Hakim karşısına çıkarılan Canan Coşkun, Kazım Kızıl, Tuba Demir ve Şaban Vatan, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Tüm bu yaşananlar, akıllara bir çok soru getiriyor. Bu kadar baskı niye var? Bu ülkede trafik kazası nedeni ile bir insanın ölümüne neden olmak müebbet hapis gerektirmiyor. Kim veya kimler korunuyor? Arkasında nasıl bir ilişki ağı var? Nereye uzanacağından korkuluyor?
Giresun’un Eynesil ilçesinde evlerinin önünde yaralı halde bulunan ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Rabia Naz Vatan’ın şüpheli ölümünü araştırmak ve meclis tarafından kurulan komisyonu takip eden gazetecilerin ardından sosyal medyadan video yayınladığı için polisin eve baskın yaparak gözaltına aldığın baba Şaban Vatan da tutuklama talebiyle Sulh ceza hakimliğine sevk edildi.
Gazeteciler Canan Coşkun, Tuba Demir belgesel yönetmeni Kazım Kızıl ve Rabia Naz Vatan’ın babası Şaban Vatan hakkındaki tutuklama talebi daha sonra adli kontrol şartıyla değiştirildiği belirtildi.
Polisler beni almaya geldi .eve . Ifadem alınacakmış
— ŞabaN VataN RABİA NAZIN Babası (@VatanSaban) November 14, 2019
Adli kontrol şartı ile ‘tanığın evine yaklaşma yasağı’ kondu
Hakim karşısına çıkarılan Gazeteciler Canan Coşkun, Tuba Demir belgesel yönetmeni Kazım Kızıl ve Rabia Naz Vatan’ın babası Şaban Vatan akşam saatlerinde adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Serbest bırakılma kararına, ‘Tanığın evine yaklaşma yasağı’ konduğu belirtiliyor.
Rabia Naz Vatan’ın annesi Atika Vatan gözaltılar sonrası yaptığı açıklamada, “Eşim bir adım ileri gidip bir şeyleri ortaya çıkardığı zaman direkt susturmaya çalışıyorlar. Kucağımda 40 günlük bebeğimle eşimin adaletini buradan (sosyal medya) sağlamaya çalışıyorum. Sesimi herkese duyurmaya çalışıyorum. Benim devletim nerede?” diye sordu.
Rabia Naz'ın annesi Atika Vatan video gönderdi. "Eşim bir adım ileri gidip bir şeyleri ortaya çıkardığı zaman direkt susturmaya çalışıyorlar. Kucağımda 40 günlük bebeğimle eşimin adaletini burdan sağlamaya çalışıyorum. Sesimi herkese duyurmaya çalışıyorum. Benim devletim nerede?" pic.twitter.com/kM39vXhUXd
— metin cihan (@metcihan) November 14, 2019
‘Valiliğin tavrı, davanın seyrini etkileyecek ciddi bir sorumsuzluk örneğidir’
Rabia Naz Vatan’ın şüpheli ölümünü araştırmak için Meclis tarafından kurulan komisyonun üyelerinden HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu konuyla ilgili yazılı bir açıklama yayınladı.
Türkiye’de tüm çocukların güvenli, özgür ve korkusuz biçimde yaşaması için bu davayı duyarlılıkla takip eden kamuoyuna seslenen HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, geçtiğimiz gün, Rabia Naz Vatan’ın şüpheli ölümünün araştırılması için kurulan Meclis Komisyonunun çalışmalarını takip eden gazeteci Canan Coşkun ve belgeselci Kazım Kızıl’ın, bugün ise Rabia Naz’ın babası Şaban Vatan’ın gözaltına alınmasını hatırlatarak, “Rabia Naz’ın ölümüne ilişkin gerçeklerin aydınlatılması için gösterilen çabalara gölge düşürmektedir. Giresun Valiliğinin bugün temelsiz iddialara dayanarak yaptığı açıklama ise Rabia Naz davasını tamamen şaibeli hale getirmektedir. Bir ilin en üst idari makamı olan Valiliğin kamuoyunu yönlendirmesi, davanın seyrini etkileyecek çok ciddi bir sorumsuzluk örneğidir” dedi.
‘Soruşturmanın ilk aşamalarında yeterli ve etkin bir inceleme yapılmamış’
Meclis Komisyonu üyelerinden HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu açıklamasının devamında şunları söyledi:
“Kamuoyu tarafından bilindiği gibi, Rabia Naz’ın ölümünden tam 17 ay sonra, kamuoyunun ve muhalefet partilerinin ısrarı sonucu bir Komisyon kurulabilmiştir. Bu Komisyonun üyesi olarak, yargı makamının görevini üstelenerek karar verme yetkim bulunmamakla birlikte; bir siyasetçi ve insan hakları savunucusu olarak, Eynesil’de yerinde yaptığımız inceleme ve görüşmelerden de edindiğim izlenimle; özellikle soruşturmanın ilk aşamalarında yeterli ve etkin bir incelemenin yapılmadığını ifade etmek isterim. Olayın üzerinden yaklaşık bir yıl geçtikten sonra, baba Şaban Vatan’ın çabaları, kamuoyunun ve gazetecilerin baskısıyla; araştırmaları daha detaylı yürütmek amacıyla bir teknik ekip kurulmuştur. Ne var ki, soruşturmada halen fizik ihtisası sahibi ve adli mimarlık konusunda uzman kişilerin görüşlerine başvurulmaması ve başkaca eksiklikler mevcuttur.
