Sağlık emek ve meslek örgütleri, “Ek ödeme değil hak ödeme” talebiyle online basın toplantısı düzenledi. TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut: “Talebimiz yaşanılabilir, emekliliğe yansıyan tek ödemedir.”
Sağlık alanında örgütlü meslek örgütleri ve sendikalar, toplu sözleşme (TİS) sürecine dair “Ek ödeme değil, hak ödeme” talebiyle online basın toplantısı düzenledi.
Açıklamayı meslek örgütleri ve sendikalar adına Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Vedat Bulut okudu.
Bulut, sağlık emekçilerinin yoğun emek harcadığı pandemi döneminde özlük haklarına yönelik iyileştirme yapmak yerine, sağlık çalışanlarının daha da derinleşen bir güvencesizliğe ve yoksulluğa itildiğini ifade etti.
Yıllardır enflasyon rakamlarının gerçek enflasyonın altında açıklandığını, emekçilerin maaşlarına yetersiz zamlar yapılarak sağlık çalışanlarının gelirlerinin yoksulluk sınırı altına itildiğini vurgulayan Bulut, “4D statüsünde, sürekli işçi statüsünde çalışan sağlık işçileri ise asgari ücretin çok az üstünde ücretlerde çalışırken, Çalışma Bakanlığı, Kamu Çerçeve Protokolü ile bu ücretleri devam ettirme kararı almıştır” diye konuştu.
“Yapılan 10, 15 liralık ek ödemeleri kamuoyuna sağlık çalışanlarına büyük destek veriliyormuş gibi yansıtıyorlar”
Sağlık emekçilerine pandemi döneminde dahi ayrı bir bütçe ayrılmadığını, veriliyormuş gibi gösterilen ödemelerin yapılmadığını aktaran Bulut, “Yapılan 10, 15 liralık ek ödemeleri kamuoyuna sağlık çalışanlarına büyük destek veriliyormuş gibi yansıtmak, hükümetin sağlık çalışanlarına yaklaşımını ortaya koymaktadır. Hali hazırda birçok kurumda döner sermaye ya hiç ödenmiyor ya da onur kırıcı rakamlarla sınırlı tutuluyor” ifadelerini kullandı.
Sağlık çalışanlarının emeğinin getirisi olan döner sermaye ödemelerinde asıl payın yönetici kadrolarına ayrıldığını söyleyen Bulut, aynı zamanda yönetmelik gereği ek ödemelerin yöneticilerden gelecek onaya bağlı kaldığını hatırlattı. Bulut, “Bu nedenle asıl talebimiz her zaman olduğu gibi yaşanabilir, emekliliğe yansıyan tek ödemedir. Ek ödeme değil, hak ödemedir” dedi.
Sağlık çalışanları gerekirse greve hazır
Salgın sürecinde sağlık emekçilerinin çok ciddi hak gasplarına maruz kaldığını dile getiren Bulut, izinlerinin iptal edildiği, aile ve sosyal hayatlarında ciddi sorunlar yaşadıklarını, bu süreçte çok ciddi enfeksiyon riski taşıyan işlerde çalıştıklarını ancak maddi anlamda yetersiz ek ödemelerle haksızlığa uğratıldıklarını söyledi.
Türk Tabipleri Birliği, Türk Diş Hekimleri Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Devrimci Sağlık Emekçileri Sendikası, Türk Hemşireler Derneği, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği ve Sosyal Hizmet Uzmanları Derneğinin ortak olarak düzenlediği açıklamada Vedat Bulut, şu ifadeleri kullandı:
“Tüm sağlık emekçilerinin ücretlerinin yoksulluk sınırının üzerine çıkarılması ve temel ücret üzerine eğitim düzeyi, meslek ve hizmet yılı gibi kriterlerle özlük hakları eklenerek düzenlenmesini talep ediyoruz.
Bunların yanında sağlık hizmeti sunan tüm birimlerde yeterli sayıda sağlık emekçisi sayısı temin edilmemiş, çalışanlar mobbinge maruz bırakılmıştır. Uzun zamandır tedavi hizmeti alamayan hastaların şiddete varabilen tepkisine maruz bırakılmışlardır.
Yut dışına sağlık çalışanı göçüne, istifalar ve boşalan branşlara duyarsız kalanları buradan uyarıyoruz: Derhal çalışma koşullarında ve gelirlerimizde iyileştirmeye gidilecek adımlar atılmaz ise tüm sağlık çalışanları kendi çalışma sağlığı ve hakları için adım adım yükseltilecek bir eylemlilik sürecinde mücadeleye ve gerekirse greve hazırdır.”
TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut sağlık emekçilerinin taleplerini şöyle sıraladı:
- “Ek ödeme değil hak ödeme istiyoruz.
- Yıllardır enflasyon karşısında eriyen gelirlerimiz için emekliliğe yanşayan en az %150 gelir iyileştirmesi istiyoruz.
- Güvenceli bir gelir istiyoruz.
- Kovid-19 hastalığının meslek hastalığı sayılması için bir yasa istiyoruz.”