Sağlık emekçileri, hekimlere yönelik maaş artışının ve yıllardır sözü verilen ek göstergenin ayrım gözetilmeksizin tüm sağlık emekçilerine uygulanması talebiyle birçok ilde iş bıraktı
İktidar, Mecliste görüşülen torba yasaya ek bir madde koyarak pratisyen hekimlere 2 bin 500, uzman hekimler ve diş hekimlerine ise 5 bin lira zam yapıldığı duyurdu. Düzenlemenin kabul edilmesiyle pek çok sağlık çalışanı sosyal medya hesabından tepki gösterip iş bırakacağını söyledi. Başta ebe ve hemşire gibi hekim olmayan sağlıkçılar zam dışı kaldıkları için düzenlemeyi eleştirirken hekimler de nasıl bir zam alacaklarını anlamadıklarını kaydetti. Tepkiler üzerine, Meclisteki düzenleme, sorunun giderilmesi için geri çekildi ve görüşülmesi 22 Aralık’a ertelendi.
#SağlıkçıGrevde pic.twitter.com/ZYWljqidZa
— SES Genel Merkezi (@sesgenelmerkezi) December 6, 2021
Kamu sözleşmesinde düşük zamma mahkum edilen ve ek gösterge zammında ayrımcılığa uğrayan sağlık emekçileri birçok ilde iş bıraktı.
İstanbul’da pek çok hastanede SES’in çağrısıyla eylem yapıldı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Kardiyoloji Enstütüsü, Çapa Tıp Fakültesi ve İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde iş bırakan sağlık emekçileri hastanelerde açıklama yaptı.
Cerrahpaşa’da kitlesel katılım
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinde iş bırakan sağlık emekçileri hastane içerisinde yürüyüş yaptı. Türk Sağlık Sen şubesinin ortak eylem yapmama yönünde direncine rağmen eylem SES ve Türk Sağlık Sen üyesi sağlık emekçilerinin çabasıyla ortak eyleme dönüştü.
Dev Sağlık-İş ve Sağlık-İş üyesi işçilerinin destek verdiği eylemde konuşan SES İşyeri Temsilcisi Aydın Erol şunları söyledi:
“Biz sağlık emekçileri olarak, yıllardır ekip içerisinde sağlık hizmeti veren temizlik görevlisinden hasta bakıcısına, teknisyeninden laborantına, hemşiresine ve hekimine kadar sistemin bütün açıklarını kapattık. Her türlü olumsuzluğa rağmen nitelikli sağlık hizmeti vermeye devam ediyoruz. Pandemide hastanenin kapsından girmeye korkanlar varken hastaları biz ellerimizle besliyorduk. Refakatçi gelmiyordu, hastalara dokunamıyorlardı ama biz onlara temizlikten tut yemeğine kadar her türlü hizmeti veriyorduk. Birçok arkadaşımızı kaybettik, hastalandık iyileştik tekrar sağlık hizmeti vermeye devam ettik. Bu süre içerisinde ne aldık, dediler ki hakkınız ödenmez, ödemedile de. Sağlık bakanının Mecliste alkışlatması var, balkonlarda alkışlamalar ama hemen akabinde hepimiz zılgıt yemeye fırça yemeye devam ettik. Tehdit edildik, fiziksel şiddete uğradık. Haklarımız için bugün Sağlık-Sen katılmasa da Türk Sağlık-Sen ile iş bırakma kararı aldık. İktidarın dikkatini çekmek istiyoruz, yeter artık diyoruz. Ocak ayında aldığımız maaşı aralık ayında almıyoruz. Zam yapıyoruz diyorlar, gelen zamlarla cebimizdeki para erimeye devam ediyor.”
Sağlık emekçilerinin ve hastaların alkışlarıyla sözlerine son veren Erol, bir kez daha ortak mücadele çağrısı yaptı.
Tüm sabit ücretlere enflasyon oranında zam yapılsın
Hastane içerisinde alkışlar ve sloganlarla yürüyen sağlık emekçilerine hastalar da destek verdi. Hastane içerisindeki yürüşün ardından basın açıklamasını SES Aksaray Şube Yöneticisi Birsen Seyhan yaptı. Sağlık emekçilerinin her geçen gün daha da fakirleştiğini söyleyen Seyhan taleplerini sıraladı:
- “Tüm sabit ücretlere gerçek enflasyon oranında ek zam verilsin,
- Vergi dilimi soygununa son verilsin,
- Asgari ücretten vergi alınmasın… Asgari ücretin üstündeki gelirimizde vergi %10 da sabitlensin,
- 3600 ek gösterge seçim vaadi olmaktan çıkarılsın biran önce düzenleme yapılsın,
- Gıda, elektrik, doğalgaz gibi, temel ihtiyaç maddelerinden alınan dolaylı vergiler kaldırılsın,
- Sağlık iş kolunda 5 yıla 1 yıl yıpranma düzenlemesi yapılsın erken emeklilik düzenlensin,
- 12 Saat üzeri çalışma yasaklansın mesai sonrası çalışma iki kat ücretlendirilsin,
- 4-B süresiz sözleşmeli, 3+1 sözleşmeli kadroya alınsın istiyoruz.”
“Ayrımcı uygulamadan vazgeçilmeli”
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Kardiyoloji Enstütüsü’nde iş bırakan sağlık emekçileri ise hastane önünde açıklama yaptı.
