapatılması gibi nedenlerle sağlık emekçileri hastane yemeklerine mecbur kalmıştır. Pandemi koşullarında dengeli ve yeterli beslenme çok daha büyük önem kazanmışken pek çok hastane sağlık çalışanlarının hoşnutsuzluğunu görmezden gelerek kötü beslenme koşullarını dayatmıştır” ifadelerine yer verildi.
“Sağlık emekçileri hastanelerde yemek yiyemiyor”
Ankara Tabip Odası, Dev Sağlık-İş ve SES Ankara Şubesi tarafından Ankara Üniversitesi hastanelerinde yürütülen bir araştırmanın da sonuçlarının paylaşıldığı açıklamada, araştırmaya katılan sağlık emekçilerinin neredeyse tamamının dengeli ve yeterli beslemediğini açıkladı.
“OECD ülke ortalamalarının çok altında çalışanla hizmet yürütülmesi sağlık emekçilerinin iş yükünü artırmış, diğer yandan antidemokratik uygulama yöntemleri olan izin, istifa, emeklilik gibi özlük haklarının ellerinden alınması, yanı sıra engelli, kronik hastalığı olan sağlık emekçilerinin durumlarının göz ardı edilmesiyle moral ve motivasyon kayıplarına rağmen sağlık emekçileri hızla artan hasta sayısına yetişmeye çalışmaktadır. Bu koşullarda en çok bulunduğumuz ve sağlık hizmeti ürettiğimiz iş yerlerimiz olan hastanelerde en temel ve hayati ihtiyacımız olan sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenme hakkımız elimizden alınmaktadır” denilen açıklamada şu veriler paylaşıldı:
Araştırmaya katılan 401 sağlık emekçisinin;
- %32’si sadece yemeği beğendiğinde yemek yediklerini,
- %13’ü hiçbir zaman hastane yemeğini yiyemediğini,
- %31’i her çalışma gününde hastaneden yemek yediğini ifade etmiştir.
Anket sorularının detaylandırıldığı bölümde ise yemek hizmetlerinin sağlık emekçilerinin beklentilerinden ne kadar uzak olduğunu ortaya koymaktadır.
Yemek çeşitliğinin yeterli olduğunu ifade eden katılımcı oranı %3’tür.
Porsiyonların doyuruculuğunu ise katılımcıların %14’ü yeterli görmüştür.