‘Gazeteci Canan Coşkun ve belgeselci Kazım Kızıl bizimle birlikte iddiaları araştırıyordu’
Esas olarak Rabia Naz Vatan’ın ölümüyle ilgili üç iddia bulunmaktadır. İlki, ailenin ifade ettiği gibi, aracın çarpması ve sonrasında Rabia Naz’ın ölümünün siyasetçiler tarafından karartılması iddiasıdır. İkinci olarak, Rabia Naz’ın evin ön tarafından atladığı, sundurmayı aşarak ön tarafa düştüğü yönünde, bazı raporlara da yansıyan intihar iddiası bulunmaktadır. Üçüncüsü ise ön taraftan atlayarak intihar etmesinin akla yatkın olmadığı anlaşılınca öne sürülen, yan tarafa düştüğü; beli ve bir ayağı kırık biçimde, hareket edemezken, sürüne sürüne binanın önüne geldiği iddiasıdır. Henüz bu iddialarla ilgili bir sonuca varılmamıştır. Komisyon Eynesil’de inceleme yaparken bizlerle birlikte olan gazeteci Canan Coşkun ve belgeselci Kazım Kızıl da gerçeğin ortaya çıkması için gazeteci kimlikleriyle bu iddiaları araştırmaktadır.
‘Valiliğin iddiaları ölümün karartılmaya çalışıldığı şüphelerini güçlendiriyor’
Gazetecilerin avukatıyla yaptığım görüşmede, gazeteci Canan Coşkun’un olayın tanığı Mürsel Küçükal ile izin isteyerek görüştüğü, Küçükal’ın kendisini evine davet ettiği; bu görüşmenin ardından gazeteci Canan Coşkun ve belgeselci Kazım Kızıl’ı olayın yaşandığı yere götürerek canlandırma yaptığı, Şaban Vatan’ın ise olay yerine gelerek canlandırmayı izlediğini öğrenmiş bulunmaktayım. Önemli haber ve belgesellere imza atan gazeteciler ve bilindiği gibi daha önce akıl hastanesine dahi gönderilmeye çalışılan baba Şaban Vatan hakkında ortaya atılan; “şantaj, kasten yaralama, tehdit, hakaret, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” gibi iddiaların gerçek dışı ve tamamen mesnetsiz olduğunu ifade etmek isterim. Gerçeklikten uzak bu iddiaların Valilik tarafından kamuoyuyla paylaşılması, Rabia Naz’ın şaibeli ölümünün karartılmaya çalışıldığına ilişkin şüpheleri güçlendirerek, üyesi olduğum Meclis Komisyonunun çalışmalarına gölge düşürmekte, kamuoyunun adalete inancını derin biçimde zedelemektedir.
Giresun Valiliği, gözaltındaki gazetecilerin ve Şaban Vatan'ın baskı, tehdit, darp yoluyla Mürsel Küçükal'a ifade değiştirme baskısı yaptığını iddia ediyor. Her şey ortaya çıktığında bu açıklama örtbasın belgeleri arasında yer alacak. Bildiğim kadarıyla olayın aslını anlatayım.+ pic.twitter.com/XSRmQMDE0S
— metin cihan (@metcihan) November 14, 2019
‘Komisyonun bir üyesi olarak gerçeğin aydınlanması için tüm çabayı göstereceğim’
Son yıllarda yargının bağımsızlığının ve tarafsızlığının neredeyse tamamen ortadan kalkması ve iktidar partisine mensup siyasetçilerin devlet organları ve yargı üzerinde kurduğu tahakküm, yurttaşların yargıya güveninin kaybolmasına neden olmuştur. Bugün kamuoyunda, siyasetçilerin yargı üzerinde etkisi olduğu görüşü hakimdir. Kanaatimce bu durum, ülkemiz için en tehlikeli sorunlardan birisidir. Rabia Naz Vatan’ın veya Nadira Kadirova’nın şüpheli ölümleriyle yeniden tartışılmaya başlanan siyasetçilere ve yargıya karşı bu güvensizlik, yurttaşların adalete erişim için çabalarına ve inancına darbe üstüne darbe vurmaktadır. Ülkemizde, öncelikle tesis edilmesi gereken, her cenahta yeniden yargıya güvendir. Bu nedenle, gazeteci Canan Coşkun, belgeselci Kazım Kızıl ve Şaban Vatan derhal serbest bırakılmalıdır. Komisyonumuzun çalışmalarına devam edeceğini ve Komisyonun bir üyesi olarak gerçeğin aydınlatılması için elimden gelen tüm çabayı göstereceğimi ifade etmek isterim. Türkiye’de tüm çocukların güvenli, özgür ve korkusuz biçimde yaşaması için bu davayı duyarlılıkla takip eden kamuoyuna saygılarımla.”
— ŞabaN VataN RABİA NAZIN Babası (@VatanSaban) November 14, 2019
Kaynak: Artı Gerçek