Türk Sağlık Sen ve Sağlık Sen üyelerinin de destek verdiği eylemde konuşan SES İşyeri Temsilcisi Türkan Aydoğmuş, “14 kalemde alınan katkı, katılım payları, ilave ücretler, sağlıkta artan şiddet, değersizleştirme politikaları ile sağlık emekçileri tükeniyor. Üstüne bir de sağlık emekçileri ayrıştırılıyor. Yeter artık, bu ayrımcı, iş barışını bozan uygulamalardan vazgeçilmelidir. Halkımızın eşit, nitelikli sağlık hakkı almasını istiyoruz. Biz sağlıkçılar geçiriyoruz ve artık yeter diyoruz” dedi.
Bakırköy: Hakkımız ödenir, ödeyin!
Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi’ndeki sağlık emekçileri de iş bıraktı. SES’in çağrısıyla hastane önünde bir araya gelen sağlık emekçileri, tüm iyileştirmelerin ayrımsız olarak tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine yapılmasını talep etti. “Tükeniyoruz, sessiz kalma” pankartı taşıyan sağlık emekçileri, “Hakkımız ödenir, ödeyin” dedi.
SES İşyeri Temsilcisi Nuran Güngör, “Biz sağlık emekçileri Kovid ile mücadele ederken, hastalanırken, hayatımızı kaybederken ‘Emekleriniz ödenmez’ edebiyatı yapanlara cevabımız netti. Hakkımız ödenir, ödeyin! 2022 yılı TİS masasına 100 den fazla talebi konfederasyonumuz KESK üzerinden yollamıştık. Ancak birçok talebimiz ne hükümet tarafından ne de yetkili sendika tarafından tartışmaya dahi açılmamıştı” dedi.
Samatya’da eylem yapan sağlık emekçikeri hastane içinde yürüyüş yaparak iş bırakma çağrısı yaptı. Eylem sonrası sağlık çalışanları Cerrahpaşa’ya geçti.
Okmeydanı Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesinde iş bırakma eylemine Sağlık-Sen haricinde tüm sendikalar katıldı.
Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki eyleme ses Türk Sağlık Sen ve Genel Sağlık İş katıldı.
Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Seyrantepe ek hizmet binasındaki sağlık emekçileri de iş bıraktı.
Adana’da sağlıkçılar talepleri için birleşti
Adana’da Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi, Ekrem Yok Ruh Sağlığı Hastanesi ve Çukurova Devlet Hastanesinde sağlık emekçileri iş bırakma eylemleri gerçekleştirdi.
Sabah saatlerinde bir araya gelen SES ve Dev Sağlık İş üyesi işçi ve emekçiler, “Sağlık ekip işidir”, “İnsanca yaşamak istiyoruz” sloganlarıyla eylemler düzenledi. İnsanca yaşamaya yetecek ve emekliliğe yansıyacak ücret uygulanmasını, yıllardır sözü verilen ek göstergenin 3600’den başlayarak kademeli olarak 7200’e kadar tüm sağlık emekçilerine uygulanmasını talep ettiler.
Adana’da eylemlere Türk Sağlık-Sen ve Sağlık-Sen merkezi düzeyde destek vermezken iki sendikaya üye işçi ve emekçiler eylemlere katıldı.
Emekçiler 12.30’da da Adana Şehir Hastanesi Başhekimlik önünde bir araya gelecek. Buradaki eylemde Adana Tabip Odası da yer alacak.
Diğer illerde ise durum şöyle:
Mardin
Sağlıkçılar iş bıraktıkları Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin kapısına eylemle ilgili pankartlar asarken, polisler, Mardin Valiliği’nin “eylem-etkinlik yasağı”nı gerekçe göstererek pankartların kaldırılması istedi. Sağlık emekçilerinin talebi reddetmesi üzerine tartışma yaşandı. Bunun üzerine SES bu durumu kınadıklarını söyleyen açıklama yayınladı.
Bursa
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Bursa Şubesi, Bursa Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi’nde iş bırakarak yaşanan hak gaspını karşı basın açıklaması gerçekleştirdi.
Antalya
Antalya’da da sağlık emekçileri iş bıraktıktan sonra Akdeniz Üniversitesi Hastanesi A blok önünde toplandı ve taleplerinin karşılanması için basın açıklaması yaptı.
Ankara
Ankara’da çeşitli hastanelerde iş bırakan sağlık emekçileri, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Ankara Şubesi’nin çağrısıyla Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde toplandı. Eyleme Ankara Tabip Odası ve Dev Sağlık İş üye ve yöneticileri de katıldı.
Diyarbakır
Sağlık örgütleri, Diyarbakır’da da eylem kapsamında, Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi önünde açıklama yaptı. İş bırakma eyleminin bir diğer adresi olan Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde de eylem yapıldı. İşçiler grev halayı çekti.
Çorum
Sağlık emekçileri Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Personel Yemekhanesinde basın açıklamamızı gerçekleştirdi.
Taleplerimiz için iş bıraktık, Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Personel Yemekhanesinde basın açıklamamızı gerçekleştirdik. #BirlikteyizYasamaDokunuyoruz #SağlıkcıGrevde #SağlıkEkipİsidir @sesgenelmerkezi pic.twitter.com/JTZ30JCmCX
— SES Çorum Şubesi (@CorumSes) December 6, 2021
Şırnak
İş bırakma eylemleri farklı merkezlerde devam ediyor. Cizre Devlet Hastanesi’nde iş bırakan sağlıkçılar yürüyüş düzenledi.
Artvin
Hopa’da da SES üyesi sağlık emekçileri Hopa Devlet Hastanesi’nde iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Eylemde sağlıkçılar taleplerini sıraladı.