Sağlık emekçilerinin “vergide adalet” eylemleri 34 haftayı geride bıraktı. İstanbul Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), 34. haftada Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde yan yana geldi.
Eylemde, “Vergide adalet istiyoruz” pankartı açıldı ve “Vergide adalet istiyoruz, yeni vergiler değil”, “Çalışanları Şimşek çarptı”, “Hekimler köle, hastalar müşteri değildir”, “Sağlıkta dönüşüm programına son” dövizleri taşındı.
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Emrah Kırımlı, vergide adalet sağlanana kadar eylemlerin devam edeceğini söyledi. Kırımlı, “34 haftadır aile sağlığı merkezleri önünde, hastanelerin önünde, vergi dairelerinin önünde bizden topladığınız vergileri bizim için harcayın, diyoruz. Koca koca binalar yapılıyor ama biz sağlığa erişemiyoruz. Biz doktorlar, hemşireler, ebeler, teknisyenler burada doğru düzgün sağlık hizmeti veremediğimiz için mutsuzuz, memnuniyetsiziz. Bir de yetmezmiş gibi yüzlerce çalışanı olan koca koca patronlardan bin lira, iki bin lira vergi alınıyorken asgari ücretle çalışanlardan on binlerce lira vergi kesiliyor. Ocak ayında aldığımız ücreti bugün alamıyoruz. Enflasyon altında eziliyoruz” ifadelerini kullandı.
“Sağlıkta çetelerle mücadele edeceğiz”
34 haftadır vergide adalet için ses çıkarmaya devam ettiklerini kaydeden SES Bakırköy Şubesi Eşbaşkanı Nezahat Altınsoy Özen, “Sadece vergide adalet için değil sağlıkta çeteleşmeye, ticarileşmeye, sağlık çalışanına durmak bilmeyen şiddete ve bunu besleyen aile hekimliğinde eziyet yönetmeliği gibi baskıcı mevzuat ve uygulamalara karşı mücadele ediyoruz” dedi.
Sağlık alanında çetelerin maddi menfaat için halkın sağlık hakkını, yaşam hakkını hiçe saymasının takipçisi olacaklarının altını çizen Özen, “Bu çetelerin yaşam bulduğu sağlığın kar alanına dönüştürüldüğü sağlık sisteminin son bulması için mücadele edip, halkın sağlık ve yaşam hakkını ödünsüz savunacağız” dedi.
“Yüzde 35 vergi kesintisini kabul etmiyoruz”
Özen, şöyle devam etti: “Yüzde 35 vergi kesintisini kabul etmiyoruz. Adaletsiz vergi uygulamasına karşı her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla yüzde 15 vergi talebimizi yarın TBMM’de başlayacak bütçe görüşmelerinde dikkate alınmasını istiyoruz. Aile hekimliği çalışanları ve tüm sağlık çalışanları olarak 34 haftadır sürdürdüğümüz ‘Vergide adalet istiyoruz’ eylemlerimizi taleplerimiz karşılanana dek her çarşamba sürdüreceğiz. Gelirde ve vergide adalet sağlanması, toplumun sağlık ve yaşam hakkı, sağlık çalışanlarının hakları, sağlıkta çetelere ve baskıcı mevzuatlara karşı söz söylemeye, mücadele etmeye devam edeceğiz.”