21.8 C
İstanbul
16 Eylül Pazartesi, 2024
spot_img

Rantsal dönüşüme karşı Okmeydanı Fetihtepe halkı Beyoğlu Belediyesi önündeydi

Okmeydanı Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği ve Fetihtepe 3550 Ada Hak Sahipleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin çağrısıyla rantsal dönüşüme karşı Beyoğlu Belediyesi önünde buluşuldu. Yapılan açıklamada “Bizler Beyoğlu Belediyesi’nin yaptığı bu hukuksuzlukları, haksızlıkları, 3550 nolu adadaki zulmü protesto ediyoruz” denildi.

Beyoğlu Belediyesi’nden yapılan açıklamada, “şehir yenileme projesi kapsamında Fetihtepe Mahallesi 3550. Ada’da beklenen sürecin başladığı, tebliğ edilen hukuki sürede evlerini tahliye etmeyen hak sahiplerinin binalarında elektrik, su ve doğalgaz erişimine son verildiği” denilmişti.

8 Haziran günü evlerin elektrik, su, doğalgazları kesilirken yurttaşların tepki göstermesi sonrası bölgeye çevik kuvvet ekipleri geldi. Bölgede yaşayanlar dışarı çıkarılırken, mahalle abluka altına alınıp kapatılmıştı. Mahalle halkı “evlerimizi terk etmeyeceğiz” diyerek direnişe geçti.

9 Haziran günü ise trafolardan elektriği kesme talimatına karşı BEDAŞ işçileri, şirket yetkilisine “Biz mahalleden yanayız. Kesim yapmayacağız. Araçları mahalleden çıkarıyoruz” diyerek araçları mahalleden çıkararak mahalle halkıyla dayanışmasını göstermişti.

Bugün saat 15’te Beyoğlu Belediyesi önünde buluşan Okmeydanı Fetihtepe halkına destek vermek için Fatih Dayanışması, Kaldıraç Hareketi de eyleme katıldı. Yapılan açıklamada belediyenin rızayla dönüşüm yapacağını vaat ettiği, dönüşüm için gerek olan üçte ikilik çoğunluğun sağlanmadığı söylendi. Eylemde “Ömür boyu borçlanmak istemiyoruz”, “Rantsal dönüşüm istemiyoruz” sloganları atıldı.

“Planları, tepeden inme gizli saklı yöntemlerle yaptılar”

Açıklamada, çoğunluğun sağlanmadığı anlaşılınca 6306 sayılı “riskli alan” yasasının uygulanarak hak sahiplerinin altyapı hizmetleri kesilmeye başlandığı ifade edilerek “Bunu yaparken Kentsel Dönüşüm Yasası’nın olmazsa olmaz kuralı olan “plan olmadan uygulama yapılamaz’ ilkesini ayaklar altına aldılar. Mahkeme kararlarıyla defalarca iptal olmuş planlara göre işlemler yapılar.” denildi.

“Şimdi, mahalleyi yaşanmaz hale getirdikten, elektriksiz, susuz ve doğalgazsız bıraktıktan sonra yeni plan yapmaya başladılar. Yani, en başta yapmaları gerekeni en sonda yaptılar.
Ne yazık ki, bunu da usulüne uygun yapmadılar. Planlama ilkelerine göre paydaşların, sivil toplum örgütlerinin, şehir plancıları ve mimarlar odasının görüşleri alınarak yapılması gereken planları, tepeden inme gizli saklı yöntemlerle yaptılar. Bugün Beyoğlu Belediyesi’nde ki meclis çoğunluklarına dayanarak iptal olmuş planları küçücük değişiklikler yaparak yeniden onaylamak istiyorlar.” denilerek talepler sıralandı.

Okmeydanı Fetihtepe Mahallesi 3550 Nolıı Kentsel Dönüşüm Adası Hak Sahiplerinin Talepleri:

  1. Kentsel Dönüşüm Yasası’nın “plan olmadan dönüşüm yapılamaz” kuralının gereği olarak 1/5000’lik ve 1/1000’lik Planların yapılması
  2. Planların bölgemizdeki sivil toplum kuruluşlarından, ünüversitelerin ilgili bölümlerinden, şehir plancıları ve mimarlar odasından görüş alınarak yapılması
  3. Planlar yapılıncaya kadar adamızdaki plansız kentsel dönüşüm uygulamasının durdurulması
  4. Tapulu tapusuz ayırımından kaynaklı sorun ve mağduriyetlerin yaşanmaması için, 2981 ve 4706 sayılı yasaların öngördüğü kurallar çerçevesinde hak sahipliği kazanmış olanlara tapularının verilmesi
  5. Hak sahibi olduğumuz paylarımızın belirlenmesinde 6306 sayılı yasa gereği ‘arsa payı”nın dikkate alınmasını, ardından plana ve paylarımıza uygun avan projenin yapılarak tapuya tescil edilmesi
  6. Her dairenin şerefiye puanı ve bedelinin belirlenerek avan projeye işlenmesi
  7. Şu anda, bize imzalamamız için sunulan muvaffakatnamenin tek taraflı bir beyan olması nedeniyle, bunun yerine idarenin ve hak sahiplerinin karşılıklı hak ve sorumluluklarının belirlendiği, ekinde avan proje, idari ve teknik şartnamenin olduğu hukuki sözleşme yapılması.
  8. Üçte ikilik çoğunluk sağlanmadan uygulama yapılmaması.
  9. Devlet eliyle yapılan dönüşümün, anayasamızdaki “sosyal devlet ilkesine” uygun olarak karı amaçlayan değil, maliyetine yapılması.
  10. Halihazırda ki uygulamada 6 ayda bir memura yapılacak zam artışı kadar artırılarak ödememiz istenen borç taksitlerimizin, kamu bankalarındaki konut kredi sistemine bağlanarak 20 yılda sabit olarak ödenmesi.
  11. 1500 TL olan kira yardımlarının İstanbul gerçeğine göre yeniden belirlenmesini ve hak sahiplerine yeni yapılan dairelerine taşınıncaya kadar ödenmesi.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN EYLÜL SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol