3 C
İstanbul
19 Ocak Pazar, 2025
spot_img

Rojava’daki yerel seçimler ağustosa ertelendi

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin Rojava'da 11 Haziran'da düzenlemeyi planladığı yerel seçimler ağustos ayına ertelendi. Açıklamada, ertelemeyi siyasi partilerin talep ettiği belirtildi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin Rojava’da 11 Haziran’da yapmayı planladığı yerel seçimlerin ağustos ayına ertelendiği açıklandı. Özerk yönetimden yapılan yazılı açıklamada, erteleme kararının “siyasi parti ve ittifakların talebi” ile “oylamanın tamamen demokratik bir şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla” alındığı belirtildi. Oylamanın ağustos ayında yapılacağı belirtilse de, tam tarih verilmedi.

Rojava Yüksek Seçim Komiserliği, ilk olarak 30 Mayıs’ta yapılması öngörülen seçimleri, “hazırlık süresinin yetersiz olması” gerekçesiyle 11 Haziran’a ertelemişti.

Kimler katılacaktı?

Seçime, bazıları aralarında ittifak kuran 30 siyasi partinin katılması bekleniyordu. PYD, Süryani Birlik Partisi, Demokratik Asuri Partisi, Suriye’nin Geleceği Partisi, Demokratik Yeşiller Partisi, Kürdistan Çağdaşlık Hareketi, Kürdistan Kardeşlik Partisi, Suriye Kürt Demokrat Sol Partisi, Kürdistan Emekçiler Birliği, Suriye Ulusal Demokratik İttifak Partisi bu partilerden bazılarıydı.

Nerelerde sandık kurulacaktı?

Seçimlerin Cezire, Deyr Ez Zor, Rakka, Fırat, Menbic, Afrin-Şehba ve Tabka olmak üzere yedi kantonda yapılması planlanıyordu. Bu bölgelerdeki altı büyükşehir, 40 şehir ve 105 beldede sandık kurulacağı açıklanmıştı.

Barzani çizgisindeki ENKS boykot edecekti

Merkezi Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde bulunan, Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokratik Partisi’nin (KDP) siyasi çizgisindeki Suriyeli siyasi partiler ise seçimleri boykot edeceklerini açıklamıştı. Bunların başında, Ankara’ya yakınlığı ile bilinen Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) geliyordu.

Ne olmuştu?

Suriye ordusunun iç savaş sırasında çekilmesi sonrası Kürtlerin kontrolüne geçen Rojava’da, özerk yönetim bugüne dek iki kez belediye seçimleri düzenledi. Bunların ilki 2015’te, ikincisi 2017’de düzenlendi. 11 Haziran’da yapılması planlanan oylama ise tartışma yaratmıştı. IŞİD’le mücadelede YPG ile ortaklık kuran ABD’den, “Suriye’nin kuzey ve doğu bölgelerinde seçim koşullarının bulunmadığını” yorumu gelmişti.

Türkiye de seçimlere karşı olduğunu açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 30 Mayıs’ta EFES-2024 tatbikatında yaptığı konuşmada, “Terör örgütünün halk oylaması bahanesiyle ülkemizin ve Suriye’nin toprak bütünlüğüne yönelik mütecaviz eylemlerini yakından takip ediyoruz” demişti. Erdoğan, “Türkiye, güney sınırlarının hemen ötesinde Suriye’nin ve Irak’ın kuzeyinde bölücü örgütün bir teröristan kurmasına asla izin vermeyecektir. Oldubittiler karşısında daha evvel yapılması gerekiyorsa, ne yapılması gerekiyorsa onu yaptık, aynı durumla karşılaşmamız halinde harekete geçmekten yine çekinmeyiz” ifadelerini kullanmıştı.

Şam yönetimden ise seçimlere dair henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN OCAK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol