8.6 C
İstanbul
29 Kasım Cuma, 2024
spot_img

Sağlık emekçileri: Ölmek istemiyoruz, haklarımızı ve insanca çalışmayı istiyoruz

Eyüpsultan Devlet Hastanesi Acil Servis önünde 1 Mayıs açıklaması yapan sağlık emekçileri, “Hakkınız ödenmez” denilerek verilmeyen haklarını ve insanca çalışma koşulları istedi

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Aksaray Şubesi, DEV- Sağlık İş Sendikası, Gıda İş Sendikası Eyüpsultan Devlet Hastanesi Acil Servis önünde 1 Mayıs açıklaması gerçekleştirdi. Açıklama öncesi oturma eylemi yapmak isteyen sağlık emekçileri, polis engeliyle karşılaştı. Engeli alkışlarla protesto eden sağlık emekçileri, “Güvenceli iş, insanca yaşam haklarımız ve hayatlarımız için yaşasın 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü” pankartı açarak,  taleplerini içeren dövizler taşıdı.

Sendikalar adına ortak açıklamayı SES Aksaray Şube Kadın Sekreteri Fadime Dursun gerçekleştirdi.

“Haklarımız için buradayız”

Sağlık emekçilerinin Kovid-19 salgınıyla başından beri en ön safta mücadele ettiklerini belirten Dursun, “Emeğimizin karşılığını almak içinde sesimizi duyurmaya çalıştık. Ancak bugüne kadar “Hakkınız ödenmez!” diyen yetkililer sesimizi duymadı, tükenmişliğimizi görmezden geldi. Bugün de yine haklarımız ve hayatlarımız için buradayız” dedi.

“Bize reva görülen açlık”

İstanbul’da dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 850 lira olduğunu söyleyen Dursun, “Yoksulluk sınırı 9 bin 274 lira iken işçi ve emekçiler, tüketim maddelerine yapılan zamlar altında eziliyor. Hazine bakanlığının kendi açıklamasına göre ülkede 2020 yılında kredi ve kredi kartı borçlu sayısı 34 milyon kişiye yükseldi. Düşük ücretlerle çalışan, ağır vergi yükü altında ezilen, ücretsiz izin ve kısa çalışma ile gelir kaybı yaşayan işçi emekçiler gırtlağına kadar borca batmış durumda! Ocak ayından itibaren her ayın başında doğalgaza yapılan zam bile iktidarın emekçileri değil sermayeyi ve zenginleri düşündüğünü kanıtlıyor. Faturalar cep yakıyor. İşçiler Kod-29 ile işten atılıyor ve yaşam mücadelesi verirken borçlarını ödeyemeyip intihara sürükleniyor. İktidarın tam destek verdiği bankalar, büyük patronlar ve müteahhitler servetlerine servet katıyor. Bize reva görülen ise yoksulluk sınırının oldukça altında açlık sınırının çok az üstünde ücretler oluyor” diye konuştu.

Fotoğraf: Evrensel

 

“Haklarımızı ve insanca çalışmayı istiyoruz”

“Sağlık alanında da farklı istihdam biçimleriyle bizi ayrıştırmaya çalışan sağlık sistemiyle karşı karşıyayız” diyen Dursun, “Aynı işi yapıyoruz, ancak aynı özlük, mali ve sosyal haklara sahip değiliz. Yediğimiz yemeklerden bile tasarruf yapılmaya çalışılıyor, 3.80 lira civarında yemek,1.5 lira gibi bir ücrete kahvaltı reva görülüyor. Dolayısıyla 24 saat kesintisiz çalıştığımız halde yediğimiz yemeğin besin değeri oldukça düşük oluyor. Zaten tükendiğimiz, çalışmaya takatimizin kalmadığı günlerde pandemi nedeniyle diğer kamu çalışanlarına tanınan haklardan yararlanmıyoruz. Engelli, kronik hastalığı olan, hamileliğin 24. haftasına kadar olan ve kanser hastalığı geçirmiş olan arkadaşlarımız idarenin inisiyatifiyle, acil ihtiyaç sebebiyle çalıştırılıyor. Dönüşümlü çalışmayı talep etmemize rağmen idari birimler dışında buna müsaade edilmedi. Atamasını bekleyen sağlıkçıların ataması yapılsaydı ve işçi alımı yapılsaydı bu durumu yaşamak zorunda kalmazdık.13 aydır alanda bu koşullarda çalıştırılan ve covid19’a yakalanan yüzlerce arkadaşımız bu ihmaller yüzünden hayatını kaybetti. Biz artık ölmek istemiyoruz, haklarımızı ve insanca çalışmayı istiyoruz” dedi.

Dursun, 1 Mayıs’a girerken sağlık emekçilerini, talepleri etrafında birlik olmaya, örgütlenmeye ve mücadeleye çağırdıklarını söyledi.

Fotoğraf: Evrensel

Talepler

Dursun, sağlık emekçilerinin taleplerini bir kez daha yineledi:

  • Herkese aşı, herkese gelir desteği sağlanmasını, acil ve zorunlu işler dışında 4 hafta çarkların durdurulmasını,
  • Asgari ücretin vergiden muaf tutulmasını,
  • Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını,
  • Kod 29 ve ücretsiz izin zulmüne son verilmesini,
  • Covid -19 tüm sağlık emekçileri için meslek hastalığı ve iş kazası sayılmasını,
  • Performans sisteminin ortadan kaldırılmasını ve maaşlarımızın yoksulluk sınırının üstünde temel ücret haline getirilmesini,
  • Yemekhanede ve MR, Tomografi gibi görüntüleme biriminde çalışan arkadaşlarımızın kadroya alınmasını,
  • Alanımızda farklı istihdam biçimlerine son verilmesini ve güvenceli çalışmayı,
  • 3600 ek gösterge hakkımızın verilmesini,
  • 5 yıla 1 bir yıpranma payı ve pandemi boyunca 1 yıl yıpranma payının verilmesini,
  • Eşit işe eşit ücret verilmesini,
  • İstanbul sözleşmesinin ve 6284 sayılı yasanın etkin şekilde uygulanmasını,
  • 24 saat açık ücretsiz kreş,
  • Sağlıkta şiddete son verilmesini,
  • Örgütlenme, toplu sözleşme ve grev hakkımızın önündeki engellerin kaldırılmasını,
  • İdare baskısına ve mobbinge son verilmesini,
  • İşsizliğe karşı kamu istihdamının arttırılmasını istiyoruz.
KaynakEvrensel

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN KASIM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol