‘Rusya, 17 Kasım 2021 itibarıyla Türkiye’den nar ve bazı biber çeşitleri ithalatını resmi olarak yasakladı. Yasağın gerekçesi olarak, bu ürünlerde tespit edilen ilaç kalıntıları gösterildi.’
Türkiye’nin yaş sebze ve meyve ihracatında en büyük pazarı olan Rusya, Türkiye’den ithal ettiği tarım ürünlerine yeni bir yasak getirdi. İki ülke arasında 2015’te yaşanan uçak krizinden sonra domates, soğan, şeftali gibi ürünlerin Türkiye’den ithal edilmesini yasaklayan ve sonrasında bu yasakları çeşitli ürünler için sürdüren Rusya, bu kez de nar ve biber çeşitlerinin ithal edilmesini yasakladı.
Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Başkanı Nejdat Sin, “Rusya, 17 Kasım 2021 itibarıyla Türkiye’den nar ve bazı biber çeşitleri ithalatını resmi olarak yasakladı. Yasağın gerekçesi olarak, bu ürünlerde tespit edilen ilaç kalıntıları gösterildi” dedi.
Sözcü’ye konuşan Nejdet Sin, yasağın ne kadar süreceğini bilmediklerini söyledi. Sin, “Henüz üç günlük bir yasak söz konusu. Çok yeni olduğu için sürecin nasıl ilerleyeceğini de bilmiyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığımız ile görüşmelerimiz sürüyor” diye konuştu.
‘TIR’LAR BEKLETİLDİ, ALMADILAR’
Söz konusu yasak getirilmeden önce çeşitli ihracatçılar tarafından Rusya’nın Türkiye’ye ‘gayri resmi yasak’ uyguladığı ve binlerce TIR’ın sınır kapısında bekletildiği ileri sürülmüş; tonlarca ürünün de çürüme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtilmişti. Bu konu hakkında bilgi veren AKİB Başkanı Nejdat Sin, söz konusu yasak getirilmeden önce Türkiye’den giden yaş sebze meyve TIR’larının sınır kapısında bekletildiğini doğruladı.
Sin, “Yasaktan önce bekliyordu TIR’lar, almamışlardı. Zaten ihraç ettiğimiz her ürün analiz ediliyor. Analiz şartı her üründe var. Sadece bazı analizler uzun sürüyor. Şimdi yolda olan TIR varsa iade edilecek” diye konuştu.
RUSYA, İHRACATTA EN BÜYÜK PAZAR
Rusya, Türkiye’nin yaş sebze ve meyve ihracatında en büyük pazarı. Türkiye geçen yıl toplam 2 milyar 730 milyon dolarlık yaş sebze ve meyve ihracatı gerçekleştirmiş, bunun 900 milyon dolarlık kısmını da Rusya’ya yapmıştı. 2021’in ilk 10 ayında da Rusya’ya yapılan yaş sebze ve meyve ihracatı değerde yüzde 18, miktarda yüzde 25 arttı.
AKİB Başkanı Nejdat Sin, “Normal şartlarda, her yıl bir önceki yılın ihracat rakamlarının üzerine koyarak ilerleme hedefimiz var. Yaş sebze ve meyvede Rusya bizim için tartışılmaz önemi olan bir pazar. Yıllardır alternatif bulmaya çalışıyoruz ancak bu, bugünden yarına olabilecek bir şey değil. Dolayısıyla yaşanan küçük bir sıkıntı tüm ihracatçıları derinden etkiliyor” değerlendirmesinde bulundu.
DOMATES HALA KOTAYA TABİ
AKİB Başkanı Nejdat Sin, uçak krizinin üzerinden yıllar geçmesine rağmen Türkiye’nin Rusya’ya ihraç ettiği domatesin halen kotaya tabi olduğunu anımsattı.
Rusya Tarım Bakanlığı tarafından mayısta onaylanan bir kararnameyle, Türkiye’den ithal edilen domatesin kotası 250 bin tondan 300 bin tona çıkarılmıştı.
Söz konusu yasaklar uçak krizinden sonraki yıllarda da kendini göstermiş, 2019’da da tarım ilacı tespit edilmesi nedeniyle Türkiye’ye gönderilen çeşitli ürünler olmuştu.
Haberde Rus tarım ürünleri denetim ajansı Rosselhoznadzor, 2019’da Türkiye’den gönderilen 20.8 ton çileği, içinde tehlikeli tarım haşeresinin tespit edilmesi nedeniyle Rusya’ya girişini yasaklayarak geri çevirmişti.
Aynı nedenle yine 2019’da Türkiye’den gönderilen 124 ton domates de geri çevrilmişti.